Betűméret: A A A

Hímvesszőgörbület

Betegség meghatározás: A pénisz ismeretlen eredetű görbületét okozó degeneratív elváltozása. Minden esetben súlyos fokú kisérgyulladás is látható a szövettani metszeteken.

Előfordulás, hajlamosító tényezők (rizikó faktorok):a közép-, ill. időskor megbetegedése. A betegség kialakulása nem tisztázott, így a hajlamosító tényezők sem.

Tünetek, panaszok: A betegnek fájdalmas lehet a merevedés, közösülési nehézségei vannak, súlyos esetben pedig teljes közösülési képtelenség jellemzi. A hímvesszőn görbület észlelhető és csökkent mértékű merevedés az elváltozástól távolabb. A degeneratív göb tapintható is a hímvesszőn, leggyakrabban annak háti felszínén.

Felismerés:A betegség fizikális vizsgálattal könnyen megállapítható, de súlyosan elmeszesedett göb esetén röntgen vizsgálat végezhető, ill. a merevedést elősegítő injekció adható a görbület pontos megítélésére.

Fajták, típusok, fokozatok: Különböző típusokra nem különíthető el, a görbület mértékétől függően különböző súlyosságú fokozatai léteznek.

Nem műtéti / konzervatív kezelés:A betegség mind gyógyszeres, mind műtéti kezelésére nem áll rendelkezésünkre kielégítően jó megoldás. Kis fokú görbület esetén a betegség kezdetén érdemes megpróbálni E vitamin, nem-szteroid vagy szteroid gyulladásgátló és enyhe véráramlást javító kombinációt elhúzódóan, ill. szakorvos által indokolt esetben meg lehet kísérelni a Potaba-kezelést három hónapig.

Konzervatív kezelésként alkalmazható külső lökéshullám terápia és a helyileg bevitt gyulladásgátló anyagok felszívódását elősegítő iontoforézis kezelés.

Műtéti kezelés: Súlyos fokú, szexuális kapcsolatot lehetővé nem tevő és gyógyszeres terápiára nem reagáló elváltozás során szükséges a sebészi beavatkozás. Sokféle megoldás ismeretes: lehetséges a görbületet okozó göb kivágása és különböző, ún, „graft”-tal (pótló anyag) való rekonstrukciója, vagy a göb kimetszését követően pénisz protézis behelyezése, ill. péniszegyenesítés ellenoldali barlangos test plasztikával (ellenoldali rövidítés).

Orvosi ellenőrzések: szoros kontroll javasolt, különösen műtét utáni esetekben.

Megelőzés: nem ismert.

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.