A Chlamydia fertőzés napjaink egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, a szexuálisan legaktívabb 17-25 éves korosztályt érinti a legnagyobb arányban.  A fertőzés gyors terjedésének egyik oka az, hogy a betegség sokaknál nem okoz panaszt. A nők háromnegyede, míg a férfiak fele tünetmentes, és tudtán kívül is fertőzi szexuális partnerét. Magyarországon évente 80-100.000 új fertőzéssel számolhatunk.

A fertőzést követő 3-4 napon enyhe vizelési panaszok jelentkeznek (égő, csípő érzés a húgycsőben). Emellett férfiaknál gyakori a bővebb nyákos vagy fehéres, gennyes folyás a húgycsőből. A betegség a makkon is okozhat kellemetlen, akár fájdalmas kivörösödést.  Nőknél a méhnyak gyulladása alhasi fájdalmat, bővebb hüvelyi folyást, együttlétek utáni, menstruációtól független friss piros vérzést okozhat. A húgycsőgyulladás miatt véres vizelet is jelentkezhet.
A tünetek kezelés nélkül is elmúlhatnak, de ez csak egy átmeneti állapot, 7-8 nap múlva a panaszok ismét jelentkeznek. A nemi szervek betegsége mellett a fertőzés okozhat a szemben kötőhártyagyulladást, és ritkán fájdalmas ízületi gyulladás is kialakulhat. Amennyiben a fertőzés nem kerül időben felismerésre, kezelés nélkül a nőkben és férfiakban is súlyos szövődmények alakulhatnak ki.  Nőkben a méhnyak gyulladása továbbterjedhet a méh ürege, a petevezetők, petefészkek felé és a későbbiekben akár meddőséget is okozhat. Férfiakban a herék, mellékherék, prostata (dülmirigy) hosszú lefolyású gyulladása alakulhat ki, ami a szexuális együttléteket sokszor igen kellemetlenné teheti.
A Chlamydia fertőzés nőknél a méhnyak, férfiaknál a húgycsőből vett mintából igazolható, és amennyiben a kórokozó jelen van, néhány napos antibiotikus kezeléssel, teljes biztonsággal gyógyítható.
A megelőzés nagyon fontos!  Különösen alkalmi kapcsolat esetén a megelőzés fontos része a gumióvszer használata, mely az aktus teljes hossza alatt alkalmazva megakadályozhatja a szexuális úton terjedő kórokozó átjutását!