Régi mondás, még nagyapáink idejéből: „Tripper, kankó, minden frankó!”

Vagy talán mégsem?

Mi is az a tripper? Nemi betegség, ami már a – kapaszkodj meg – Bibliában is le lett írva.
Hogy messzire nem menjünk az időben a 2. világháborúban érte el a legmagasabb csúcsát a fertőzés, és ugyanúgy, mint a vérbaj, a kötelező és zárt osztályos kezelés, a kötelező partnervizsgálatnak köszönhetően gyakorlatilag eltűnt Magyarországról. A kilencvenes évek után a többi STD-vel együtt lassan növekedni kezdett a fertőzöttek száma, azóta szerencsére nem túl gyakori, minden évben kb. 800 esetet találunk országszerte.
Lehet-e azonban hinni a statisztikáknak? Hát, kényes kérdés.
A tripperrel ugyanis, akárcsak a többi STD fertőzéssel, többek között az a probléma, hogy nem feltétlenül produkál jellegzetes tünetet. Lehet, hogy csak egy szimpla felfázásnak gondolják, és mindenféle vizsgálat nélkül kezelgetik valamilyen vizelet fertőtlenítővel, esetleg összekeverik egy gombás fertőzéssel. Ezek az esetek persze nem fognak szerepelni a statisztikákban.
A kezdeti heveny tünetek aztán szépen lassan visszahúzódnak, és olyan szövődmények tudnak kialakulni, amelyek a legfontosabb dolgot veszélyeztetik az életben, a későbbi gyermekvállalást.

Hogyan terjed a tripper?
A fertőzés kórokozója az ún. Neisseria gonorrhoeae, ami egy párosan elhelyezkedő, kávébab alakú baktérium. Szexuális együttlét során kerül a kórokozó bizonyos nyálkahártyákra: ilyenek a húgycső, a méhnyak, a szem kötőhártyája és a végbél. E két utóbbi hely fertőződhet a beteg saját váladékával is, pl. a húgycsőből folyó váladékot okosan beledörzsöli a szemébe – kézmosás persze nuku. A fertőzés után kb. 38 órával a baktériumok ellepik a nyálkahártyát, fellazítják és a hámon keresztül bejutnak a kötőszövetbe. Ez váltja ki a fehérvérsejtek vándorlását a fertőzés helyszínére, és persze a gennyes folyást.
A tünetek máshogy jelentkeznek fiúkban, ill. lányokban.

Tripper férfiakban
Fiúknál a fertőzés után átlag 3-4 nappal viszkető, égő érzés jelentkezik a húgycsőben, majd egy-két napig savós, majd gennyes folyás alakul ki. A vizelet is gennyes, vagy véres, borzasztóan fáj az ürítése, de fokozott a vizelési inger. Eleinte hevesebb a nyálkahártya gyulladás, bő, gennyes a váladék, majd 1-2 hét múlva kevesebb, hígabb lesz, kevesebb a panasz is. Ez akkor alakulhat ki, ha a beteg nem kapott kezelést, vagy az nem volt megfelelő. Ez nem is olyan elképzelhetetlen, hiszen a tünetek lassan, de múlnak, sokan nem mernek orvoshoz fordulni, mindenféle OTC készítményt használnak, vagy esetleg kapnak egy kis antibiotikumot jószándékú barátjuktól „nekem bevált” felkiáltással.
Csakhogy az így, későbbiekben kialakuló szövődmények már nem olyan könnyen gyógyíthatóak. Tályogok képződhetnek a húgycső mentén, a fertőzés ráterjedhet az ondóhólyagokra, mellékherére. Ez utóbbi fájdalommal, duzzanattal és lázzal jár; a következményes hegesedés férfi meddőséget okozhat. Hólyaggyulladás, vesemedence gyulladás, prostata gyulladás alakul ki: gáttáji feszülő érzéssel, fájdalommal.
Fontos: Férfiaknál már egy mikroszkópos kenetvizsgálattal diagnosztizálni lehet legtöbbször a fertőzést!

