A HIV vírus a nevét az általa okozott tünet együttesről kapta: az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet, szó szerinti jelentése humán (emberi) immundeficiens (immunrendszert gyengítő) vírus. A fertőzés éppen ezért nem csak egy szervet érint, hanem az egész szervezetet.

A betegség felismerése nehéz, de vannak figyelmeztető jelek, olyan tünetek, melyek az immunrendszer összeomlását mutatják.

Mi történik bennünk a fertőzés után?
A HIV vírus főként az immunrendszer fő „szervezőit”, az úgynevezett CD 4 limfocitákat támadja meg. Ez azért fontos, mert a HIV vírus miatt a CD4 sejtek pusztulása a szervezet védekezését jelentősen csökkenti, az irányítás nélkül maradt immunrendszer „tanácstalanná válik” mit is kell tennie, majd a HIV további támadásai alatt évek alatt lényegében összeomlik. Ahhoz hasonlít, mintha egy furcsa bűnözői csoport csak a rendőröket, a katonákat és tűzoltókat gyilkolná meg az országban: a többiek ugyan nincsenek közvetlen életveszélyben, de a közrend megszűnik.
Tehát nem közvetlenül maga a HIV vírus vezet a beteg halálához, hanem az, hogy szinte bármilyen baktérium, vírus, gomba vagy egysejtű, sőt féreg is akadálytalanul támadhatja a legyengült védekezésű emberi szervezetet. A rosszindulatú daganatok is nagy eséllyel jelenhetnek meg a védekezőképességétől megfosztott szervezetben.

A HIV vírusról
A HIV maga egy csak RNS tartalmazó, igen változékony vírus. A HIV kódol egy speciális fehérjét, az ún. „fordított átíró” (reverz transzkriptáz) enzimet, mely a HIV RNS-ét DNS-re írja át. A HIV-ről készült DNS másolat beilleszkedik az emberi DNS –be, így a HIV vírus igen jól álcázza magát. Nagyfokú változatossága mellett ez az oka, hogy nincs HIV ellenes hatékony oltás, valószínűleg a közeljövőben nem is lesz. Kétféle HIV van: a világszerte elterjedt HIV-1, és a kevésbé gyakori HIV-2. A HIV-2 inkább Afrika egyes részein pusztít.
A HIV-hez hasonló, vele távoli rokon további ún. „retrovírusok” (tehát olyan „fordított” vírusok melyek furcsa módon RNS-ről DNS-re íródnak), szintén lehetnek nemi úton terjedő betegségek. Ilyenek a szerzett leukémiát és súlyos idegrendszeri tüneteket okozó HTLV1, és HTLV 2 vírusok. A prostituáltak és kábítószerélvezők között e vírusok is világszerte terjednek, bár kevésbé fertőzőek, mint a HIV.
Számos állati vírus rokona a HIV-nek, feltehetően a HIV-1, és a HIV-2 is majomról került az emberre, azonban teljesen más fajjá vált.  Az ún. „macska AIDS” egyáltalán nem fertőző az emberre, bár a macskákra veszélyes.
A HIV vírus változékonysága és álcázottsága nagyon nehézzé teszi a járvány leküzdését. Előnyös viszont a HIV sérülékenysége az emberi szervezeten kívül-tehát nem terjed cseppfertőzéssel (köhögés, prüsszentés), sem használati tárgyakkal, sem szúnyoggal.
A vírus sajátos fehérjéi miatt igen jól támadható néhány gyógyszerrel, amit az orvostudomány ki is használ.

