Neurofiziológia - EMG/ENG

Neurofiziológia – EMG/ENG

Az előjegyzéshez kérjük, készítse elő beutalóját, munkatársunk az azon található információk alapján fog időpontot adni.

A vizsgálatra kérjük, időben érkezzen, amennyiben időpontját lekési, előfordulhat, hogy nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot. A váróban csak a vizsgálatra érkezők, illetve kiskorúak esetén a kísérők tartózkodhatnak.

A vizsgálatot követően a kiértékelés az esetek többségében később történik, így nem kapja kézhez azonnal a leletét. Amennyiben szeretné, hogy leletét postázzuk, úgy kérjük, legyen kedves hozzon magával saját részre megcímzett és felbélyegzett borítékot. Ellenkező esetben leletéért személyesen kell bejönnie, aminek időpontjáról értesítést kap. Az EESZT-be a vizsgálat szöveges véleménye kerül föl, a részletes adatok ott nem szerepelnek.

A rendelés csak NEAK által finanszírozott egészségügyi ellátó beutalójával vehető igénybe. A magánrendeléseken javasolt vizsgáltok térítéskötelesek, árjegyzéket és előjegyzési telefonszámot ide kattintva talál.

A neurofiziológiai  szakrendelésen Dr. Grosz Zoltán várja a pácienseket.

Rendelési ideje: 8.00- 16.00 között.

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 15.00 óra között. Emailen keresztül erre a rendelésünkre nem foglalható időpont.


Szindromatológia

Szindromatológiai Ambulancia – szakrendelés a veleszületett rendellenességgel élők számára

A Szindromatológiai Ambulancia olyan személyekkel, főként gyermekekkel foglalkozik, akik valamilyen rendellenességgel jöttek a világra, bizonyos tulajdonságaik, fizikai megjelenésük az átlagtól valamelyest eltérő. A veleszületett rendellenességek diagnosztikája általában klinikai genetikusok feladata, mert az ilyen esetek hátterében gyakran genetikai kórok áll. Ezeknek a kórképeknek a diagnosztikája nem könnyű, az apró eltérések felfedezése „szakavatott” szemet kíván, és egy nagyon speciális tudásanyagot. Szükséges továbbá a panaszok rendszerszintű áttekintése a korábbi vizsgálati eredmények részletes áttekintése mellett, ez sok esetben az alapellátásban dolgozó orvosoktól nem várható el.

Kiknek ajánlott felkeresnie dysmorphologia szakrendelésünket?

 • Ha genetikai rendellenesség gyanúja felmerül
 • Több szokatlan fejlődési variáció, rendellenesség társul
 • Nem megfelelő a gyermek mentális és motoros fejlődési üteme
 • „Furcsa viselkedésminták”
 • A családban korábban fejlődési rendellenesség fordult elő, és a következő generációban a család szeretné ennek ismétlődését elkerülni

A Szindromatológiai  Ambulancián Dr. Csányiné Sági Judit várja a pácienseket.

Rendelési ideje: minden pénteken 8.00- 12.00 között.

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 15.00 óra között, vagy a ritkaidopont@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen. Amennyiben az emailes időpontfoglalást választják, kérjük, mindenféleképpen adják meg a levélben a következőket: név, TAJ szám, telefonszám.


Kardiogenetika

Kardiogenetikai Ambulancia

A szív és érrendszeri betegségek hátterében nem ritkán genetikai okok állnak. Ezek ismerete nagyon fontos sok esetben már a tünetek kialakulása előtt is, mert bizonyos tünetek megfelelő életmóddal és intervencióval megelőzhetőek.

Abban az esetben fontos a genetikai okok keresése, ha a családban halmozottan fordultak elő szív- és érrendszeri betegségek, fiatalkori szívbetegség alakult ki, esetleg hirtelen szívhalál miatt veszítettek el családtagot. Egyes örökletes szívbetegségekben speciális terápiás lehetőségek is rendelkezésre állnak.

