A fülzúgás – tinnitus   kifejezés a latin tinnire szóból származik, jelentése: csengés. A fülzúgás olyan hangérzet, melyet a beteg külső akusztikus inger nélkül érzékel. Elsődlegesen szubjektív tünet, mely külső megfigyelő számára nem hallható. Az objektív tinnitus ritkább forma, ebben az esetben a hangélményt külső szemlélő is érzékelheti pl. fonendoszkóp vagy egyéb akusztikai módszer segítségével.

A fülzúgás (tinnitus) nem önálló betegség, hanem olyan tünet, melyet többféle szervi eltérés okozhat. Az utóbbi 20 év kutatási eredményei alapján a fülzúgás kórélettanának magyarázatára több elmélet is született, de a teljes mechanizmus máig nem tisztázott.

A fülzúgás szakambulancia 2011 óta működik klinikánkon, a betegek vizsgálata előjegyzés alapján történik. A fülzúgás megjelenésétől számított első 3 hónap az akut szakasz, ez idő alatt többnyire fül-orr-gégész kolléga kezdi a tünet protokoll szerinti kezelését és a szükséges kivizsgálást. Ha a fülzúgás 3 hónapon túl is fennáll, akkor már krónikusnak tekintendő. A fülzúgás ambulancia szerepe ebben az időszakban elsődleges, a vizsgálat konzultációs jellegű. Célja, hogy a fülzúgás panasz hátterében felmerülő szerteágazó kórokokat és háttérbetegségeket feltárjuk, a korábbi vizsgálati eredményeket áttekintsük és szintetizáljuk, ha szükséges további vizsgálatokat kérjünk. Mindezek alapján határozzuk meg a lehetséges további terápiás utakat.

vezető: Dr. Bencsik Beáta
egyetemi adjunktus, PhD

A vizsgálatra (kontrollvizsgálatra is) előzetes előjegyzés szükséges a 06-20-825-8712 telefonszámon.