A nemi herpeszt a Herpes simplex vírus 1-es és 2-es típusa okozza. A betegség hüvelyi, anális és orális közösülés útján terjed, illetve terhesség és szülés során a magzat is megfertőződhet.

A tünetek hasonlóak, mint a szájherpesz esetén, csak itt a fájdalmas, hólyagos, sebes elváltozások a nemi szerveken és környékükön, vagy a végbélnyílás körül jelentkeznek.  Ha a betegség a húgycsövet is érinti a vizelés is igen fájdalmas lehet. A betegség járhat hőemelkedéssel, lázzal, rossz közérzettel és megnagyobbodhatnak a lágyékhajlatban is a nyirokcsomóid. Ha a fertőzés orális közösülés útján terjed, akkor a hólyagok az ajkakon, a száj körül is jelentkezhetnek, ilyenkor a betegséget nehéz megkülönböztetni az ajakherpesztől. A tünetek kiújulhatnak, ugyanúgy, mint a szájherpesz esetén, csak nemi herpesz esetén gyakrabban.  A vírus a fertőzés után az idegdúcokba kerül (az idegrendszer gerinc körüli része) és ott lappang tovább.  Ha alkalom adódik rá (pl: gyengül az immunrendszer más betegség miatt, vagy tartós stressz helyzetbe kerülünk) a betegség újra aktiválódik és ismét a hólyagos tüneteket okozza.

Mi a teendő, ha elkaptad?
A tünetek esetén szakemberhez kell fordulni, hogy a megfelelő gyógyszeres kezelést minél hamarabb el tudjuk kezdeni.  Gyógyszere az acyclovir nevű vírus ellenes készítmény. Ennek alkalmazásával elérhető, hogy a betegség hamarabb elmúljon, illetve ritkábban újuljon ki.
Megelőzésében nagyon fontos a monogámia, a hűség és az óvszer használat!