A nemibeteg gondozás, egészségi ártalmakat megelőző és elhárító, az életkörülmény megjavítására irányuló szervezett társadalmi tevékenység, amelynek célja a nemi betegek fertőző forrásainak és megbetegített kontaktusainak gyors kezelésbevételével megakadályozni a fertőző láncolatok kialakulását.

Jól hangzik ugye? De mit is jelent valójában?

Mi történik valójában?
Ha már megkaptad a diagnózisodat (szifilisz, tripper, vagy esetleg HIV fertőzés), akkor az orvosodon kívül egy új személlyel ismerkedsz meg. Ő a Gondozónő.
Olyan, mint a terheseknél a védőnő, csak éppen az ő feladata a Te védelmed, és az egészséged megőrzése. Bátran fordulhatsz hozzá minden panaszoddal, hiszen olyan szakemberrel állsz szemben, akinél – és ez a legfontosabb- nem egyedi a problémád, és aki biztosan úgy, ahogy vagy el fog fogadni és segíteni próbál Neked.
Az STD betegségeknél külön probléma, hogy a betegek szégyellik magukat, nem mernek, nem tudnak kivel beszélgetni a bajukról, félnek a többiek elítélésétől.
A gondozónői tevékenységet ezért találták ki, és vezették be, hogy támogassa a bajba jutottakat.

Mit fog mondani nekem a gondozónő?
A gondozónő nem prédikál. Egy csomó dolgot viszont megtaníthat Neked. Félni, rettegni tőle nem kell, de a tisztelet légy szíves add meg neki!
Amire meg tud tanítani, az, amit nem tanítanak az iskolában, sőt még a legmenőbb szülők sem mondanak el feltétlenül Nektek, és az interneten, meg a pornós filmekben, újságokban biztosan nem találjátok meg a választ.
El tudják magyarázni mi a helyes szexuális magatartás, így a tanácsadás végén képes leszel önállóan dönteni, és elkerülni, felismerni azokat a viselkedési formákat, amelyek a fertőzés kialakulásához vezetnek.

Mi az a nemibeteg szűrés?
Bizonyos csoportokat – pl. a rizikó csoportokat – azzal a szándékkal vizsgáljuk, hogy kiszűrjük a nemibetegségben szenvedőket, és gyógyszeres kezelést adjunk.
A szűrővizsgálatok a legfontosabb megelőző tevékenységek közé tartoznak.
Szifilisz vizsgálatot csak akkor lehet elvégezni, ha az adataidat megadod, de ún. „anonym”- tehát név nélküli –  HIV szűrésre több helyen is lehetőség van.

Kontaktuskutatás
Bármilyen fertőző betegség- és így a nemi betegségek- eredményes leküzdése a fertőzőforrások felismerésétől és kezelésétől függ.
Fertőző forrásnak nevezzük azt a személyt, akitől a vizsgált személy fertőződött.
Szexuális partnereknek nevezzük azokat, akik egymással állandó, vagy alkalmi nemi kapcsolatot tartanak fenn.
Veszélyeztetett kontaktusok azok, akik az index személytől fertőződhetnek.

A kontaktus kutatás célja, hogy a nemi beteg, az „ún. index beteg” szexuális partnereit felderítsük, megvizsgáljuk és az eredménytől függően, kezelésben részesítsük. Ez a folyamat elengedhetetlen a fertőzési lánc megszakításához.

