Általános tájékoztató

Tisztelt Hozzátartozó!

Az Önök szerette váratlanul, vagy az orvos kollégák minden erőfeszítése ellenére elhunyt. Ezért kérjük, fogadja őszinte részvétünket! A beteg halála a hozzátartozó számára gyakran érthetetlen, és nem ritkán elfogadhatatlan. Ezekben a nehéz órákban azzal szeretnénk a segítségükre lenni, hogy tájékoztatjuk Önöket a hivatalos teendőkről:

Hivatalos intézkedés az elhunyt további ellátásával kapcsolatban:
Helye: Semmelweis Egyetem I.sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Kegyeleti Iroda, földszint. Okkersárga színű, műemlék épület.

Cím: Belső Klinikai Tömb, 1085 Budapest, Üllői út 26.

Gyalogos bejárat: Baross utca felől, az épület hátsó sarkánál, tábla mutatja

Parkolási lehetőség: a környező utcákban, a klinikai tömb területére behajtani csak külön engedéllyel lehet.

Ügyintézés: személyesen félfogadási időben, vagy telefonon egyeztetett időpont alapján a helyszínen.

Félfogadás: munkanapokon: 9:00 órától – 12:00 óráig

Kegyeleti ügyintéző: Kádár Attila
Telefon:   06 1 459 1451    Mobil:  +36 20-825-0149

Hívható 8-13 óráig, minden munkanap. Amennyiben munkatársunk nem tudja felvenni a telefont, kérjük várjon türelmesen. Vissza fogja hívni.

Elhunyt megtekintés: időpontot egyeztetni szükséges a Kegyeleti Irodában

Boncteremvezető orvos: Dr. Rácz Gergely egyetemi docens

Telefon: 06-1-459-15-00 / 54471 központi számon. Hívható munkanap: 9-15 óráig

Email:  autopszia@med.semmelweis-univ.hu munkaidő után, vagy amennyiben telefonon nem éri el intézményünket, illetve ha további kérdése van. Erre az email-címre lehet elküldeni a szükséges, hiányzó zárójelentéseket, dokumentumokat.

Kérjük, első lépésként vegyék fel a kapcsolatot telefonon, munkaidőben az intézet kegyeleti ügyintézővel a fent megadott elérhetőségeken, vagy email-en a boncterem vezető orvossal, akik mindenre kiterjedő, részletes tájékoztatást adnak a Halottvizsgálati Bizonyítvány okirat kitöltésének várható időpontjáról és további hivatalos teendőkről! Amennyiben nem sikerül a kapcsolatfelvétel, küldje el sms-ben az elhunyt nevét a +36 30 720 8513-számra és a munkatársunk hamarosan visszahívja Önt!


Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal
Hatósági Ügyosztály Anyakönyvi Iroda

A mai naptól (2023. június 19.) a Budapest VIII. kerületében történt halálesetek bejelentésére a VIII. kerületi Anyakönyvi Irodán hétfőtől-csütörtökig 8.15-10.00 óráig a 1082 Budapest, Baross utca 66-68. szám alatti Ügyfélszolgálati Irodán van lehetőség.

 


Mi a kórboncolás?

A boncolás a halál beállta után elvégzett vizsgálat, sebészi módszerekkel és eszközökkel. A boncolást patológus orvos végzi, akinek speciális ismeretei lehetővé teszik a kóros állapotok felismerését a holttesten és a szervekben. A boncolás lehetőséget ad szövettani vizsgálatokhoz is, így a daganatok, fertőző betegségek és egyéb kóros állapotok kórisméje pontosítható. A boncolás eredményeit részletes jegyzőkönyv foglalja össze, melynek tartalma archiválásra kerül és közvetlen hozzátartozó számára megismerhető. illetve kikérés esetén a kezelőorvosnak megküldjük. A boncjegyzőkönyv így a klinikus, és általa a család számára hozzáférhető dokumentum, a benne leírtak a háziorvossal is megbeszélhetők.

Miért szükséges a kórboncolás?

Az Ön hozzátartozójának betegsége és halála tapasztalatokkal szolgálhat a magyar közegészségügyben, az egyetemi szakemberek számára és az orvosképzésben. Így olyan kérdésekre kaphatunk választ, amelyek sem a háziorvosban, sem a családban nem tisztázódtak egyértelműen a beteg életében. A boncolás feltárhat fertőző, vagy örökletes betegségeket, melyek a hozzátartozókat is érinthetik, vagy foglalkozási betegséget is tisztázhat, ami kártérítési kötelezettséggel jár a hozzátartozók felé. Mindaz, amit egy kórboncolás során megállapítunk, segíthet más, hasonló bántalomban szenvedő betegek kezelésében. Ezért kérjük, ne kifogásolja az utolsó, esetleg fontos tanulságokhoz vezető orvosi vizsgálatot, a kórboncolást! Indokolt esetben mód van részleges vizsgálatra, mely során a vizsgálat haláloki diagnózisra korlátozódik. A fenti információkon túl a vizsgálat azért is segítség a hozzátartozóknak, mert ezáltal a Halottvizsgálati Bizonyítvány okirat orvosi kitöltésével lehetőség nyílik a temetés azonnali további intézésére, a hamvasztáshoz pedig nem szükséges a továbbiakban várni sem a kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi kerületi hivatalának engedélyére, sem pedig a háziorvos hozzájáruló nyilatkozatára, mivel az engedélyét a Semmelweis Egyetem I.sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézete állítja ki.

 Befolyásolja-e a boncolás a temetési szertartást?

A kórboncolás során a kegyeleti szempontokat messzemenően figyelembe vesszük, bármilyen okból is történik a boncolás. A boncolást követően a holttestet szakszerűen rekonstruálják, majd az elhunyt megfelelő halottkezelési szolgáltatásban részesül, és így az elvégzett boncolás még a nyitott koporsós temetési szertartást sem befolyásolja. Az intézményi halottkezelés lehetőségeiről a Kegyeleti Iroda ad részletes tájékoztatást.

 


Tisztelt Hozzátartozó!

A Semmelweis Egyetem Szervezeti és Műkődési Szabályzat alapján kórbonctani jegyzőkönyvet a Semmelweis Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatóságán keresztül lehet igényelni. A kikérés módjáról az alábbi linken tájékozódhat, valamint az ehhez szükséges formanyomtatvány is innen tölthető le:

semmelweis.hu/jogigfoig/adatvedelem-betegjog/betegdokumentacio-masolatanak-kikerese/

Adatkezelési tájékoztató

Esetleges további információ: Szabó Szilvia, irodavezető  tel.: 061 459-1500/54459

Prof. Dr. Matolcsy András
egyetemi tanár
igazgató

Vizsgálatok

Tisztelt Hozzátartozó!

A Semmelweis Egyetem Szervezeti és Műkődési Szabályzat alapján kórbonctani jegyzőkönyvet a Semmelweis Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatóságán keresztül lehet igényelni. A kikérés módjáról az alábbi linken tájékozódhat, valamint az ehhez szükséges formanyomtatvány is innen tölthető le:
semmelweis.hu/jogigfoig/adatvedelem-betegjog/betegdokumentacio-masolatanak-kikerese/

Esetleges további információ: 061 459-1500/54459

Prof. Dr. Matolcsy András
egyetemi tanár
igazgató