Milyen tünetei vannak a HIV fertőzésnek?
A megfertőződést követően az első tünetek 2-6- héten belül jelentkeznek, teljesen hasonlóan ahhoz, minta influenzás lennél. Torokfájdalom, láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, fáradékonyság, rossz közérzet, izom-és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, de bőrkiütések és hasmenés is felléphet. Úgy érezheted magad, mint egy általános vírusfertőzés idején, semmi speciális eltérést nem észlelhetsz ebben az időszakban, de ha védekezés nélkül szexeltél előtte, sajnos erre a fertőzésre is gondolni kell. Ezek a tünetek maguktól elmúlnak 1-2- hét alatt. Ebben az időszakban az immunrendszer védelmező sejtjeinek száma már jelentősen csökkent a fertőződés előttihez képest, a vírusmennyiség pedig többszázezres-milliós nagyságrendű lehet, ezért ilyenkor a fertőzött kiugróan fertőzőképes.
Ezen időszak után egy tünetmentes periódus következik, mialatt a fertőzésnek semmilyen klinikai tünete nincsen, az immunrendszer látszólag jól működik, a vírusok egyfolytában szaporodnak, méghozzá úgy, hogy a megtámadott emberi szervezet sejtjeit arra kényszerítik, hogy vírussejt másolatokat készítsenek (önmegsokszorozódás, másolat készítés).
Az immunrendszer védekező sejtjeinek száma fokozatosan csökken.
Ez az állapot évekig fennállhat, általában 3-12 évig tart.
A tünetmentes időt követi a tünetes HIV fertőzés: a vírus folyamatos szaporodásának hatására az immunrendszer fokozatosan gyengül, a nyirokcsomók (mint védekező rendszerünk fő kapui) megnagyobbodnak. A fertőzöttben olyan tünetek jelennek meg, melyek az immunrendszer károsodását jelzik: tartós láz, fogyás, éjszakai izzadás, fáradékonyság, elhúzódó hasmenés, visszatérő gombás hüvelygyulladás, speciális bőrtünetek.
Általában 2-3- évig tart ez az állapot.

A HIV és az AIDS ugyanaz?
Nem ugyanaz. A HIV fertőzés egyik stádiuma az AIDS stádium, az a súlyos immunhiányos állapot, melyben az immunrendszer romokban hever, a szervezet nem tud védekezni a fertőzések, kórokozók ellen, így olyan betegségek alakulnak ki, melyek normális védekező rendszerű embereknél ritkán.  Átlagos időtartama fél-2 év, a fertőzöttek halálával végződik.
A természetes lefolyás mindenkiben másképp zajlik le és különböző hosszúságú lehet. Egyeseknél már pár év alatt kifejlődik ez a végstádiumú állapot, míg mások évtizedekig tünetmentesek maradnak, gyógyszeres kezelés nélkül is.

Opportunista fertőzések
Opportunista fertőzések elnevezés alatt azokat a megbetegedéseket értjük, melyek a legyengült immunrendszerű szervezetet támadják meg. Egészséges embereknél ezek a betegségek sokkal enyhébb formában jelentkeznek, és rövidebb ideig tartanak.
Az opportunista szó jelentése megalkuvót, kiegyezésre hajlandót, önzőt és elvtelent jelent, eredetileg személyekre használták. Betegségeket, fertőzéseket tekintve úgy értelmezhetjük, hogy a kórokozók „fejet hajtanak” a vírusnak, megalkusznak a fertőzéssel, AIDS stádiumban nem tudják felvenni vele a küzdelmet.
A bőrön gyakran láthatóak ebben az állapotban eltérések: vírusok, baktériumok és gombák is könnyen megfertőzhetik az AIDS-ben szenvedőket: pl. herpes vírus akár az egész testre kiterjedten okozhat hólyagokat, sebeket. Arcon, homlokon visszatérően jelentkező, gyulladásos, hámló ekcémás foltok, testszerte piros, hámló foltok, kiütések is utalhatnak legyengült immunrendszerű betegekre. A nyelven bizarr, barázdált lepedék jelenhet meg.
A légzőszervet, tüdőt is megtámadhatják kórokozók (baktériumok, vírusok) nagyon súlyos, életveszélyes állapotokat okozva. Az idegrendszer szövevényes sejthálózatát is károsíthatja a HIV, ezzel akár idegrendszeri (mozgás, érzékelés), akár viselkedésbeli eltéréseket okozva.
Ebben az állapotban nagyon nehéz a betegek kezelése, hiszen a HIV a szervezet saját védekező sejtjeit, katonáit uszítja saját maga ellen, önpusztításra ösztönözve.

