Betűméret: A A A

Allergológiai szakambulancia működési rendje

Klinikánk Allergológiai Szakambulanciáján a vizsgálatok előzetes időpont egyeztetést követően történnek. Előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálat ajánlott. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni.

Az allergiavizsgálat klinikánkon elsődlegesen inhalatív (légúti) allergénekre történik. Specifikus allergén kimutatásra bőrpróbát alkalmazunk.

Az ambulancián történő megjelenéskor az első lépés a beteg szóbeli tájékoztatása, a tájékoztató/beleegyező nyilatkozat aláírása. Ezt követi a kórtörténet rögzítése, majd maga a bőrpróba (prick-teszt). Ennek során az allergének felhelyezése az alkar bőrére történik, ezért a vizsgálat előkészületeként ezt a területet szabaddá kell tenni, amit a bőr lefertőtlenítése követ. A bőr felületére tisztított allergéneket cseppentünk (olyan anyagok, amelyek allergiás tüneteket válthatnak ki), azokat egy kis karcolással a bőr felületes hámrétegébe juttatjuk. Rövid, 15 perces várakozási idő után az eredményt leolvassuk, értékeljük és dokumentáljuk. Az allergén anyagok felhelyezését és a karcolást általában asszisztensnő végzi, az eredmény leolvasása, értékelése, a terápiás javaslat tétel és tanácsadás orvosi feladat. A vizsgálaton – mivel egyetemi centrumról van szó – olykor részt vesznek orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek is.

Bizonyos esetekben nem végezhető el a prick bőrteszt, kérjük ennek szíves figyelembe vételét időpont kérés előtt. Ilyen lehet a lázas állapot, bőrgyulladás, súlyos bőrbetegség főként az alkar területén (pl. ekcéma, pikkelysömör), nagy bőrfelületet érintő tetoválás, erős allergiás ill. aszmás tünetek, bizonyos gyógyszerek szedése, kisgyermekkor (általában 5 év alatt, az együttműködés hiánya miatt), terhesség. Már megkezdett allergia kezelés esetén a szájon át szedhető, ún. antihisztamin típusú vegyületek alkalmazásának leállítása szükséges a vizsgálatot megelőző 3 napban. E gyógyszerek hatása alatt álnegatív eredményt kaphatunk. A helyi hatású orrspray használat leállítása a vizsgálat előtt nem szükséges.

A vizsgálatot követően a beteget terápiás tanáccsal látjuk el, szükség esetén gyógyszert írunk, esetleg további vizsgálatokat kérünk. Amennyiben a bőrteszt valamilyen okból nem végezhető el, szükségessé válhat a specifikus allergének kimutatása vérből, amely céljára a vérvétel a rendelés keretei között megoldható. A lelet megérkezése ilyen esetben az egyetemi Központi Laboratórium működési rendjétől függ, általában 1 hetet vesz igénybe.

Klinikánk Allergológiai Szakambulanciáján allergénspecifikus immunterápiát is végzünk, amennyiben a klinikai kép és a vizsgálati eredmények alapján a feltételek adottak, a szakmai ajánlásokba beilleszthetők, és a páciens szeretné. Az immunterápia olyan tisztított allergénnel történik, amelyre a páciens tüneteket mutat, és kóroki szerepét a vizsgálati eredmények is alátámasztják. Lényege, hogy rendszeresen adott allergén adagokkal a kóros immunválaszt igyekszünk átprogramozni, allergiás típusú antitest termelés helyett a hatékony védekezést segítő antitest termelést kiváltani. Az allergénspecifikus immunterápiának jelenleg 2 fő formája van. Az egyik a bőr alá adható injekció, a másik a nyelv alá fújható spray formájában áll rendelkezésre. Egyéni mérlegelés kérdése, hogy kinek melyik megfelelő, vagy melyiket választja.

Az Allergológiai Szakambulanciára időpontot kérni a 06-20-670-11-74-es telefonszámon lehet (munkanapokon 8-9 és 13-14 között hívható).