A reklámokból is jól ismert hüvelygomba gyakori megbetegedés, főleg a már szexuális életet élő nők körében, de korántsem a megcsalás, vagy megcsalatás jele!

Sarjadzógombák gyakran élnek a szájban, bélben, valamint nők jelentős hányada hordozója lehet sarjadzógombáknak a hüvelyében is.
A gombás tünetek hirtelen belobbanáshoz akár az intim együttléttel járó hüvelyi változások is elegendőek lehetnek. Hozzájárulhat több körülmény is, például antibiotikum vagy fogamzásgátlók szedése vagy a cukorbetegség, mert ezek megváltoztatják a hüvely természetes baktériumflóráját.

A fertőzés tünetei
Hirtelen induló altesti viszketés, híg vagy darabos folyás, hüvelyi kellemetlen, égő érzés vagy fájdalmas vizeletürítés akár külön külön is lehet tünete a gombás fertőzésnek. A közösülés is fájdalmassá válhat.

Fontos tudnivaló
A hüvelygomba-fertőzés alapvetően nem szexuális úton terjed. Férfiról nőre igen ritkán megy át! Nőről férfira már inkább előfordul (bár  az sem gyakori):  előfordulhat, hogy a hüvelyi gombás fertőzés akár tünetmentes nőről terjed át a férfipartnerre, és a hímvesszőn okoz fájdalmas és kellemetlen panaszokat. De attól még nem „igazi” nemi úton terjedő betegség.
Sok fölösleges veszekedést előzhet meg e tény tudása. Ne gyanúsítsuk a kedvesünket félrelépéssel, ha ilyen probléma adódik.

Állandóan gombám van! Miért?
Az orális szex, vagy az anális közösülés megnöveli a hüvelygomba esélyét, (hiszen gyakran élnek gombák a szájban, bélben). A „popsiszex” alapból sem nevezhető egészséges dolognak, de az utána végzett hüvelyi közösülés jelentősen fertőzheti a hüvelyt és a női húgyutakat baktériumokkal és gombákkal, nagyon kellemetlen tünetekhez vezetve, és persze a férfi húgycső is fertőződhet ezen a nem éppen tiszta helyen.  Fiú-lány pároknál teljesen fölösleges vele próbálkozni, legalábbis nem kockázat nélküli.
A folyton kiújuló fertőzés oka lehet, hogy a makacs kórokozó képes megbújni a nemi szerv külső nedvesebb zugaiban, majd a kezelés után visszatér.

Mi a teendő hüvelygomba esetén?
Fontos, hogy panaszok esetén a nemi gyógyászatban jártas szakorvoshoz forduljunk, így a bőr-és nemi gondozókban dolgozó bőrgyógyász orvosok, vagy nőgyógyászok jönnek szóba.
Elsődleges feltétel a pontos diagnózis, mivel számos más betegség jár hasonló tünetekkel. Egyes vizsgálatok szerint eredményesebb, ha a hüvelyi kezelést, vagy szájon át szedett gombaellenes tablettákat kiegészítjük a külső nemi szervre és környékére alkalmazható gombaellenes krémekkel. Fölmerülhet, kell e a tünetmentes férfit is kezelni gombaellenes gyógyszerrel, a visszafertőzés megakadályozására . Ha a nő esetében makacs fertőzésről van szó, érdemes lehet.