Betűméret: A A A

Allergológiai szakambulancia működési rendje

Klinikánk Allergológiai Szakambulanciáján a vizsgálatok előzetes időpont egyeztetést követően történnek. Időpontot kérni a 06-20-825-8712-es telefonszámon lehet.

A vizsgálatokat hétfői és szerdai napokon reggel 9 órától kezdődően végezzük.

Ajánlott, hogy az allergiateszt előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálatot és javaslatot követően történjen. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni.

Az allergiavizsgálat klinikánkon elsődlegesen inhalatív (belélegzett) allergénekre történik un. Prick-teszttel, de nutritív (táplálkozási) allergének kimutatására is lehetőség van második lépcsőben.

A Prick-teszt egy bőrteszt, amely során a bőr felületére cseppentett allergéneket (olyan anyagok, amelyek allergiás tüneteket válthatnak ki) egy kis karcolással a bőr felületes hámrétegébe juttatjuk, majd rövid, 15 perces várakozási idő után az eredményt értékeljük és dokumentáljuk.

A vizsgálati anyagok felhelyezése az alkar bőrére történik, ezért vizsgálat előtt ezt a területet szabaddá kell tenni. Az anyagok felhelyezését és a karcolást asszisztensnő végzi, az eredmény leolvasása, értékelése, terápiás javaslat tétel és tanácsadás orvosi feladat.

Bizonyos esetekben nem végezhető el az allergiavizsgálat, kérjük ennek szíves figyelembe vételét időpont kérés előtt. Ilyen lehet kisgyermekkor (együttműködés hiánya miatt), terhesség, bőrgyulladás, súlyos bőrbetegség főként az alkar területén, erős allergiás ill. asthmás tünetek, megkezdett antiallergiás terápia – ezért a szájon át szedhető, ún. antihisztamin típusú vegyületek szedésének leállítása szükséges a vizsgálatot megelőző 4 napban. E gyógyszerek hatása alatt álnegatív eredményt kaphatunk.