Betegség meghatározása:
A medullaris szivacsvese (spongyavese) veleszületett fejlődési rendellenesség, amely a vese velőállományában futó gyűjtőcsatornák dysplasticus, cisztaszerű tágulatával, és ugyanezen gyűjtőcsatornák vesepapilla területén észlelhető szűkületével jár. Összességében mindez a vese szivacsos jellegű megjelenéséhez vezet, amely az elnevezés alapját képezi. Kialakulásának pontos oka jelenleg sem ismert, több magyarázat is létezik:
-magzati korban a gyűjtőcsatornák cisztikus tágulatát húgysavkristályok általi elzáródás okozza, ezáltal szűkület feletti szakasz kitágul.
– ismeretlen eredetű (idiopathiás) fokozott kálcium ion kiválasztás a vesében (hypercalciuria).
A betegséghez társuló fokozott kálcium ion kiválasztás vesekövességet, ill. nephrocalcinosis-nak nevezett kóképet okozhat.
Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok):
A medullaris spongyavese előfordulási gyakoriságát 1:5.000 és 1:20.000 között feltételezik, a pontos megítélését nehezíti az olykor teljes tünetmentesség. Leánygyermekekben gyakrabban diagnosztizálják, mint fiúgyermekekben.

Tünetek, panaszok:
Általában tünetmentes. Vesekövesség okozta általános panaszok (vesegörcs, húgyúti gyulladás stb) és ehhez társuló szövődmények hívhatják fel a figyelmet a szivacsvesére: vese- és vesemedence-gyulladás (pyelonephritis), vesefunkció romlása (emelkedett vesefunkciós értékek), magasvérnyomás-betegség.

Felismerés (diagnosztika):
– röntgen felvétel
– ultrahang vizsgálat
– kiválasztásos urográfia
– CT
– vizelet üledék vizsgálat
– vérből laboratóriumi vizsgálatok

Nem műtéti/konzervatív kezelés:
Oki terápia nem létezik, a szivacsveséhez társuló szövődmények megelőzése a cél, ill. azok kezelése (pl. húgyúti gyulladás antibiotikum kezelése, bőséges, egyenletesen elosztott folyadékbevitel a kőképződés kivédése érdekében).

Műtéti kezelés:
Amennyiben a vesekövesség okozta vesefunkció romlás végállapotú, pusztult veséhez vezet, ezen vese sebészi eltávolítása válhat indokolttá.

Orvosi ellenőrzések: Rendszeres vesefunkció kontroll (laborvizsgálat, veseszcintigráfia) és ultrahangos követés.