Szexuális higiénián a nemi szervek tisztán tartásának szabályait értjük. Az a célja, hogy megakadályozzuk a betegségek kialakulását, hogy egészséges szexuális életet élhessünk.

A nemi szervek (lásd anatómia) tisztán tartása a napi mosakodás része, azt hinnéd, hogy nem is kell részletezni, hiszen fürdeni/zuhanyozni mindenki tud, és WC-használat előtt és után is kezet mosol, de vannak olyan dolgok, amikről érdemes szót ejteni:

A HÜVELY HIGIÉNIÁJA

Először is a menstruációval kapcsolatos higiénés „szabályok”: ebben az időszakban naponta többször is tisztítsd meg a szeméremtestet, akár intim mosakodóval. A meleg vizes kádban való fürdőzés és a szex ilyenkor nem ajánlott. A menstruációs vér felfogására használhatsz betétet vagy tampont (a vatta nem a legideálisabb megoldás). A betétet az átázás előtt cserélni kell, a tampon a vérzés erősségétől függően maradhat bent, de 4 óránál tovább ne maradjon, pont ezért éjszaka ne használd. Tamponhasználat előtt és után alaposan moss kezet!
A fehérneműket illetőleg higiénia szempontjából nem mindig a csábítás a cél, bár az egészséges viseletnek sem kell „nagymamásnak” lennie. Törekedj a jó minőségű, pamut darabok viselésére, főleg menzesz idején.
Az irrigálás, a hüvely öblítését jelenti, melyre különböző intim hüvelyöblítők alkalmazhatók, ezek az úgynevezett irrigátorok. Ezeket az eszközöket fel lehet dugni a hüvelybe, (két részből állnak, a tartályból és a hüvelybe vezethet csőből. A cső igen vékony, tehát (ha szükséges, akkor) a szűzhártyán legtöbbször akadálytalanul átjut, annak megsértése nélkül). Az irrigátor tartályából tejsavas oldatot lehet fecskendezni a hüvelybe, majd kiöblíteni. Arra szolgál, hogy a hüvely egészséges pH-ját fenntartsuk vagy visszaállítsuk. Panaszmentes nőknek, általános higiéniás célból, az irrigálás maximum hetente egyszer ajánlott, és menstruáció alatt ne alkalmazd.
Az utolsó, de legfontosabb és legcikisebb dolog: mind a „kisdolog” mind a „nagydolog” után a wc-papírral a hüvely felől a végbélnyílás felé törölj! Így megakadályozod, a hüvelybe bélbaktérium kerüljön!

A „FÉRFI DOLGOK”

Mi az a smegma? A fityma alatt felgyülemlő faggyúszerű váladék, amit ha nem távolítasz el a napi tisztálkodás során rendszeresen, akkor a pénisz bőre és az fityma közé szorulva bomlásnak indul, és remek táptalajt kínál a legkülönfélébb kórokozóknak – gyulladásokat, fertőzéseket okozva. Ezért fontos, hogy fürdéskor a fitymát hátrahúzva tisztítsd meg alaposan, szappannal és meleg vízzel a makkot és a fityma alatti bőrt.

A SZEX ÉS A HIGIÉNIA

Szex előtt és után „tisztítsd meg magad”, nemcsak mert így illik, hanem mert mindkettőtök érdeke.  Nem elsősorban az a cél, hogy illatfelhőbe burkold magad, hanem hogy tiszta bőr- és nyálkahártya felülettel kerülj közel a másikhoz. Ne szexelj, hogyha beteg vagy (főleg, ha a nemi szerven észlelsz bármi problémát).