Ezek a betegségeket még nem észlelték Magyarországon. Általában a trópusokon, szubtrópusokon elterjedtek, és Európába csak egy-egy elszórt esetet észleltek, általában olyan turistákon, akik az előbb említett földrajzi területeken voltak és ott létesítettek szexuális kapcsolatot, természetesen óvszer nélkül.

Ulcus molle
Okozója egy baktérium, a Haemophilus ducrey. Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Közép-Amerikában gyakori betegség, Magyarországon évtizedek óta nem fordul elő.
Az első tünet 3-10 nappal a fertőzés után alakul ki: gennyes, gyorsan terjedő fekélyek jelentkeznek a nemi szerveken, vagy a végbélnyíláson. A betegség nyirokutakon terjed. A mirigyek megduzzadnak, majd a bőr felé kifekélyesednek, nedvedzenek.
Antibiotikummal kezelhető, gyógyíthat betegség, de a visszamaradó szövődmények egyáltalán nem kellemesek!

Lymphogranuloma venereum
Annak a Chlamydia trachomatis baktériumnak egy speciális típusa okozza, amit már a Chlamydia fertőzés címszó alatt tárgyaltunk. Indiában ill. Nyugat Afrikában gyakori betegség, Magyarországon évtizedek óta nem fordul elő.
A nemi szerveken a fertőződés után 3-12 nappal később fájdalmatlan gennyes fekély alalkul ki, ami aztán magától meggyógyul, kb. 1 hét alatt. Pár héttel később a fekélyhez közeli nyirokcsomók begyulladnak, kifekélyesednek, gennyesen váladékoznak. Sajnos a nyirokkeringés emiatt megakad, és súlyos, torzító elváltozásokat okoz.
Hosszú antibiotikus kezeléssel gyógyítható, de a nyirokcsomókat sokszor sebészileg el kell távolítani.