Munka- és tűzvédelmi megbízottak, valamint katasztrófavédelmi megbízottak oktatása

 

A Semmelweis Egyetemen – a többi magyarországi orvosi egyetemhez hasonlóan – megbízotti rendszer működik, melynek elsődleges célja, hogy a különböző szervezeti egységek, és a vonatkozó szakfeladatokat ellátó Biztonságtechnikai Igazgatóság között az aktív együttműködés biztosított legyen. A szakterületekhez kapcsolódó megbízottak kinevezéséről a Munkahelyi Biztonságszervezési Szabályzat rendelkezik.

A korábbi évek gyakorlatához igazodva, ismét megrendezésre került a munka- és tűzvédelmi megbízottak oktatása. A 2023. február 14-én és 17-én megtartott oktatások helyszíne idén a Szemészeti Klinika előadóterme volt. Az előadások aktuális témákat dolgoztak fel, az oktatások pedig interaktív módon valósultak meg – lehetőség volt kérdezni, illetve megbeszélni a megbízottakban felmerülő problémákat, észrevételeket.

A munkavédelmi megbízottak mindkét napon délelőtt vehettek részt a számukra megtartott előadásokon. Az idei évben meghívást kapott a Munkavédelmi Bizottság, hogy ismertesse az egyetemi munkavédelmi érdekképviselet működését, és a 2016-os megalakulás óta elért eredményeket – a vonatkozó előadást Lasits Ferenc munkavédelmi képviselő, a Bizottság elnöke tartotta meg. A Biztonságtechnikai Igazgatóság Biztonságszervezési Osztálya részéről Mongel Gábor munkavédelmi szakmai vezető a Munkavédelmi Szabályzatot, valamint a Munkavédelmi törvényt érintő változásokról adott elő, érintve a Kórházhigiénés Osztály által összeállított „Tűszúrásos balesetek megelőzése, illetve teendő szúrt, metszett, vágott sérülések esetén” munkautasítás munkavédelmi vonatkozásait. Szabó Bence biztonságtechnikai szakértő a munkavédelmi megbízottak, Szabályzatban rögzített általános feladatainak ismertetése mellett, az Egyetemen zajló építkezések munkavédelmi vonatkozásairól és az egy éve bevezetett Online Baleset Bejelentő (OBB) rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról beszélt. Ezt követően Mikula István biztonságtechnikai szakértő a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagokról, és a határértékkel rendelkező egyéb veszélyes anyagokról, és azok légtérben történő méréséről tartott előadást, valamint kérte az Egyetemen, a szerződött partner által folyamatosan zajló mérések hatékony szervezésében a megbízottak segítségét.

A tűzvédelmi megbízottak oktatására a délutáni órákban került sor mindkét meghirdetett napon. Zelena Armand biztonságtechnikai koordinátor oktatása érintette a tűzvédelmi megbízottak napi teendőit és az általános, tűzvédelemmel összefüggő ismerteket. Mongel Viktória tűzvédelmi szakmai vezető megemlékezett a 2003-ban történt szolnoki kórháztűzről, majd ezt követően beszélt az üzemeltetői ellenőrzésekről és ehhez kapcsolódóan az Egyetemen bevezetett fiREG elektronikus tűzvédelmi nyilvántartás működését, és annak előnyeit ismertette, valamint felhívta az ez iránt érdeklődő megbízottak figyelmét, hogy kérjenek hozzáférést a szolgáltatáshoz, amennyiben az általuk képviselt szervezeti egységben ez a rendszer alkalmazható.

A katasztrófavédelmi megbízottak oktatása még 2022. december 8-án és 12-én megrendezésre került, ahol Mészáros István műszaki főigazgató az egészségügyi válsághelyzet kezeléséről tartott előadást, majd levetítésre került a 2017-ben a Központi Betegellátó Épületben tartott katasztrófavédelmi kiürítési gyakorlatról készült összefoglaló videó. Molnár László kiemelt polgári és katasztrófavédelmi szakértő a katasztrófa bekövetkezésekor alkalmazandó magatartási szabályokról beszélt a megbízottaknak.

A Biztonságszervezési Osztály minden munkatársa köszöni a szervezeti egységek megbízottjainak a szakterületek támogatásban kifejtett áldozatos munkájukat, és hogy nagy számban megjelentek az oktatásokon.

Lasits Ferenc

Galéria

7kép
Mészáros István
Mikula István