Mi az az STD? És az STI?

Az STD a sexually transmitted disease (szexuális úton terjedő betegség) rövidítése. Az STI a sexually transmitted infection, vagyis fertőzés. Utóbbi a modernebb változat.

Mit jelent az MSM?

Az MSM az angol “men who have sex with men” kezdőbetűiből álló rövidítés, magyarul férfiak, akik férfiakkal élnek nemi életet. Általában a melegekre használják, de pl. biszexuális férfiak is beletartozhatnak ebbe a kategóriába.

Tripper? Kankó? Lues? Vérbaj? Mik ezek?

A tripper és a kankó a gonorrhoea szinonimái, ami egy nemi úton terjedő fertőzés. A szifilisz, más néven lues, vagy vérbaj, szintén egy STD.

Orális szexnél is lehet STD betegséget kapni?

Bizony, lehet. Szinte mindegyik STD fertőz orális szexnél is!

Az orvosi vizsgálat fájdalmas?

Nem, nem fájdalmas, maximum kellemetlen. Hölgyek esetében hasonlít a nőgyógyászati vizsgálathoz. Férfiaknál főként a húgycsőből veszünk mintát egy vékony mintavevő pálcikával. Azt, hogy hogyan tudod a legkellemesebbé és a leggyorsabbá tenni, az Általános tudnivalók fejezetben megtalálod.

Ha nincs semmilyen tünetem, akkor biztosan egészséges vagyok?

Sajnos nem biztos. A legtöbb STD panaszmentes, vagy a panaszok megjelenése előtt lappangási idő van. Biztos csak az orvosi vizsgálat után lehetsz.

Minden homoszexuális HIV fertőzött?

Ez egy nagyon nagy tévedés! Pusztán a nemi beállítódás alapján senkiről nem mondható meg, hogy nemi beteg-e vagy sem. Ha a statisztikailag legveszélyesebb magatartásformákra kíváncsi vagy, nézd meg, mit jelent a rizikócsoport szó!

Mi a különbség a HIV és az AIDS között?

A HIV a humán immundeficiencia vírusa, tehát egy kórokozó. Aki HIV pozitív, vagy HIV beteg, az megfertőződött a vírussal, hordozza azt, de a legtöbbször tünetmentes és nincs panasza. Az AIDS a HIV betegség végstádiuma, amikor a HIV évtizedek alatt teljesen legyengíti az immunrendszert, és az emberi test elveszíti az ellenállóképességét.

Ha ráültem a wc deszkára, akkor nemi beteg leszek?

A nemi úton terjedő betegségek kórokozói nagyon érzékenyek, szobahőmérsékleten hamar elpusztulnak, azon kívül használati tárgy közvetítésével nem terjedhetnek. Persze vannak kivételek, de a wc deszka nem az.