Betűméret: A A A

A Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikáról

A klinika 56 ágyas (36 általános, 20 onkológiai) egyetemi intézmény, amely nemcsak Budapestről, hanem az ország egész területéről lát el betegeket. Foglalkozik a fül, orr, torok, gége, fej-nyak megbetegedéseivel, e régiók tumorainak kezelésével és onkológiai sebészetével, az orr és melléküregek betegségeivel, ezek műtéteivel, endoszkópos és mikroszkópos gége-, valamint orr-, melléküreg- és fülsebészettel, fül-orr-gégészeti lézerterápiával és lézersebészettel. A klinikán fül-orr-gégészeti rekonstrukciós és plasztikai sebészeti műtéteket is végeznek. A nyelőcső, gége, légcső endoszkópos diagnosztikája és sebészete szintén a klinika profilja.

Kiemelt tevékenységünk a gyermekkori nagyothallás kivizsgálása, a nagyothallás gyógyítása, a műtéti hallásjavítás és a cochlearis implantáció, valamint a szervmegtartó onkológiai sebészet. Korszerű audiológiai központ működik az intézetben, ahol a fülbetegek részletes vizsgálata, a nagyothallók ellátása, műtéti előkészítése, szükség esetén a hallókészülék felírása, kipróbálása történik. A foniátriai laboratórium a hangképzés és rekedtség gyógyításával, a gégebetegek rehabilitációjával foglalkozik, a rhinológiai speciális ambulancián pedig a fül-orr-gégészeti allergiás, valamint rhinológiai betegek kivizsgálása és kezelése folyik. Az egyensúlyszerv betegségeinek kivizsgálását és kezelését az otoneurológiai laboratórium és részleg látja el. Fontos tevékenység a hallásrehabilitáció gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

A klinikán magyar, német és angol nyelvű oktatás történik általános és fogorvostan hallgatók részére. A tantermi előadások és demonstrációk mellett műtéti bemutatás és gyakorlati fül-orr-gégészeti képzés folyik. A legkorszerűbb műtéteket és beavatkozásokat videón keresztül is demonstrálja. Az alapképzésen túl szakorvosképzés is folyik a magyar és idegen nyelvû hallgatók részére. Rendszeresen szerveznek továbbképző tanfolyamokat rezidensek és szakorvosok számára. Több PhD-alprogramjuk is van. Az egész ország területéről jönnek műtéttechnikai, audiológiai, foniátriai, otoneurológiai, rhinológiai, microchirurgiai és lézer továbbképző kurzusokra orvosok és szakorvosok.

 

A klinika a fül-orr-gégészet egyes területein nemzetközileg is elismert, magas szintű kutatást végez. A nagyothallás javítása, gyógyítása, belsőfül-biokémia, cochlearis implantáció, fül-orr-gégészeti allergia, neuro-otológia, audiológia területén több új módszert vezetett be, kutatási eredményeire a nemzetközi tudományos élet is felfigyelt. A klinikán folyó kutatásokba a TDK munkákon keresztül a hallgatóság is bekapcsolódott. Több fiatal vesz részt a különböző laboratóriumok kutatási tevékenységében és ebből részben publikációkat, szakdolgozatokat és pályázatokat készítenek.

 

Szakmai profilok

Általános fül-orr-gégészet
Audiológia
Speciális hallásjavítás
Cochlearis implantáció
Otoneurológia
Foniátria
Logopédia
Fej-nyaksebészet
Endoszkópia
Plasztikai és rekonstruktív sebészet
Rhinológia
Allergológia