Tudom, hogy nehéznek érzed, hogy egy vadidegennel olyan intim dolgokról beszélgess, mint a menstruáció, vagy, hogy folyásod van, esetleg fáj szex közben. Próbálj meg megnyugodni, és mindent szépen elmondani. Szépen, egyszerűen fogalmazd meg a panaszaidat, és ne érezd cikisnek. Ha elmondod pontosan a bajt, a dokik jobban tudnak gondolkodni, hogy hogyan segítsenek Rajtad. A vizsgálat során nem maradsz egyedül az orvossal, mindig bejön egy asszisztensnő, hogy segítsen.

Lányok deréktól lefelé vetkőznek – természetesen a bugyit is le kell venni. Ha szégyenlős vagy, vegyél fel olyan ruhát, ami takarja a fenekedet, amíg odaérsz a vizsgálóágyhoz. Minden rendelőben van paraván, vagy egy fülke, ahol levetkőzhetsz. Ezután kell felfeküdni a speciális nőgyógyászati vizsgáló székre, az ún. „csikóra”. A csikón a legfontosabb, hogy a fenékkel jól le kell csúszni, és jó széles terpeszbe kell vágni magad. Utána jön a lazítás: megpróbálsz mellkasból lélegezni, és lazítani a belső combodat és a gátizmodat. Minél jobban lazítasz, annál könnyebben tudnak megvizsgálni és annál fájdalmatlanabb az egész. Könnyebben megy, ha a vizsgálat előtt elmész pisilni. Rossz reflex, hogy feszítitek a lábatokat, és emelitek ki a feneketeket a csikóról. Szépen nyugodtan, tudatosan kell lazítani. Menni fog.

A doktor ezután a lábad közé ül, és az ún. kacsával megvizsgál. A kacsa egyenlő a hüvelytükörrel: az eszköz, amivel bele tudnak nézni a hüvelyedbe (ezt nevezik feltárásnak), és segítségével láthatóvá válik a hüvely végében elhelyezkedő méhszáj is. Régebben csak fémből készült, sterilizálható kacsák voltak, de ma már egyre több helyen találkozunk műanyag, eldobható kacsával. Ez utóbbit fém allergiásoknál is lehet alkalmazni. A kacsát csukott állapotban teszik fel, legtöbbször vízzel, vagy zselével síkos felszínűvé téve előtte. Amikor teljesen a hüvelyben van, akkor nyitják szét. A vizsgálat végeztével szépen összecsukva, ki lehet húzni. Ne félj, csak akkor vizsgálnak kacsával, ha már nem vagy szűz, és tiniknek van kifejezetten vékony változat is. Ritkán szükséges a torkod vizsgálata, és vattapálcával mintavétel a garatodból – nem fáj, csak egy kicsit öklendezned kell tőle. Ugyanígy elképzelhető a húgycső vizsgálat – nem is fogod érezni – vagy a végbélnyílás vizsgálata vattapálcával – kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas.

A vizsgálat kb. 5 percig tart, utána fel tudsz öltözni, és a doktor megmondja, mikor kell jönni, esetleg kell-e már valamilyen gyógyszert szedni.