Tripper nőkben
Nőknél a fertőzés kb. 10 nap múlva okoz tüneteket, melyek gyakran alig észrevehetőek és így gyakran marad kezeletlen a betegség. Először a húgycső betegszik meg, majd innen terjed a folyamat a hüvelybe és innen a nyakcsatornán keresztül a méhbe és a petevezetékekbe. Ha nincs megfelelő gyógyszeres kezelés, akkor a hüvelybement melletti mirigyekben, vagy a méhnyakban elbújhat a kórokozó, és van, hogy csak a partner fertőződése hívja fel a figyelmet a betegségre. Ugyanúgy kialakul a húgycső, a vesemedence fertőzése, mint fiúkban, de még fontosabb szövődmény a lázzal járó kismedencei gyulladás, ami a későbbiekben összenövésekhez, meddőséghez vagy akár méhen kívüli terhességhez is vezet.
Fontos: egy szimpla „kenet vizsgálat” nem tudja megállapítani, hogy van-e trippered vagy nem. Ha a nőgyógyászod csak ezt vizsgálja, és gyanúd van a tripperre, fordulj a kerületedben lévő BNG-hoz.

Tünetmentes fertőzés
A fertőzés megbújhat a hüvelybemenet melletti mirigyekben, a végbélben, vagy a torok nyálkahártyán is, nemritkán teljesen tünetmentesen fertőzve.
Fontos: Értelemszerűen, ha a partnered azt mondja, hogy semmi baja nincs, az még nem 100% biztos! Lehet ő sem tud róla, hogy fertőzött!

Szóródó betegség
Egyes alfajai a kórokozónak képesek akár a véráramba is bekerülni és komoly tüneteket okozni. Ilyenkor láz, ízületi fájdalom, szemészeti tünetek is kialakulhatnak. Ha egy ilyet sikerül elkapni, tuti kórházban végzed, infúzióra kötve.

Hogyan mutatjuk ki a trippert?
Először is minden egyes nyálkahártyáról mintát kell vennünk, ami fertőződhetett. Egyszerűbben fogalmazva az orrlyuktól „lefelé”, mindenhonnan veszünk vattapálcával mintát. Ez fontos a gyógyulásodhoz, úgyhogy tűrd szépen és működj együtt az orvossal. A torok mintavétel olyan, mint a gégészeten, van aki öklendezik tőle, ez nem baj, megszoktuk. Lányoknál a vizsgálat olyan mintha nőgyógyászaton lennének. A vizsgálat során egy hüvelyfeltáró eszközt használunk, a „kacsát”. A húgycsővizsgálat és a végbélnyílásból vett minta nem szokott kellemetlen lenni.
Fiúknál már macerásabb a helyzet. A nadrágot le kell tolni, méghozzá térdig, mert fontos, hogy az orvos teljes egészében lássa a folyamatot. Ezután veszi le az orvos a húgycsőből a mintát, ami legtöbbször nem kellemetlen, mert olyan bő a folyás, hogy szinte nem is kell felnyúlni a mintavevő pálcával a húgycsőbe. A végbélnyílásból a mintavétel pedig egyáltalán nem fájdalmas.
Ezután mikroszkóp alatt megnézzük a kikent váladékot, és tenyésztést is végzünk az anyagokból. Leghamarabb aznap, pár perc múlva, legkésőbb 3 nap múlva már tudni fogod az eredményt.

A tripper kezelése
Injekciót kapsz, méghozzá ingyen, de ezt nem szabad beadnunk, ha korábban penicillin allergiád volt. Természetesen van ekkor is megoldás, de az ilyenkor adott gyógyszerek hatásossága nem annyira biztos, mint az injekcióé.
Fontos: Nem akkor gyógyultál meg amikor tünetmentessé váltál, hanem amikor az orvos azt mondja! Legalább addig fogd vissza magad, ne szexelj, főleg ne új partnerekkel. Légy egy kicsit türelemmel, és ne feledd, az óvszer elszakadhat, és kezdődik az egész hacacáré előlről.

Megelőző kezelés
Hogyha bizonyíthatóan együtt voltál valakivel, akit tripperrel kezelnek, tudod a nevét és a helyet ahol kezelik, akkor ennek utána járunk, és ha nem csak egy rossz tréfát űznek veled, meg is adjuk a kezelésedet.

Gondozás trippernél
Ha egyszer elkaptad a betegséget, akkor 3 hónapig kell kontrollokra járni. Az első alkalommal 1 hét múlva, lányoknál még az első menszesz után is, majd pedig 3 hónap múlva kell kontrollra jönni. Sajnos, ahogyan a trippert, úgy más betegségeket is elkaphattál, úgyhogy ilyenkor kötelezően veszünk vért szifiliszre és HIV-re is. Ha 3 hónap elteltével is rendben vagy, újra egészségesnek nyilvánítunk. Vigyázz, bármikor visszakaphatod!