Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete (GRI) a legmodernebb technológiák segítségével diagnosztizálja azokat a betegségeket, amelyek kialakulásában az egyes gének rendellenességei szerepet játszanak, illetve a humán genom bizonyos variációi ismeretében becsli a gyakori, komplex betegségek kialakulásának valószínűségét. A diagnosztikán túl az egyes betegségek gyógyításában alkalmazza a biotechnológia által nyújtott új terápiás lehetőségeket, és genetikai tanácsadása segíti az egyes genetikai leletek értelmezését, a családtervezést, bizonyos betegségek és gyógyszer mellékhatások megelőzését.

Az örökletes betegségek közül azok, amelyek egyetlen gén hibájaként alakulnak ki, döntően a ritka betegségek (prevalencia < 1 : 2000) közé tartoznak. Ennek köszönhetően intézetünk a ritka betegségek ellátására fókuszál. A ritka betegségek több mint 60%-a érinti a központi – és/vagy a perifériás idegrendszert illetve a vázizomzatot, így az intézetben ellátott betegek többsége neurológiai és pszichiátriai panaszokkal rendelkezik. Ezeket a betegeket Neurogenetikai Ambulanciánk várja, míg azokat a ritka betegségben szenvedőket, akiknek olyan sok szervrendszert érintő betegsége van, hogy kezelő orvosa nem tudja eldönteni, melyik szakrendelésre irányítsa, intézetünk  Ritka Betegségek Ambulanciája várja a betegség okának kiderítésére. Az Ritka Betegségek Ambulancia orvosai igyekeznek a kezdeti vizsgálatokat követően a Semmelweis Egyetem Ritka Betegség Hálózatának tagjai közül a tünetek és laboreredmények alapján a leginkább kompetens szakma ritka betegség specialistájához továbbítani a beteget.

A széleskörű átvizsgálást a kor színvonalának megfelelő minőségű neurofiziológiai, molekuláris genetikai, myopathológiai (izom-idegbiopszia feldolgozó) és sejttenyésztő laboratóriumaink biztosítják. Molekuláris genetikai laboratóriumunk az egy gén által meghatározott betegségek diagnosztikája mellett, egyes gyógyszer mellékhatást megjósoló farmakogenetikai tesztek elvégzését is vállalja, valamint komplex betegségekben genetikai rizikóbecslést is kínál.

Az intézet diagnosztikus munkáját a Semmelweis Egyetem modern képalkotó diagnosztikai központjának, az MR Kutató Központnak a munkatársai is segítik.  A modern diagnosztika mellett intézetünk biztosítja gondozott betegei számára a legmodernebb kezelési eljárásokat, még abban az esetben is, ha off–label alkalmazás miatt külön engedéllyel, vagy egyedi méltányossággal érhető el az adott kezelés az országban. Azoknak a betegeknek, akik olyan ritka kórképben szenvednek, hogy hazai diagnosztika nem áll rendelkezésükre, munkatársaink vállalják a külföldi diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges adminisztratív teendők bonyolítását, a DNS külföldi laboratóriumba juttatását és az eredmény értelmezését.

Gyakori, komplex betegségben szenvedők számára a genetikai rizikótényezők feltárását követően egyes betegségek megelőzésére irányuló életvezetési tanácsokat adnak és a betegség kialakulásának rizikóját becslik az intézetnél ugyancsak elérhető Genetikai Tanácsadáson, amely nem OEP finanszírozott. Intézetünk szorosan együttműködik neurorehabilitációs szakemberekkel, pszichológusokkal, fizioterapeutákkal, így biztosítva a komprehenzív diagnosztika mellett a komprehenzív betegellátás és gondozás feltételeit is.  

Az Intézet szervezeti felépítése: Organogram