Védőoltással kapcsolatos információk

Számos megkeresést kapunk a SARS-Cov-2 (Covid) védőoltással kapcsolatosan. Ezért készítettünk Önöknek egy rövid általános tájékoztatót, amelyben az általunk gondozott betegségcsoportokkal kapcsolatos általános kérdésekre térünk ki.

I. Genetikusan meghatározott betegség, amely nem érinti az immunrendszert

A SARS-Cov-2 (Covid) elleni védőoltás beadatása nem ellenjavallt. A védőoltás kockázata nem nagyobb az egészséges populáció kockázatánál. A vakcinációt (védőoltás beadását) javasoljuk. Különösen javasoljuk az oltást vázizom-gyengeség tüneteit okozó betegségekben (neuromuscularis kórképek), ahol egy tüdőgyulladás következménye az átlagosnál súlyosabb lehet.

II. Autoimmun betegség, vagy olyan genetikusan meghatározott betegség, amely az immunrendszert vagy a tüdőt érinti

a. Stabil állapot, csak kis dózisú immunrendszert befolyásoló kezelést kap

Autoimmun betegség esetén -lehetőség szerint- a betegség stabil állapotában javasolt az oltás beadása, az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek dózisán az oltás miatt nem szükséges módosítani (1).

b. Akutan rosszabbodó betegség esetén

Amennyiben Ön nagy dózisú szteroid kezelésben, plasmapheresisben, Rituximab kezelésben részesül vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.

III. Genetikusan meghatározott betegség, amelyben nem ajánlott az mRNS-alapú védőoltás (Pfizer, Moderna): Aicardi-Goutières szindróma

Az oltás az egyén, illetve környezete, családtagjai védelme érdekében mindenkinek javasolt, kivéve a lent olvasható eseteket.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, gyógyszerrel azonnali túlérzékenységi reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást.

 
A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik túlérzékenységi reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

További ellenjavallatok:

  • Az oltóanyag aktív, illetve egyéb összetevői elleni túlérzékenység oltási ellenjavallat.
  • Terhesség, vagy aktuálisan tervezett várandósság
  • Súlyos, lázzal járó akut az oltáskor éppen zajló fertőzés
  • Akut stádiumban levő autoimmun betegség
  • Immunszuppresszív (immunrendszert erősen gyengítő) terápia pl.: nagy dózisú (intravénás) szteroid kezelés, monoclonalis ellenanyaggal történő kezelés
  • Más oltással való együtt adás: a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Más, nem COVID-19 elleni védőoltás legalább 4 hetes időközzel adható.

Mindegyik oltóanyag az aktuális hazai és nemzetközi orvos-szakmai ajánlásoknak megfelelően, az illetékes hazai gyógyszerügyi hatóság engedélyével érhető el. Az oltóanyagot beadó Orvoskolléga kompetenciája személyre szabottan annak eldöntése, hogy a beadandó hatóanyag alkalmazási előirata tükrében az esetlegesen ismert kórelőzmények, gyógyszerallergiák (esetlegesen az oltóanyaggal történő keresztreakciók mérlegelése) és ha voltak eddigi oltások utáni események ismeretében aktuálisan fennáll-e ellenjavallat.

Forrás:

  1. Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 05 June 2020. doi: 10.1136/annrheumdis-2020-217877 
  2. https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination-women-of-childbearing-age-currently-pregnant-planning-a-pregnancy-or-breastfeeding 

Hasznos linkek: