1. TŰZZEL-VASSAL VESZIK A MINTÁT. Ha sterilizálható pálcával veszik a mintát, azt közvetlenül a mintavétel előtt fel kell hevíteni láng felett, izzásig. Ezzel fertőtlenítjük a fémet. Mire az a beteghez közel kerül, már megint szobahőmérsékletűvé válik.
  2. FÁJ A VIZSGÁLAT, ÉS MÉG UTÁNA 1 HÉTIG. Nem fáj a vizsgálat, maximum kicsit kellemetlen. Sajnos orvosnál ez előfordul. Húgycsőből való mintavétel után még max. 1 napig kicsit égő érzés lehet, ha a nyálkahártya gyulladásban volt.
  3. ELKAPSZ VALAMIT A RENDELŐBEN, A VIZSGÁLAT SORÁN. Ez egy gyakori tévhit, de természetesen nem igaz. Minden, ami a bőrödhöz és / vagy a nyálkahártyádra kerül, steril és egyszer használatos. Azonkívül ne felejtsük el, hogy hogyan is terjednek a nemi betegségek! :-)
  4. NE FOGD MEG A KILINCSET, MERT MEGBETEGSZEL. Gyakori hiedelem, bőrgyógyászaton és nemigyógyászaton szintén. Tudományos alapja semmi. Nemi fertőzést kilincstől még soha senki nem kapott, nem is fog. Persze a normál higienet be kell tartani, ha hazaérsz, moss kezet úgy, mint mindig.
  5. A VÉRVÉTELNÉL KAPOD EL A FERTŐZÉST. Nem kaphatsz el fertőzést vérvételnél. Steril, egyszer használatos tűvel és fecskendővel dolgozunk, amit rögtön a vérvétel után az ún. veszélyes hulladékok közé kell dobni.
  6. HÜVELYÖBLÍTÉST KELL VÉGEZNI NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT ELŐTT. Ha hüvelyöblítést végzel a vizsgálat előtt, 24 órán belül, akkor teljesen fals képet fog kapni a vizsgáló a hüvelyben lakó flórádról. Elég megmosakodni kívülről szappannal és meleg vízzel a vizsgálat előtt.
  7. BOROTVÁLKOZNI KELL VIZSGÁLAT ELŐTT! Nem szükséges borotválkozni a vizsgálat előtt. Természetesen, ha Te úgy érzed jól magad, tedd, de csak emiatt nem kell epilálnod. A vizsgálatot nem zavarja, az orvos tud „úgy is” tájékozódni Rajtad.