A humán papillómavírusról (HPV) már 40 éve bebizonyosodott, hogy a méhnyakrák legfőbb oka. Ez azért is fontos, mert a HPV vírus nemi úton terjedő kórokozó!

A HPV-nek sok típusa van. A magasabb kockázatú HPV-knek szerepük van más rosszindulatú daganatok kialakulásában is.
A szexuálisan terjedő „jóindulatú” típusai az életet megkeserítő csúnya növedékeket okozhatnak a nemi szerveken, amelyek teljesen tönkreteszik az intim együttlét örömét- és szintén fertőzőek a partnerre. (Érdemes tudni: az alapvetően nem szexuális módon terjedő „jóindulatú”  HPV típusok okozzák a fertőző szemölcsöket).

Ráadásul a HPV hordozása nem is ritka: egyes országokban már a férfiak fele érintett. Nálunk inkább a lányok-nők teszik ki a többséget, kb. a harmadukat érintheti a HPV fertőzés.  Fontos tudni, hogy a vírus hordozása a fertőzött anyák csecsemőinél is kimutatható, többnyire a szájnyálkahártyán illetve a nemi szerveken. (Tehát egy meggondolatlan kapcsolat következményei akár a kiszolgáltatott gyerekeket is sújthatják, hosszú évekkel később.)
A magyar nők körülbelül harmada fertőzött! Ezt nem csak a fiúknak érdemes tudni…ha egy lány lefekszik egy fiúval, nemi betegségek szempontjából   „mindenkivel lefekszik” , akivel az valaha is szexelt. Ez persze fordítva is igaz….

HPV-m van. Rákos vagyok?
Ha valakiből kimutatják a HPV vírust, az nem jelent élethosszan tartó hordozást, mert általában a szervezet megszabadul a vírustól, – igaz általában hónapok vagy évek alatt.
Akkor van baj, ha a HPV vírus DNS-e beépül a sejtjeinkbe, mert így elindulhat az elrákosodás folyamata. Ez általában évek, évtizedek alatt alakul ki.

A HPV esetében nem létezik biztonságos szex? A hűség fontossága
Úgy tűnik HPV esetében a ” biztonságos szex”, a kondom használata kevésbé jelent védelmet, mint más nemi úton terjedő betegségek esetében. A gonorrhoea (kankó) vagy a HIV esetében jelentős védelmet nyújt az óvszer, a HPV esetében ez már kevésbé hatékony: a vírus nem olyan érzékeny, és nem csak a nyálkahártyához és a nemi váladékhoz kötődik.
A legbiztonságosabb szex még mindig a felelőtlen kapcsolatok kerülése, és a hűség!
A vizsgálatok szerint a szexpartner gyakori váltása mindenképpen növeli a HPV fertőzöttség kockázatát – nem meglepő, hogy leginkább a fiatalabb generációkra jellemző a kór, és kisebb az előfordulása a házasságban élők körében.

Nem veszélytelen az orális szex!
Hogy az orális örömök korántsem veszélytelenek, a HPV-re is igaznak bizonyult. Korábbi vizsgálatok kimutatták azt is, hogy az élet során pajkos kalandokban  „elfogyasztott”  szexpartnerek száma  növeli a száj HPV fertőzésének kockázatát is, ami a dohányzás és az alkohol után a szájrák kialakulásának egyik fontos oka .
Egyes kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban a szájüregi daganatok első számú oka ma már a HPV fertőzés, és nem a dohányzás… érdemes jól meggondolni kivel, és mit csinálunk.

Hogyan ismerhetjük fel a fertőzöttséget?
A HPV fertőzés nőknél és férfiaknál is járhat nemi szerven megjelenő szemölcsökkel, különböző növedékekkel, de sokszor semmilyen látható vagy érezhető tünet sincsen… mégis elindul az elrákosodás.
A HPV fertőzés a szájban is sokszor tünetmentes, de kialakulhatnak növedékek is. Ha valaki ilyet érzékel szájában, forduljon minél előbb fogszakorvoshoz vagy szájsebészhez, pláne, ha, fekély vagy elszarusodás is jelentkezik, mert ezek már akár szájrák tünetei is lehetnek.

Ellenszer? Oltás!
A legtöbb vírus esetén ellen nincs gyógyszer, így a HPV ellen sem.  A megjelenő szemölcsöket, növedékeket kezelik ecsetelőkkel, műtéti úton eltávolítással, vagy fagyasztással. A méhnyaki folyamatoknál nőgyógyászati műtétekre is sor kerülhet, ha a méhnyakrák veszélye nagy.  Az idejében végzett kisebb beavatkozás (ún. konizáció) után a nő még gyereket is szülhet később. De  az előrehaladottabb rákos esetekben sajnos a méhet is ki kell venni, így gyermek sem lehet többé. Előfordul, hogy még huszonéves nőknél kell elvégezni ezt a súlyos műtétet.
Az HPV elleni oltások jelentősen csökkenti a méhnyakrák, illetve a környező tájékon kialakuló daganat kockázatát.  Mivel a HPV-fertőzöttség a húszas évei elején járó generáció körében a leggyakoribb, az oltást a szexuális élet megkezdése előtt érdemes adni.
Az oltás olyan, mint a biztonsági öv: óv, de nem 100%! Mivel 15 magas rizikójú HPV vírus van, és mindet a vakcina sem tartalmazza, száz százalékos védelmet az oltás sem jelent. Az oltások általában csak két gyakori nagy kockázatú, és esetleg két fontos alacsonyabb kockázatú típus ellen nyújtanak teljes védelmet. Ezért a nőgyógyászati rákszűrések továbbra sem elhanyagolhatóak!
Hasonlóképpen az oltás nem ad fölmentést sem a józan és hűséges szexuális élet, sem az óvszerrel való védekezés alól.
Ne feledd: a HPV elleni oltás plusz óvszer olyan, mint a biztonsági öv… jelentős védelmet ad, de ha felelőtlenül száguldozol, akkor előbb-utóbb bejöhet egy kamion a szélvédőn…