Allergológiai Szakambulancia

Az Allergológiai Szakambulanciára időpontot kérni a 06-20-670-11-74-es telefonszámon lehet (munkanapokon 8-14 óra között hívható).

Klinikánk Allergológiai Szakambulanciáján a vizsgálatok előzetes időpont egyeztetést követően történnek. Előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálatot kérünk. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni.

Az allergiavizsgálat klinikánkon inhalatív (légúti) allergénekre történik. Specifikus allergén kimutatásra elsődlegesen bőrpróbát alkalmazunk.

Az ambulancián történő megjelenéskor az első lépés a beteg szóbeli tájékoztatása, a tájékoztató/beleegyező nyilatkozat aláírása. Ezt követi a kórtörténet rögzítése, majd maga a bőrpróba (prick-teszt). Ennek során az allergének felhelyezése az alkar bőrére történik, ezért a vizsgálat előkészületeként ezt a területet szabaddá kell tenni, amit a bőr lefertőtlenítése követ. A bőr felületére tisztított allergéneket cseppentünk (olyan anyagok, amelyek allergiás tüneteket válthatnak ki), azokat egy kis karcolással a bőr felületes hámrétegébe juttatjuk. Rövid, 15 perces várakozási idő után az eredményt leolvassuk, értékeljük és dokumentáljuk. Az allergén anyagok felhelyezését és a karcolást általában asszisztensnő végzi, az eredmény leolvasása, értékelése, a terápiás javaslat tétel és tanácsadás orvosi feladat. A vizsgálaton – mivel egyetemi centrumról van szó – olykor részt vesznek orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek is.

Bizonyos esetekben nem végezhető el a prick bőrteszt, kérjük ennek szíves figyelembe vételét időpont kérés előtt. Ilyen lehet a lázas állapot, bőrgyulladás, súlyos bőrbetegség főként az alkar területén (pl. ekcéma, pikkelysömör), nagy bőrfelületet érintő tetoválás, erős allergiás ill. aszmás tünetek, bizonyos gyógyszerek szedése, kisgyermekkor (5 év alatt), terhesség. Már megkezdett allergia kezelés esetén a szájon át szedhető, ún. antihisztamin típusú vegyületek alkalmazásának leállítása szükséges a vizsgálatot megelőző 3 napban. E gyógyszerek hatása alatt álnegatív eredményt kaphatunk. A helyi hatású orrspray használat leállítása a vizsgálat előtt nem szükséges.

A vizsgálatot követően a beteget terápiás tanáccsal látjuk el, szükség esetén gyógyszert írunk, esetleg további vizsgálatokat kérünk. Amennyiben a bőrteszt valamilyen okból nem végezhető el, szükségessé válhat a specifikus allergének kimutatása vérből, amely céljára a vérvétel a rendelés keretei között megoldható. A lelet megérkezése ilyen esetben az egyetemi Központi Laboratórium működési rendjétől függ, általában 1 hetet vesz igénybe.

Klinikánk Allergológiai Szakambulanciáján allergénspecifikus immunterápiát is végzünk, amennyiben a klinikai kép és a vizsgálati eredmények alapján a feltételek adottak, a szakmai ajánlásokba beilleszthetők, és a páciens szeretné. Az immunterápia olyan tisztított allergénnel történik, amelyre a páciens tüneteket mutat, és kóroki szerepét a vizsgálati eredmények is alátámasztják. Lényege, hogy rendszeresen adott allergén adagokkal a kóros immunválaszt igyekszünk átprogramozni, allergiás típusú antitest termelés helyett a hatékony védekezést segítő antitest termelést kiváltani. Az allergénspecifikus immunterápiának jelenleg 2 fő formája van. Az egyik a bőr alá adható injekció, a másik a nyelv alá fújható spray formájában áll rendelkezésre. Egyéni mérlegelés kérdése, hogy kinek melyik megfelelő, vagy melyiket választja.