A májgyulladás kórokozói vírusok, amelyek közül a B és a C típus tud fertőzni szexuális úton, míg a többi inkább szennyezett élelmiszerrel terjed. A hepatitis B (HBV) ellen az iskolában Ti már kaptok oltást, de nem árt tudnotok, hogy ezt az oltást csak kb. 10 éve vezették be, tehát bőven találkozhattok olyannal, aki nem védett ellene. A hepatitis C-t (HCV) sokan nem sorolják a szexuális úton terjedő betegségek közé, mi mégis azt tesszük. Mindjárt megtudjátok, hogy miért…

Hepatitis B vírusfertőzés
A fertőzés lappangási ideje lehet 6 hét vagy akár 6 hónap. A vírus, legnagyobb koncentrációban a vérben, kisebb koncentrációban az ondóban, hüvelyváladékban, sebváladékban van jelen. Terjedhet intravénás drog használatnál (közös tű, vagy fecskendő), szexuális úton, ill. az anyáról újszülöttre, a szülés során.
Első tünetként gyengeség, fáradékonyság jelentkezik, majd a fertőzött úgymond „besárgul”. Ez tényleg sárgát jelent, először általában a szem fehérjéje, majd a bőr is kifejezetten sárgává válik. Ugyanekkor a széklet világossá, a vizelet sötétté változik, és e mellett a jobb bordaív alatt – a máj megnagyobbodása, a májtok feszülése miatt- szúró fájdalom is jelentkezik.
Az új fertőzéseknek csak a fele jár tünetekkel, de az ismert esetek 1%-a okoz májelégtelenséget és halált. Nem kezelt, fel nem ismert fertőzés májzsugorhoz, és májrákhoz vezethet.
A „Hepatitis B immunglobulin” oltás plazmából készül, és csak 3-6 hónapos védelmet biztosít. Általában akkor használjuk, ha pl. egy egészségügyi dolgozó megszúrja magát olyan tűvel, amivel előtte egy fertőzöttet szúrtak.
A „Hepatitis B oltás” amit az iskolában megkaptál, akkor hatékony, ha még nem találkoztál a vírussal. 3 oltást kapsz, a 3. után már 90%-os védettséged alakul ki, ami kb. 15-20 évre szól.

Hepatitis C vírusfertőzés
A fertőződés után akár több hónapig semmilyen tünetet nem okoz, ezzel együtt a betegek fertőznek. Leginkább vérrel terjed, pl. intravénás droghasználók között, de a nemi úton terjedő betegségek közé soroljuk, mert nem kizárt a terjedése szexuális együttlét után, főleg, ha valamilyen nyálkahártya sérülés is van. Természetesen ez is fertőző a szülés során az anyáról az újszülöttre.
A friss HCV fertőzés vagy tünetmentes, vagy enyhe, influenza-szerű tünetekkel jár, és emiatt sokszor csak évekkel később derül fény a vírusfertőzésre. Sokkal magasabb arányban alakul ki korai és késői májszövődmény, mint a HBV-nél.

Hogyan előzd meg a hepatitiszt?
Ha a HBV ellen meg is kaptad az oltást, nem jelenti azt, hogy felelőtlenül viselkedhetsz: ne feledd, van még ezen kívül vérrel terjedő betegség!
Első sorban: kerüld a rizikó csoportokat! Ne váltogasd a partnereket, ne szúrd magad semmilyen anyaggal, használj óvszert – helyesen használd persze, és minden sérülés ellátásánál védd magad a vérrel való szennyeződéstől, ugyanezért ne használj másokkal közös borotvát, fogkefét, szóval semmit ami vérrel szennyeződhetett! Külön fontos a tetkó és a piercing: hivatalos szalonba menj, oda, ahol van engedély az ÁNTSZ-től! Kövesd végig a „beavatkozást”. Legyen a kezelt bőrfelületed fertőtlenítve, a tű legyen steril, az ürgén meg legyen gumikesztyű. Ez a minimum!

Mi van, ha elkaptad?
A diagnózis felállítása legtöbbször a tünetek alapján, vérvétellel történik, de a rizikó csoportokban célzottan ajánlunk szűrést minden 3. hónapban. Legtöbb helyen a szűrésért fizetni kell 3.000 – 5.000 Forintot akkor is, ha van TAJ kártyád!
Ha elkaptad, májspecialista belgyógyászok fognak kezelni, ún. hepatológusok, vagy infektológusok. Jól jegyezd meg: kezelni, és nem meggyógyítani! A gondozáshoz hozzátartozik, hogy életed végéig májkímélő életvitelt kell folytatnod: pl. nincs alkohol, vagy – ami fontosabb- jó pár gyógyszert soha nem szedhetsz!