Fekvőbeteg osztályunk az EMMI minisztere által 2015-ben Ritka Betegség Szakértői Központnak kinevezett Semmelweis Egyetemi Ritka Betegség Hálózat egyik alappillére. Betegcentrikus személyre szabott ellátást, innovatív kezelési lehetőségeket biztosítunk a ritka neurológiai és metabolikus betegségekben szenvedők számára. A fekvőbeteg osztály diagnosztikai hátterét korszerű képalkotó diagnosztikai eljárások (többek között 3 T MRI, PET-CT, CT), neurofiziológiai vizsgálómódszerek, myopathológiai és molekuláris genetikai diagnosztikai laboratóriumok teremtik meg.

Intézetünk a ritka betegek holisztikus szemléletű komplex ellátására törekszik, így a ritka betegségekben jártas neurológusok, pszichiáterek, klinikai genetikusok mellett neurofiziológus, neuropatológus szakorvosok, neuropsychológusok és gyógytornászok biztosítják a diagnosztika és a gyógyulás feltételeit. Szükség esetén multidisciplinaris konzíliumokat szervezünk annak érdekében, hogy lerövidítsük a diagnosztikai utakat és minél előbb a leghatásosabb kezelésben részesülhessenek betegeink.

Intézetünk folyamatosan biztosítja az egyes innovatív kezelések klinikai vizsgálataiban és korai hozzáférési programjaiban való részvételt gondozottaink számára. Magyarországon a legnagyobb Pompe-betegség enzimpótló kezelést, valamint a felnőtt SMA betegek számára Spinraza kezelést biztosító kezelő központ az intézet.

Munkánk során a hagyományos diagnosztikai módszerek mellett a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nyújtotta lehetőségeket is használjuk, mint diagnosztikai döntéstámogató eszközöket.

Intézetünk tagja az Európai Referencia Hálózat (ERN) Ritka Neurológiai Betegségek és Neuromuscularis Betegségek Hálózatának. Így annak érdekében, hogy a diagnózis minél hamarabb megszülessen, esetenként a határon átívelő konzultációs rendszert is igénybe vesszük (Clinical Patient Management System). Ezen felül nem csak konzíliumot kérünk, hanem adunk is, más országok ritka betegei számára.

Fekvőbeteg osztályunkra előzetes ambuláns vizsgálatok után, orvosi javaslatra veszünk fel betegeket.

Telefonos elérhetőség: +36 1 459 1500 / 51 351 mellék