A genetikai diagnózis megszületése esetén van lehetőség a családtagok vizsgálatára és a megfelelő prevenciós intézkedések megtételére és adott esetben prenatális diagnosztikára is. Tehát megteremti a lehetőséget, hogy megelőzhetővé váljanak a betegségek súlyos megnyilvánulási formái.

Többek között az alábbi kardiogenetika betegcsoportok, illetve családtagjaik jelentkezését várjuk:

 • kardiomyopathiák
 • szívritmuszavarok  (pl. Brugada-szindróma, hosszú QT)
 • aortopathiák (pl. Marfan-szindróma, Loeys-Dietz-szindróma)
 • hirtelen szívhalál
 • veleszületett szívhibák.

Az újonnan megnyílt Kardiogenetikai Ambulancián Dr. Jimoh Idris János várja a pácienseket.

Rendelés ideje: minden hétfőn 8:00 – 12:00 között.

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 15.00 óra között, vagy a ritkaidopont@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen. Amennyiben az emailes időpontfoglalást választják, kérjük, mindenféleképpen adják meg a levélben a következőket: név, TAJ szám, telefonszám.


Mindkét szakrendelésen a genetikai diagnosztika mellett genetikai tanácsadásban is részesülnek a hozzánk fordulók, amely során tájékoztatást kaphatnak az adott betegség legfontosabb jellemzőiről, öröklődési kockázatáról, prevenciós és terápiás lehetőségekről.

Ezeknek a betegségeknek az ellátása több szakember munkáját, kollaborációját igényli, az ellátás így multidiszciplináris jellegű, amelynek csak az egyik állomása a genetikai tanácsadás.


Neurocutan

Neurocutan Ambulancia

Neurocutan szindrómák (másnéven phakomatosis-ok) olyan, ún. multiszisztémás (több szervrendszert érintő), genetikailag determinált betegségek összefoglaló neve, amelyek alapvetően az idegrendszert, valamint ezzel egyidejűleg a bőrt, a szemet, illetve egyéb szerveket érinthetnek.

Ilyen kórképek pl.: a neurofibromatosis, sclerosis tuberosa, shwannomatosis, Sturge-Weber szindróma, von Hippel-Lindau betegség.

Ezen betegségek alapja genetikai eltérés, amelynek felismerése fontos, ugyanis a következő generációra tovább öröklődhet. A kórképek felismerése, diagnosztizálása, a betegek élethossziglan tartó nyomon követése, a családtervezésre vonatkozó tanácsadás, a legújabb kezelési eljárások indikálása – és mindenekelőtt a beteg és családjának fizikai és pszichés támogatása, segítése speciális szaktudást igényel.

Tisztelettel várjuk ezen betegségcsoport már diagnosztizált, vagy eddig konkrét (genetikai) diagnózissal nem rendelkező pácienseit. Kérjük, hogy első alkalommal szíveskedjenek magukkal hozni minden eddigi orvosi dokumentációjukat!

A Neurocutan Szakrendelés vezetője Dr. Szegedi Márta, egyetemi adjunktus.

Rendelési idő: kedd 9:00 – 12:00.

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 15.00 óra között, vagy a ritkaidopont@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen. Amennyiben az emailes időpontfoglalást választják, kérjük, mindenféleképpen adják meg a levélben a következőket: név, TAJ szám, telefonszám.


Fizioterápia

Fizioterápiás szakrendelés – gyógytorna

A gyógytorna a fizioterápia legjelentősebb részét magába foglaló ágazata. A gyógytorna fő célkitűzése a fiziológiás, normál mozgás helyreállítása, hogy az fájdalommentesen és gazdaságosan kivitelezhető legyen. Hozzájárul a mozgatórendszert érintő panaszok csökkentéséhez, fejleszti a hétköznapi funkciókat. Speciális gyakorlatokat alkalmazva egyaránt igyekszik az érintett terület funkcióját helyreállítani, valamint az egyensúly, a koordináció és ügyesség fejlesztésén keresztül hozzájárul a mozgás harmóniájának helyreállításához.

