A nagy számok törvénye alapján minél több partnerrel létesítesz életed során szexuális kapcsolatot, annál nagyobb az esélye, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegség téged is elérjen!  Egy partnertől is el lehet kapni azonban nemi betegséget, ha nem szűzen jött a kapcsolatba, és nem vizsgáltatta ki magát, mielőtt Veled kezdett volna nemi életet élni.

Elsősorban a monogámia (adott időszak alatt csak egyetlen partnerrel létesítesz rendszeres szexuális kapcsolatot), vagyis a hűség csökkenti jelentősen a szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának kockázatát!
A második legfontosabb eszközünk, pedig az óvszer (gumi, koton, kondom ugyanaz). Félreértés ne essék! Az óvszer véd a nem kívánt terhesség ellen is, de itt elsősorban a nemi betegségek elleni védelemről beszélünk, tehát óvszert nem csak hüvelyi behatolás esetén, hanem mindenféle szexuális együttlét kapcsánalkalmazni kell.

Az óvszer

Az óvszer vékony, latex- vagy poliuretán anyagból készül. A merev hímvesszőre kell felhúzni, még a behatolás előtt. Nem olyan bonyolult felrakni, ne félj tőle! Minden dobozban van útmutató, általában rajzokkal a helyes felhelyezésről.
Mielőtt bármibe belekezdtek, bontsátok ki az óvszer csomagolását – és ne a fogatokkal, hogy ne sérüljön meg a gumi, még véletlenül sem! Az óvszert még akkor kell felhelyezni, mielőtt bármi történt volna. Ne feledkezz meg arról, hogy az előváladék, a hüvelyváladék sajnos fertőzhet, és a torokban is „lakhatnak” nemkívánatos kórokozók! Ha kivetted az óvszert, akkor a tetejénél lévő kis csúcsot fogd össze, és mintha egy sapkát, vagy egy harisnyát húznál fel, görgesd le a hímvessző tövéig. A végén a kis zsákocska arra való, hogy felfogja az ondót. Levenni az óvszert már csak akkor szabad, ha vége az aktusnak, tehát a fürdőszobában, a szemetes felett! Egy óvszert, csak egy alkalommal használj, ha egy este többször is szexeltek, mindig nyissatok új csomagot!
Az óvszert bárhol meg tudod már venni, akár abc-ben, vagy pipere boltban, benzinkútnál, esetleg automatából. Válassz olyan típust, ami a legjobban illik hozzád, de bátran kísérletezz vagány színekkel, vagy ízesítésekkel!
Ne feledd, aki Veled nem akar óvszert használni, az mással sem használta azt! Ne dőlj be a „menő dumáknak”: észre sem veszed majd, hogy rajtad van az óvszer, nem lesz semmi „zokniban lábat mosni” fíling!

A rizikócsoportok

Az ún. „rizikó csoportba” tartozás hajlamosít STD-re: a promiszkuitás (egyszerre több partnered is van, vagy gyakran cserélgeted őket, pl. egy év alatt több mint 4 új partnered van), a prostitúció (a test áruba bocsájtása), a drog fogyasztás (nem csak a vénás drogok a közös tű miatt, hanem bármilyen bódító szer, ami a józan ítélőképességedet befolyásolja). Sajnos vannak olyan részei a világnak, ahol nagyon-nagyon sok HIV fertőzött él, tehát ha ezekből az országokból választasz partnert, légy észnél, és kérjetek egy tesztet, mielőtt elkezdtek nemi életet élni!
Ne feledd, sajnos rizikó csoportba tartozol akkor is, ha csak egy partnered van, de az pl. fűvel-fával megcsal!