„Csak akkor bántanak meg mélyen minket a gonosz szavak, ha valahol a lelkünk mélyén elhisszük, igazuk van. Ha elég magabiztosak vagyunk, akkor csak egy zavaró jel.”

Laurell Kaye Hamilton

Iskolánk tanulóinak nagyon fontos az erőszakos viselkedés elutasítása. A Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány hívta életre -A Bántasz vagy támaszt adsz? A döntés a tiéd!- országos pályázatot és kampányt. A pedagógia osztály diákjainak rögtön felkeltette az érdeklődését mert ez a téma pszichológia órákon is felmerült, így jó alkalmuk nyílt a konfliktusaikról, problémáikról beszélgetni. A szerepjátékok során gyakran átérezhették döntéseik és viselkedésük erejét. Ígéretként összegyűjtötték azokat bántó és segítő szavakat, amikre az év során mindenki figyelt és egymás között be is tartott. Vizuális megjelenítésként szófelhőbe illesztve próbálták mindenki figyelmét felhívni a másik ítélkezésmentes elfogadására.

 

 Tisza Hajnalka versben is megfogalmazta a bullying személy lélektani mély érzéseit.

Áldozat

Mi történik mindig velem, nap mint nap csak a félelem?

Nem szólok, de rettegek grimaszoló emberek.

Jön felém nem mozdulok és elér.

Fáj!!! üvöltök, de nem hallja senki

rajtam kívül, nem értik min megyek keresztül.

Miért gyaláznak mert tudják, hogy fáj? Gyötrelmemben rajtam nevet a fél világ.

Naivan csak kérdezem fog valaki segíteni nekem?

Magam vagyok és még páran, akik áldozatként kiabálnak.

Hangom erejét most már kieresztem végre

elég volt is itt legyen most vége!

Meglepődtem magamon és hitem erejében,

egymás és egymásért támaszt keresve bíztunk a szebb jövőnkben.

                                                               Tisza Hajnalka 11.D pedagógia tagozat

 

Az eredményhirdetésen 1200 pályaműből az osztály kiemelt dicséretben és tárgyi ajándékokban részesült. Külön öröm, hogy egyik diákunk nagy értékű Business Masters tanfolyami oktatásra is lehetőséget kapott, ami segítheti a továbbtanulását. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk vissza az iskola falai közé. Ezek az alkalmak, társadalmi összefogások segítenek nekünk, hogy jobb emberré váljunk és megtaláljuk a békés arany középutat az egymás mellett élés sokszor nem is olyan könnyű útvesztőjében.

 

Felkészítő oktató: Buócz-Imri Erzsébet