Betegség meghatározás
A hashártya mögötti kötőszövetet érintő idült gyulladásos folyamat, amelynek következtében kötőszöveti felszaporodás, túlburjánzás alakul ki, és ez a hashártya mögötti szervek összenyomását okozza.

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok)
Leggyakrabban 40-60 éves életkor között fordul elő, a férfi/nő arány 2/1-hez. Hajlamosító tényezőkként szerepel a Methysergid nevű gyógyszer szedése, a Henoch-Schönlein purpura (az egész szervezetet érintő immunológiai hátterű megbetegedés, melyben testszerte antigén-antitest komplexek, ún. immunkomplexek rakódnak le), felszálló alsó végtagi nyirokérgyulladás, hasi műtétek és besugárzás.

Panaszok, tünetek
Gyengeség, derék- és heretáji fájdalom, vesegörcs, tágult vénák a herék körül (varicokele), merevedési zavar, alsó végtagi vizenyő (oedema), fogyás, vizeletrekedés és vizelet-leállás. A betegség tünetei a képalkotó vizsgálatok (pl. ultrahang, CT, MR, stb.) által leírt húgyvezetékek elzáródás és következményesen kialakult vese üregrendszeri tágulat, középirányba áttolódott húgyvezetékek, here-visszértágulat; valamint a laboratóriumi vizsgálatok során tapasztalt húgyvérűség (a vese elégtelen működésének következtében), és gyorsult vörösvértest-süllyedés.

Felismerés
A diagnózis megállapításához szükséges a fizikális vizsgálat (pl. here visszeresség, alsó végtagi vizenyő észlelése), és a laboratóriumi vizsgálatok (pl. vér és vizelet üledék vizsgálat). Ezen felül elengedhetetlenek a képalkotó vizsgálatok, úgy mint a hasi és a hashártya mögötti területről (retroperitoneum) készült ultrahang (UH), kontrasztanyagos röntgen vizsgálat (intravénás urográfia: vénán át beadott kontrasztanyaggal a húgyutak „festését” végezzük), retrográd ureterográfia (a húgycső felől a húgyvezeték kontrasztanyaggal történő „festése”), hasi és kismedencei kontrasztanyagos CT vizsgálat, esetleg MR, vese izotópvizsgálat vagy cavographia (vénás kontrasztanyag adását követően sorozat röntgen felvételek készülnek a felső gyűjtővéna rendszer elfolyási viszonyainak megítélésére). A fentiek mellett szükség lehet műtéti feltárás során fagyasztott metszet készítésére és szövettani minta vételére (biopszia).

Fajták, típusok, fokozatok: A betegség a folyamat kiterjedése szerint lehet egyoldali vagy kétoldali. A stádium szerint korai és késői típusokat különítünk el.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: A betegség gyógyszeres kezelése kortikoszteroidokkal lehetséges.

Műtéti kezelés
Amennyiben a konzervatív kezelés (lásd előző pont) nem vezet eredményre, vagy a betegség a húgyvezetékeket, ereket olyan erősen nyomja, hogy azok működése károsodik, szükség lehet a húgyvezetékek felszabadítására. Ezen felül lehetőség nyílik a vizelet elvezetésére a veséből bőrön keresztül vezetett csövön át, vagy a húgyvezetékekbe helyezett belső sínnel

Orvosi ellenőrzések
A gyógyszeres és a műtéti kezelés után is szoros követés (ultrahang vizsgálattal) javasolt.

Megelőzés
Nem létezik egyértelmű megelőzési módja, de amennyiben Methysergid gyógyszert szed a beteg, ennek elhagyása javasolt.