Hogyan szóljak a partneremnek, hogy fertőzött vagyok?
Jelenleg Magyarországon több módszer is elfogadott a partnerek értesítésével kapcsolatban. Szólhat maga a beteg a saját partnereinek, ez az ún. partner általi értesítés („patient referral„). Ilyenkor azonban az a tapasztalat, hogy a betegek hajlamosak csak azokat értesíteni, akiktől saját feltételezésük szerint megszerezték a betegséget, és a többi partnert pedig nem.
Sokan cikisnek érzik, hogy szóljanak a partnereiknek, túlságosan szégyellik magukat, hogy felfedjék ezt a „titkukat”. Ilyenkor az egészségügyi személyzet segítségét kapják meg: a „doctor referral” féle értesítésmódnál a partnerek értesítését a beteg ránk bízza, és ilyenkor teljes névtelenséget kapnak. A partnereket az orvos, vagy a gondozónő hívja fel telefonon, esetleg levélben értesíti az STD szűrés szükségességéről, de semmiylen körülmények között nem adhatja ki az első beteg adatait.
Nemcsak az index személy, hanem az összes partner anonimitását – név nélküliségét –  biztosítjuk!
A kontaktuskutatást nagyon megnehezíti a szexuális orientáció eltitkolása, jóllehet ma már semmi szégyellnivaló nincs az azonos neműek közötti szexben. Hidd el, mi nem „ítélkezzünk” feletted. Felnőtt ember vagy, egy felnőtt ember ösztöneivel és igényeivel. Mi gyógyiítani szeretnénk Téged, és megelőzni a fertőzés továbbterjedését!

Tanácsadás (Counselling)
A “counselling” fogalomnak pontos magyar megfelelője nincsen: egyidejűleg jelent tanácsadást is, gondozást is. A counselling kiegészíti az egészségnevelést, és azzal együtt azt a célt szolgálja, hogy segítse az embereket saját egészségükkel és magatartásukkal kapcsolatos döntéseikben. A counselling a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésének és kezelésének elengedhetetlen, ugyanakkor egyik legnehezebben kivitelezhető része. Megfelelő tanácsadás hiányában a betegek nem fedik fel a veszélyes viselkedési formákat, így a tünetmentes fertőzések nem kerülnek felismerésre, következésképpen kezelésre sem. Ezek a személyek a fertőzést akaratlanul is tovább terjesztik.
Ha a szexualitással és az STD-kel kapcsolatos kérdésekről nyíltan beszélünk, lehetőséget teremtünk a vizsgálatra, a megfelelő diagnózis felállítására és a kezelésre, illetve az adott betegségre vonatkozó alapvető információk átadására.

Rizikó csoportok
A nemi betegségek nem véletlen fertőzések. Léteznek ún. rizikócsoportok, amelyeknél egyes nemi betegségek gyakorisága statisztikailag meghaladja az átlagot, de pusztán az ebbe való beletartozás alapján sem kizárni, sem bizonyítani nem lehet a nemibetegség jelenlétét. A nemi betegség minden társadalmi réteget érint, sem anyagi-, sem műveltségi szint alapján nem lehet senkit beskatulyázni!
Rizikó csoportba tartozik a promiszkuitás (egyszerre több partnered is van, vagy gyakran cserélgeted őket, pl. egy év alatt több mint 4 új partnered van), a prostitúció ( a test áruba bocsájtása), a drog fogyasztás ( nem csak a vénás drogok a közös tű miatt, hanem bármilyen bódító szer, ami a józan ítélőképességedet befolyásolja). Sajnos vannak olyan részei a világnak, ahol nagyon-nagyon sok HIV fertőzött él, tehát ha ezekből az országokból választasz partnert, légy észnél, és kérjetek egy tesztet, mielőtt elkezdtek nemi életet élni!
Ne feledd, sajnos rizikó csoportba tartozol akkor is, ha csak egy partnered van, de az pl. fűvel-fával megcsal!

Nemcsak a szexuális magatartás, hanem egyéb közös érdeklődési terület is rizikó csoportot jelenthet. Társas találkozóhelyek is fontos szerepet játszanak az STI-k terjedésében. A legáltalánosabb ismerkedési helyek – és egyben rizikó csoport teremtők: internet, internetes párkeresők, éjszakai bárok, fürdők vagy szaunák, sex klubok, swinger klubok, ismert parkok, vagy nyilvános illemhelyek, ill. szex- videotékák.