A HIV vírusfertőzés terjedése
A már évek óta világméretű járványként terjedő HIV fertőzés átviteli módjainak ismerete a betegség megelőzése szempontjából nagyon fontos. Mivel a betegség a mai napig nem gyógyítható, az egyetlen védekezési lehetőségünk ellene a megelőzés.
A betegség mind a heteroszexuális (nő-férfi), mind a homoszexuális (férfi-férfi, nő-nő) kapcsolatokban átadható a fertőzött nemi váladékokkal (hüvelyváladék, ondó). Igen nagy rizikót jelent a fertőzés átvitelében a
kábítószerélvezők közös tű és fecskendőhasználata. A bőr-, és nyálkahártyasérülés következtében a fertőzött vérrel történő direkt érintkezés elsősorban az egészségügyi dolgozók számára jelent kockázatot. Emellett a fertőzést átadhatja a fertőzött terhes anya a magzatának a méhlepényen keresztül, és szülés után a szoptatás során az anyatejjel is. A modern és megbízható szűrővizsgálatoknak köszönhetően csak nagyon ritkán adódik át a fertőzés szervátültetés vagy vérinfúzió (transzfúzió) során.
A fertőzés szempontjából a leginkább veszélyeztetett csoportok az alábbiak:
– homoszexuális (férfival kapcsolatot létesítő) és biszexuális (férfival és nővel is kapcsolatot létesítő) férfiak
– partnereiket gyakran cserélő, vagy egy időben több partnerrel kapcsolatot létesítő heteroszexuális (férfi-nő kapcsolatban élő) emberek
– az intravénás kábítószerélvezők és az ő szexuális partnereik
– erősen fertőzött területről érkező (pl: Afrika) hetero-, vagy homoszexuális személyekkel szexuális kapcsolatot létesítők
– a prostituáltak (mind a női mind a férfi prostituáltak)
– a prostituáltak kliensei, és a kliensek partnerei
A fertőzés átvitelével kapcsolatban keringő tévhitek eloszlatására elmondhatjuk viszont, hogy a betegség nem terjed étellel, ivóvízzel, uszodavízzel, verejtékkel, könnyel, nyállal, rovarok csípésével. Továbbá nem terjed közös evőeszközzel, tüsszentéssel, kézfogással, és WC-n sem, feltéve hogy azt rendeltetésszerűen használjátok (WC ülőkén történő szex nyilván nem rendeltetésszerű).
A szexuálisan legaktívabb korosztályban (ezek Ti vagytok) a megelőzés leghatásosabb módja az óvszer megfelelő használata mind az orális mind az analis szex során!

Gyógyítható a HIV?
A HIV fertőzés jelen állás szerint nem gyógyítható betegség, de nagyon jól karban tartható. Amit, ha meggondoltok, nagyon sok egyéb betegségről is elmondhatunk, pl. a magasvérnyomás betegségről, vagy a cukorbetegségről. Bármilyen furán hangzik, jelenleg a HIV az egyik „legkellemesebb” krónikus betegség!
Jelenleg a HIV gyógyszeres kezelése nagyon gyorsan változik, fejlődik, köszönhetően a folyamatos kutatásnak a vírus megismerésével kapcsolatban.
Az áttörő sikert a kezeléssel kapcsolatban az ún. kombinációs terápia, a HAART (highly active antiretroviral therapy – nagy hatékonyságú antiretroviralis terápia) hozta, amit a kilencvenes évek közepétől vezettek be. Gyakorlatilag innen kezdve a betegséghez kapcsolódó rettegett szövődmények majdhogynem el is tűntek.

A kombinációs terápia
Ha három, vagy több gyógyszert úgy alkalmaznak egy betegnél, hogy a gyógyszerek egymás hatását segítve a HIV vírus terjedését, számát csökkentik.
Nem minden HIV pozitív szorul azonnal kezelésre. Sokan több éven keresztül (akár 10-15 évig) gyógyszer nélkül is egyensúlyban vannak, míg mások szinte a diagnózis felállításakor kezelésre szorulnak. Sok függ attól, mikor, és milyen állapotban van a beteg, amikor fény derül a betegségre.
A kezelés megkezdését bizonyos fehérvérsejt értékekhez és vírus szinthez kötik, többek között emiatt is kell 3 havonta orvoshoz járni.

