Tisztelt Páciensünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánkon rendelkezésre áll szaglásvizsgálat lehetősége.

Ez ma különös jelentőséggel bír, mivel a jelenleg zajló új típusú koronavírus járvány idején sok páciens tapasztal szagláscsökkenést vagy szaglásvesztést, ami a COVID betegség egyetlen tünete is lehet. Ezért szeretnénk arra bíztatni minden kedves betegünket, hogy aki hirtelen kialakult szaglásromlást vesz észre, feltétlenül vegyen részt koronavírus tesztelésen. A COVID betegséghez társuló szagláspanasz többnyire átmeneti, a szaglás 2-3 héten belül visszatér az azt megelőző szintre. Amennyiben azonban 3 hét alatt sem tapasztal érdemi javulást, akkor indokolt a panasz kivizsgálása és a szükséges terápia mielőbbi elkezdése.

A szagláscsökkenés/szaglásvesztés megfelelő kivizsgálása természetesen nem csak COVID, hanem egyéb eredetű szagláspanasz esetén is indokolt. Időben elkezdett terápia mellett nő az esélye annak, hogy a szaglóképesség visszaáll a panaszokat megelőző szintre.

A Szaglás ambulancián történő megjelenéshez beutaló nem szükséges. A vizsgálatot megelőzően fül-orr-gégészeti vizsgálat ajánlott, az orrüreg aktuális állapotának megítélésére, esetleges kóros állapot (nyálkahártya duzzanat, orrpolipok, egyéb) megállapítására.

Első alkalommal történik egy kórtörténet-felvétel, speciális kérdőívvel, valamint áttekintjük az addigi vizsgálati eredményeket, leleteket. Ezt követően kerül sor a szaglás speciális vizsgálatára.

A szaglásvizsgálatot az Európa-szerte elterjedt, és leginkább használt Sniffin’ sticks módszerrel végezzük, ami különböző illatanyagokkal átitatott filctollakból áll. A teszt 3 altesztből épül fel, 1-1 alteszt a szaglásküszöb, a szag megkülönböztetési képesség és a szagfelismerés vizsgálatára. A páciens minden rész-eredményre kap egy pontszámot, végül egy összesített pontszám alapján határozzuk meg a tulajdonképpeni szaglóképességet. A teljes vizsgálat 30-40 perc időtartamot vesz igénybe. A szükséges adminisztrációval, orvosi konzultációval és terápiás tanácsadással kb. 60-70 percre lehet készülni. A teszt megbízható értékelése céljából előtte fél órával étel-ital fogyasztása nem ajánlott. A vizsgálaton – mivel egyetemi centrumról van szó – olykor részt vehetnek orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek is.

A vizsgálati eredmény függvényében, a korábbi leletek figyelembe vételével javaslunk terápiát, esetleg további diagnosztikus lépéseket. A beteget tanáccsal látjuk el, és amennyiben szükséges, időpontot adunk kontroll vizsgálatra.

A Klinikai szaglás ambulanciára bejelentkezni és időpontot egyeztetni az alábbi telefonszámon lehet:

0630/016-4150 (munkanapokon 08:00 -15:00 óra között hívható).