Az intézetünk által biztosított ambuláns fizioterápia keretein belül szakképzett ellátást nyújtunk számos betegség kezelésére, többek között a neuromusculáris és neurodegeneratív kórképekben, anyagcsere betegségekben ill. egyéb neurogenetikai betegségben. Az intézetünk által gondozott betegeket várjuk kezeléseinken, akár egyéni, akár csoportos torna keretein belül.

Milyen problémákkal érdemes gyógytornászhoz fordulni?

 • Különféle neurológiai, neuromusculáris kórképek
 • Koordináció- és egyensúly problémák
 • A mozgatórendszert érintő genetikai betegségek
 • Krónikusan fennálló fájdalmak
 • Prevenció- és egészségfejlesztés

Mire számítsak az első találkozáskor?

Az első találkozáskor a gyógytornász, kórtörténet felvételét követően egy alapos betegvizsgálattal fogja indítani a kezelést. A probléma feltárását követően a pácienssel együtt, közösen kerülnek meghatározásra a kezelés célkitűzései. Ezt követően lehet megkezdeni a közös munkát, mely magába foglalhat egyéni vagy csoportos tornát, elektroterápiás kezeléseket és még számos más speciális kezelési eljárást.

Egy sikeres kezelés sorozat eredményeként nem csupán mozgásszervi állapotban érhetünk el javulást, hanem ezáltal a mindennapi mozgások kivitelezése is könnyebbé válhat, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jó életminőségben teljes életet éljünk.

A Fizioterápiás szakrendelésre intézetünk orvosai utalhatják be a pácienseket. Az időpont egyeztetése személyesen a gyógytornásszal, Surján Kingával történik a +36 30 016-4212 telefonszámon. Egyelőre heti 6 órában van lehetőség a rendelést igénybe venni közfinanszírozott formában.


Pszichoterápia

Pszichoterápiás szakrendelés

Több év után hiánypótló lehetőséget kaptunk, hogy az intézetünk betegeit ambuláns keretek között is elláthassuk. A szakambulancia gyógyító tevékenysége a felnőtt lakosság számára nyújt ellátást. A pszichoterápia segítségével mód van a lelki problémák, pszichés betegségek kezelésére. Illetve segít egy-egy betegség, diagnózis után az egyénre, vagy a családokra nehezedő teher, krízis feldolgozására. Az általunk kezelt kórképek  nagy része fokozott pszichés terhet ró a betegekre, mert sok esetben nem gyógyíthatóak, nem gyakoriak, nehezen gyógyszerelhetőek és ezek a faktorok mind elősegítik a kontrollvesztést, pszichés tartalékok kimerülését, fokozzák a kilátástalanságot és nehezítik a pozitív szemléletet megtartását. Egyaránt nagy terhet jelentenek a betegeknek és a családtagoknak is.

Egyéni és csoportos kognitív viselkedésterápia, szupportív terápia, relaxációs, metakognitív terápiák érhetőek el. Az alábbi felnőtt pszichés zavarok kezelése tartozik a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének profiljába:

 • szorongásos zavarok
 • depresszió
 • szomatizációs zavarok
 • traumatizáció
 • krízis

Az egyéni terápiás módszerek mellett csoportterápiára is van mód:

 • probléma megoldó tréning
 • asszertív (szociális készségfejlesztő) tréning

Előjegyzés kérhető a +36 20 670 1906-os telefonszámon hétköznapokon 11.00 és 15.00 óra között, vagy a ritkaidopont@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen. Amennyiben az emailes időpontfoglalást választják, kérjük, mindenféleképpen adják meg a levélben a következőket: név, TAJ szám, telefonszám.