Százéves születésnapját ünnepelte dr. George Berci (Bérci György), a Semmelweis Egyetem díszdoktora, akinek számos műve mérföldkő a sebészet történetében. Kiemelt jelentőségű innovatív tevékenysége az olyan modern műtéti eljárások terén mint a minimálisan invazív sebészet, a laparoszkópos technika. Dr. Merkely Béla rektor üdvözlő levéllel köszöntötte a sebészprofesszort, amelyben kiemelte: életműve beépült az orvosképzés kurrikulumába. Az alábbiakban dr. Sándor József, a Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszék tudományos tanácsadója méltatja az ünnepeltet. 
Fotó: D. Kiss Balázs

Rendkívül kalandos, megpróbáltatásokkal terhelt életpálya, a zene világának bűvölete, üldöztetés a szélsőjobb, majd a szélsőbal oldalról, menekülés hazájából, Magyarországról, majd a modern sebészet világának úttörője, újfajta eljárások és berendezések megalkotója – így foglalható össze dr. George Berci (Bérci György) életének 100 éve.

Négy országban: Magyarországon, Ausztriában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban élt, utóbbi a lakhelye jelenleg is. Neve összefonódik a laparoszkópos sebészet létrejöttével. Többszáz közlemény, tizenkét könyv, 35 szabadalom, tanító videók sora mutatja aktivitását. Kényszerű emigrációja után többször visszatért Magyarországra, segített az újfajta eljárások megismerésében. A Semmelweis Egyetem herceghalmi sebészeti gyakorlóközpontja az ő nevét viseli. Az Egyesült Államok egyetemein az a szokás, hogy egy-egy katedrát valaki, híres egyéniségről neveznek el, így jött létre a „Minimálisan Invazív Sebészet George Berci Tiszteletére” Los Angelesben. A Magyar Sebész Társaság Tiszteleti Tagjává avatta, 2011-ben megkapta a hetvenhétezer tagot képviselő American College of Surgeons legnagyobb elismerését a „Jacobson Innovation Awardot”.

Gyakorlat az egyetem dr. George Berciről elnevezett laborjában. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dr. Merkely Béla levélben köszöntötte dr. George Bercit, amelyben kiemelte: a professzor életműve beépült az orvosképzés kurrikulumába. A Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Tanszék róla elnevezett George Berci Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriuma a sebészet gyakorlati oktatásában és a tudományos kutatásban is fontos szerepet tölt be, ahol közel tíz éve oktatjuk magyar, angol és német nyelven a „kísérletes és sebészeti műtéttan” kötelező tantárgyat a graduális képzésben, posztgraduális képzés keretében pedig a manuális szakmák elkötelezettjeinek tartunk sebészeti skill tréning tanfolyamokat – fogalmaz levelében az egyetem rektora. 

2012-ben, munkássága elismeréseként egyetemünk a „Doctor Honoris Causa” címmel ruházta fel. Dr. George Berci azonban nemcsak kiemelkedő sebész, hanem végtelenül szerény, jó humorú, segítőkész egyéniség – egy kongresszuson nem tud úgy végigmenni a folyósón, hogy ne lenne néhány kedves szava a világ minden tájáról összesereglett résztvevőkhöz. Jelenleg, százéves korában Los Angelesben, a karantén világában is lenyűgöző aktivitással dolgozik: napokban jelenik meg új könyve, szervezi, hogy hazájába kerüljön egy olyan, új általa szerkesztett műtéti rendszer, melynek segítségével még pontosabban lehet operálni.

Születésnapján barátai, kollégái, tanítványai nemzetközi on-line találkozón ünnepelték Los Angelesben, melynek során meghatottan mondott köszönetet az elhangzottakért, majd segített felszeletelni az óriás tortát. Születésnapján üdvözlő levéllel köszöntötte dr. Merkely Béla rektor, valamint dr. Ferencz Andrea, Kísérletes Sebészeti és Műtéttani Tanszék igazgatója is.

Születésnapján azt kívánjuk, folytassa jó erőben, egészségben munkáját, mielőbb látogasson haza, hozzánk, szükségünk van tapasztalataira, bölcsességére.

Dr. Sándor József, egyetemi tanár, Kísérleti Sebészeti és Műtéttani Tanszék

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.