Az idei Kutatók Éjszakáján is izgalmas programokkal várták Intézetünk munkatársai az érdeklődőket. A Tumorbiológia-Tumormetabolizmus kutatócsoport, a Molekuláris Onkohematológia kutatócsoport, valamint a Flow-citometriai Laboratórium is előadások és laborlátogatások nyújtott betekintést az érdeklődők számára a rákkutatás és diagnosztika rejtelmeibe az intézeten belül.

A Tumorbiológia-Tumormetabolizmus Kutatócsoport szervezésében a látogatók először Sebestyén Anna kutatóprofesszor előadását hallgathatták meg, amelyben 3D bionyomtatott daganatokról beszélt, valamint ezek szerepéről és jövőjéről a kutatásban és a személyre szabott kezelésekben. Különösen kiemelve a 3D bionyomtatáshoz fűzött reményeket, miszerint idővel akár az állatkísérletek helyettesítésére is alkalmas lehet a technológia. Az előadást követően az érdeklődők megtekinthették a laboratóriumot, betekintést nyerhettek a 3D bionyomtatás lépéseibe és működésébe, láthattak tumoros sejtvonalakat, valamint nyomtatott szöveteket. A program késő estébe nyúlóan zajlott a nagy érdeklődésnek köszönhetően, a munkatársak és a kutató hallgatók az érdeklődők számos kérdésére választ adtak.

 

A Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport szervezésében a látogatók először egy rövid előadás keretében Bátai Bence PhD hallgató jóvoltából ismereteket szerezhettek a daganatok természetéről, valamint a rákkutatás céljairól és a diagnosztika kihívásairól. A laboratórium PhD hallgatói az előadást követően bemutatták a beérkező minták feldolgozásának folyamatát, a vérminták különböző alkotóelemeire való szeparálást, valamint a DNS kivonását is. Az érdeklődők megtekinthették a labor korszerű molekuláris diagnosztikai műszereit és azok működését. A kutatócsoport PhD hallgatók készségesen válaszoltak minden felmerülő kérdésre és néhány lelkes résztvevő alapvető laboreszközöket is kipróbálhatott.

 

A Flow-citometriai Laboratórium „Sejtéletképek” című programja már 2012-óta kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakáján, eleinte Debrecenben, majd a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében. Az előadás során a hallgatóság könnyed formában megismerkedhetett a sejt és szövettenyésztés alapjaival, bepillantást nyerhetett a konvencionális fénymikroszkópos képalkotás, valamint a fluoreszcens- és konfokális mikroszkópia rejtelmeibe. Végül az érdeklődők megtudhatták, miként nyerhetünk jelentős mennyiségű információt a sejtekről áramlási citometria segítségével, és hogy mindezek hogyan segíthetik a patológiai diagnosztikát. Az előadást nagy érdeklődés övezte, több, mint 30 fő hallgatta meg személyesen, vagy Zoom-on keresztül.

Varga Luca, PhD hallgató

 

Galéria

8kép