Hogyan hat a gyógyszer?
A gyógyszerek megakadályozzák a vírus „szaporodását”. Ha a vírusszint csökken, a fehérvérsejteknek esélyük van arra, hogy felszaporodjanak, felerősödjenek, és ismételten ellássák a feladatukat. Ez nem egyenlő a gyógyulással: marad a szervezetben vírus, de elrejtőzve, ún. „pihenő” sejtekben.
Már nagyon sok gyógyszer áll rendelkezésre (majdnem 30 féle). A kifejlesztésüknél arra törekedtek, hogy egy-egy olyan fontos ponton tudjanak beleszólni a vírus életciklusába, amely akár egymagában is leállíthatja a folyamatot, kombinációban pedig még hatékonyabb. Egyik család megakadályozza pl. a vírus belépését a sejtmagba, a másik azt az enzimet blokkolja amivel a vírus a saját örökítő anyagát másolja, stb. Jelenleg 5 olyan támadási pont van, amit gyógyszeresen tudnak blokkolni. Képletesen szólva: a „kiskapuról” nemcsak a kilincset szerelik le, hanem még be is hegesztik…

Rezisztencia
A rezisztencia szó ellenállást jelent. A gyógyászatban akkor beszélünk róla, ha egy kórokozó „megtanul” védekezni egy adott gyógyszerrel szemben. Vannak olyan baktériumok, amik külön kis szelepeket fejlesztenek ki a falukon, ahol kieresztik a felvett antibiotikumokat, vagy olyan enzimeket készítenek, amik lebontják azokat.
A HIV vírus kezelésében az egyik legnagyobb probléma, a „tanulékonysága”. Ha csak egyfélem módszerrel támadjuk, nagyon hamar kifejleszt olyan védekező rendszert, amivel hatástalanítja a terápiát. ezért is kezdték meg a sokféle gyógyszer kombinációban történő alkalmazását.
Kiszámíthatatlan, hogy egy kombinációs kezelés meddig lesz „jó”. Nagyon fontos betartani az előírásokat, mikor, mivel szabad bevenni a gyógyszert, milyen élelmiszereket szabad fogyasztani mellette, stb. Naponta többször, percre pontosan kell, óriási fegyelemmel szedni ezeket a gyógyszereket, a legkisebb elcsúszás már a rezisztencia kialakulásával fenyegeti a beteget.
Ha végiggondolod, ehhez iszonyú fegyelem kell. Igaz, hogy a kezelést a betegek ingyen kapják, de ez korántsem olyan mintha cukorkát kapdosnának be. Gyakorlatilag az életüket ennek kell alárendelni, a gyógyszer beszedésénél semmi nem lehet fontosabb: sem egy buli, egy szülinap, egy utazás, egy vizsga, vagy akár egy füves cigi…
Nagyon sok egyéb gyógyszer- akár életmentő, akár csak egy fejfájás csillapító – szedése megváltoztathatja a HAART felszívódását, lebomlását és hatását. A mellékhatások pedig igencsak meg tudják keseríteni a betegek életét – fogyás, vércukor kilengés, depresszió, hogy többet ne is említsek.

Tévhitek a HIV fertőzéssel kapcsolatban:
•    A HIV (maga a vírus) halált okoz:
o    ha a fertőzést időben (AIDS stádium előtt) felfedezik, a vírus terjedése megállítható. Maga a HIV nem okoz halált, a fertőzöttek a legyengült immunrendszer miatt kialakult súlyos fertőzésekben halnak meg.
•    A HIV gyógyítható:
o    a betegség kezelhető, de nem gyógyítható, a vírust teljesen nem lehet eltüntetni a szervezetből, még megfelelő kezelés mellet is az immunrendszer lassú gyengülése figyelhető meg.
•    A HIV pozitív személy már a külsejéről felismerhető:
o    a régebben alkalmazott gyógyszeres kezelésnek olyan mellékhatásai voltak (pókhas, beesett arc), melyek jellegzetes külsőt adtak a kezelt HIV-eseknek. Ezek a mai modern kezelés mellett már nincsenek. Ugyan lehetnek olyan bőrelváltozások, melyek láttán az orvosokban fel kell, merüljön a beteg fertőzöttsége, de hozzá nem értő szemek előtt nincs különbség HIV pozitív és negatív emberek között.