Betegség meghatározás: A húgycső daganatos betegsége.

Előfordulás, hajlamosító tényezők: Krónikus gyulladás, nemi betegség, húgycsőszűkület talaján kialakult elváltozás, melynek pontos oka nem ismert, de a húgycső nyálkahártya krónikus irritációja szerepet játszik a rosszindulatú transzformációban.

Tünetek, panaszok: Főbb panaszok között a vérzés, véres váladékozás a húgycsőből, a véres vizelet és a gyakori, csípő vizelési inger említendő. Emellett fájdalmas, véres, gennyes vizeletürítés, csökkent vizeletáramlás, vizelés után visszamaradt vizelet a húgyhólyagban, illetve húgycsősipoly kialakulása is jelentkezhet.

Felismerés: A betegség felismeréséhez elengedhetetlen fizikális vizsgálat mellett a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálat. A célzott vizsgálatok közül a húgycső kontrasztanyagos röntgen vizsgálata (uretrográfia), optikus endoszkópos betekintés a húgycsőbe (uretroszkópia), szövettani mintavétel az elváltozásból említendő. Kiegészítő vizsgálatként pedig kismedence MRI és mellkas röntgen vizsgálat javasolt.

Fajták, típusok, fokozatok: A húgycső tumoros elváltozásai között jó és rosszindulatú formákat különböztetünk meg.

Nem műtéti / konzervatív kezelés: A rosszindulatú húgycső tumor kezelésénél urológus, radiológus és onkológus közös döntése szükséges a kezelés kialakításához. A húgycső daganat kezelése elsősorban sebészi. Műtétre nem alkalmas általános állapot esetén sugárkezelés választható. Kemoterápia kiegészítő kezelésként alkalmazható, általában cisplatin alapú gyógyszerek adásával.

Műtéti kezelés: Jóindulatú tumorok esetén kimetszés, úgynevezett excisio végzendő. Rosszindulatú húgycsődaganatos nőknél az elülső szakaszon elhelyezkedő tumor esetén a tumoros húgycső szakasz kimetszése, a hátsó szakaszon lévő tumoroknál teljes húgycső és húgyhólyag eltávolítás, kismedencei nyirokcsomó kiirtással javasolt. Férfiaknál az elülső szakasz tumora esetén a tumoros szakasz kimetszése, pénisz amputáció és kismedencei nyirokcsomó kiirtás, míg hátsó húgycsőtumorok esetében húgyhólyag, prosztata és húgycső teljes eltávolítása, kismedencei nyirokcsomó kiirtás végzendő.

Orvosi ellenőrzések: A beteg egyéni rizikófaktoraitól függő utánkövetés szükséges. A részleges kimetszés különösen szoros követést igényel, mely során ismételt vizelet citológiai vizsgálatok, húgycsőtükrözés, képalkotó vizsgálatok javasoltak.

Megelőzés: A megfelelő személyi higiénia fontos a betegség megelőzésében.