Milyen esetekben segít a cochlearis implantáció?

A szenzorineurális típusú halláscsökkenés esetén a belsőfül receptor sejtejeit, a hallóideget vagy a hallás centrális pályáit érintő károsodás alakul ki. Az ilyen típusú halláscsökkenést idegi típusú halláscsökkenés névvel szokták összefoglalni. Ezekben az esetben a hallókészülék vagy súlyos fokú és siketséggel határos halláscsökkenés esetén a cochlearis implantátum jelenthet megoldást.

Az idegi hallásvesztés leggyakoribb oka a belső fülben elhelyezkedő receptor sejtek (szőrsejtek) súlyos károsodása, amely rendszerint nem visszafordítható folyamat. Kétoldali nagyfokú halláscsökkenés vagy teljes hallásvesztés esetén kizárólag a cochlearis implantátum (CI) nyújthat segítséget a beteg számára. Ezen műtéti eljárásnak köszönhetően a súlyos nagyothallók, valamint a siketek újra hallanak és teljes életet élhetnek.

Felnőtteknél traumák, vírusfertőzések, bakteriális agyhártyagyulladás, keringészavarok, az otoszkerózis nevű belső fület érintő csontanyagcsere zavar okoznak leggyakrabban súlyos fokú idegi hallásvesztést.

Milyen betegség okoz súlyos vagy teljes hallásvesztést a gyermekeknél?

A belső fül eredetű hallásvesztést genetikai okok, valamint számtalan, a magzati életben, a születés körüli időszakban vagy a későbbiek során fellépő tényező okozhatja, így pl. , vírusfertőzések, bakteriális fertőző betegségek, agyhártyagyulladás, sérülések, toxikus károsodások, keringési okok stb. A siketség kialakulásának időpontja szerint két csoportra osztjuk a betegeket: a prelingualis siketek hallásukat a beszéd elsajítítása előtt vesztették el, míg a postlingualis siketek bármikor ezt követően. Az első csoportba tartozó betegek esetében a műtét ideális időponta 1és 2 éves kor között van, így várható a legjobb eredmény. A korai implantáció csökkenti a hangingerek hiányának káros hatásait és hatékony beszédtanulást tesz lehetővé, kialakul a kisgyermek beszédmegértése és beszéd produkciója. Ezért bizonyos gyermekcsoportoknál (pl. veleszületett siketek, agyhártyagyulladás okozta siketség) a műtét már akár 6-8 hónapos kortól is elvégezhető. Legkésőbb 5-6 éves korig el kell végezni a műtétet, ekkor abban az esetben várható jó eredmény, ha a gyermeket nagy teljesítményű hallókészülékkel korábban ellátták és speciális szurdopedagógiai képzésben részesült. Ha a siketség felismerése késik, a gyermek sajnos későn részesül implantációban a beszédértése már nem lesz teljes, valószínűleg csak szájról olvasással kiegészítve tud kommunikálni és artikuációja sem lesz már tökéletes.

 A betegek másik csoportja, a postlingualis betegek korábban már hallottak, megtanultak beszélni, ezért esetükben a hallásvesztést követő minél korábbi időpontban elvégzett implantáció kiváló eredményt hoz.

Miért fontos az időben nyújtott segítség a gyermek hallása és fejlődése szempontjából?

A gyermek fejlődése szempontjából igen fontos a súlyos hallássérülés korai felismerése és az azt követő implantáció, mivel ezáltal a gyermek a normál hallók között, velük egy időben tudja elkezdeni az iskola első osztályát, és képes lesz a folyákony beszédre is. A cochlearis implantáción (időben) átesett gyemeknek ugyanolyan esélye van a teljes életre és a továbbtanulásra, mint ép hallású társainak, továbbá nem szorul mások segítségére. Napjaink kommunikációra épült társadalmában hallás és beszéd nélkül a gyermek elszigetelődik társaitól és a külvilágtól, önbizalomhiánya, tanulási nehézségei lesznek, és a későbbiekben súlyos lelki problémák is kialakulhatnak.

Milyen vizsgálatokkal mérhető a hallás újszülött-és kisgyermekkorban?

Régebben az újszülöttek hallását szubjektív módszerekkel vizsgálták (ébredési reflex, pislogási reakciók), azonban az így kapott eredmény bizonytalan volt. Emiatt napjainkban már modern objektív mérési módszerekkel végzik el a következő újszülöttkori hallásszűrést a Fül-Orr-Gégszeti Szakmai Kollégium szakmai protokollja alapján. Az otoakusztikus emisszió mérése során a belső fül működését vizsgáljuk. A mérés gyorsan és egyszerűen elvégezhető az újszülöttosztályokon, azonban 30dB-nél rosszabb hallásküszöb esetén már nem kapható válasz, ilyenkor a vizsgálatot néhány hét múlva szükséges megismételni. Az újszülöttosztályokon a másik mérési lehetőség a szűrő BERA vizsgálat, amely a hallópálya agytörzsig terjedő szakaszát vizsgálja. Amennyiben az ismételt otoakusztikus emisszió és a szűrő BERA alapján továbbra is felmerül a halláscsökkenés gyanúja, altatásos BERA vizsgálat és frekvenciaspecifikus objektív hallásvizsgálat (ASSR) javasolt. Az ezekkel igazolt halláscsökkenés esetén korai rehabilitáció (hallókészülék vagy cochlearis implantáció, szurdopedagógiai fejlesztés) szükséges. 

A cochlearis implantátum rendszer felépítése

A cochlearisimplantátum két részből áll. A belső egység, az úgynevezett implantátum, amelyet a fül mögött kialakított csontágyban rögzítenek, az elektródát pedig a belső fülbe ültetik be. A külső egység, az úgynevezett beszédprocesszor a fül mögött helyezkedik el. A beszédprocesszor adótekercs egysége mágnesesen rögzül a beültetett implantátum vevőtekercse felett (1. ábra).

Hogyan működik a cochlearis implantátum?

Ép hallás esetén a hanghullámokat a belső fülben található receptor sejtek (szőrsejtek) alakítják át a hallóidegen az agyba jutó elektromos impulzusokká. A siketek és súlyos nagyothallók többségénél a belsőfül  működése károsodott. A cochlearis implantátum átveszi a belsőfül funkcióját. A külső egység a hangokat elektromos impulzusokká alakítja át, amelyeket az adótekercs a belső implantátum egységhez továbbít. Az elektróda innen közvetlenül a hallóideg-végződésekhez juttatja el az elektromos impulzusokat, így azok a hallópályán keresztül a hallókéreghez jutnak.

Hol érdeklődhetnek és jelentkezhetnek a cochlearis implantációra az érintettek?

Hazánkban a műtéteket a négy magyarországi fül-orr-gégészeti klinikán (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen) végzik. A Semmelweis Egyetemen implantációs ambulancia működik, itt történik a halláscsökkenéssel jelentkező betegek kivizsgálása, felvilágosítása és a műtétre történő felkészítése. A műtét utáni rehabilitációban is részt vesznek az implantációs team tagjai.

Bejelentkezés implantációs ambulanciára:  Tel.:20-825-8715

 A team tagjai:

Dr. Küstel Marianna

egyetemi docens

Dr. Szőnyi Magdolna

egyetemi adjunktus

Dr. Gáborján Anita

egyetemi adjunktus

Dr. Kecskeméti Nóra

rezidens

Baranyi Ildikó

szurdopedagógus

Munkánkat az implantátumok beállítását végző mérnökök, audiológusok is segítik.