Betűméret: A A A

Húgyhólyag diverticulum

Betegség meghatározás: A hólyagfal kiboltosulása a hólyagizomzat gerendái között. Megjelenése lehet egyszeres vagy többszörös, második az esetben diverticulosisról beszélünk.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: Veleszületett formája igen ritka, ilyenkor az uréterek beszájadzása mellett látható, általában kis zsákszerű kiöblösödés. A veleszületett diverticulum egy fejlődési rendellenesség, oka nem teljesen tisztázott. Jóval gyakrabban fordul elő a másodlagos diverticulum képződés, ami funkciózavarhoz társul. A hólyagnak nagyobb ellenállással szemben kell a vizeletet a húgycsövön keresztül a külvilágba juttatni, ezáltal az izomrostok között a hólyagfal kitüremkedik. Oka leggyakrabban prosztata megnagyobbodás, hólyagnyaki elégtelenség, húgycsőszűkület, záróizom rendellenes működése (neurogén hólyag) lehet.

Tünetek, panaszok: A betegség tünetei közvetett formában jelentkeznek. A betegek gyakran panaszkodnak visszatérő vagy állandó húgyúti fertőzésre. A vizeletfertőzést a diverticulumban visszamaradó, pangó vizelet okozza. A kiöblösödésekben pangó vizelet kiváló környezet a fertőzések, hólyagkövek kialakulására. Nagyon típusos tünet lehet a kétszakaszos vizelés. A hólyag kiürítése után a diverticulumban visszamaradott vizeletet a beteg pár perc elteltével ki tudja üríteni – ez persze az elhelyezkedéstől és a hólyagfunkciótól függ.

Felismerése: A fent részletezett panaszok esetében mindenképpen szükséges vizeletvizsgálat, valamint telt hólyaggal és vizelés után végzett ultrahangvizsgálat – így a diverticulum nagysága megmérhető, majd megállapítható a vizelés után visszamaradó vizelet mennyisége a divertikulumban, illetve a hólyagban. Az elváltozás helyének, természetének pontos megítélése érdekében cystoscopia (hólyagtükrözés) végezendő. A hólyagtükröz és diverticulum esetén feltétlenül javasolt, hiszen alkalmanként gyulladásos, köves, néha tumoros elváltozás igazolható benne. Amennyiben műtéti megoldás tervezett további képalkotó vizsgálatra, CT-re is szükség van.

Fajták, típusok, fokozatok: Eredete szerint megkülönböztetünk elsődleges, azaz veleszületett formát, illetve a gyakoribb másodlagos formát, ami különböző funkciózavarok következményeként jön létre.
Számát tekintve beszelhetünk egy diverticulumról, illetve a többszörös megjelenési formájáról, a diverticulosisról.

Nem műtéti kezelés: A kisebb diverticulumok a kiváltó probléma megoldásával gyakran spontán visszafejlődnek. A fennálló kisebb divertikulumok általában csak megfigyelést igényelnek, illetve súlyosbító társbetegség eseten alkalmanként hosszútávú antibiotikus megelőzést.

Műtéti kezelés: A nagyobb, esetekben vizeletürítési zavart okozó, illetve hasi- kismedencei szervekre nyomást gyakorló divertikulumok műtéti megoldása indokolt. A műtét hasi feltárásból történik, mely során eltávolítják a kitágult hólyagfal részletet és a hólyagot rekonstruálják.

Orvosi ellenőrzés:Műtéti, illetve nem műtéti kezeléssel járó esetekben is javasolt rendszeres urológiai kontroll.

Megelőzés: A másodlagos hólyagdivertikulum kialakulásának megelőzése a kiváltó faktorok pl. prosztata megnagyobbodás, neurogén hólyag megfelelő gondozásával lehetséges.

A bejegyzés kategóriája: Betegségenciklopédia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.