A fülgyógyászatot 1908-ban, az orr- és gégegyógyászatot 1910-ben alapították, a két szakterület 1936-ban vált eggyé.

A klinika korábbi igazgatói: Böke Gyula 1902–1910, Krepuska Géza 1913–1932, Ónodi Adolf 1910–1919, Lénárt Zoltán 1925–1941, Tátrallyay Wein Zoltán 1941–1945, Germán Tibor 1945–1951, Varga Gyula 1951– 1967, Révész György 1967–1985, Ribári Ottó 1985–1997, Répássy Gábor 1997-2012, Tamás László 2012-

Betegellátás

A klinika 56 ágyas (36 általános, 20 onkológiai) egyetemi intézmény, amely nemcsak Budapestről, hanem az ország egész területéről lát el betegeket. Foglalkozik a fül, orr, torok, gége, fej-nyak megbetegedéseivel, e régiók tumorainak kezelésével és onkológiai sebészetével, az orr és melléküregek betegségeivel, ezek műtéteivel, endoszkópos és mikroszkópos gége-, valamint orr-, melléküreg- és fülsebészettel, fül-orr-gégészeti lézerterápiával és lézersebészettel. A klinikán fül-orr-gégészeti rekonstrukciós és plasztikai sebészeti műtéteket is végeznek. A nyelőcső, gége, légcső endoszkópos diagnosztikája és sebészete szintén a klinika profilja.

Kiemelt tevékenységünk a gyermekkori nagyothallás kivizsgálása, a nagyothallás gyógyítása, a műtéti hallásjavítás és a középfül implantációk (BAHA, Bonebridge, Vibrant Soundbridge) beültetése mellett a siketek gyógyításához alkalmazott cochlearis implantáció, valamint a szervmegtartó onkológiai sebészet. Korszerű audiológiai központ működik az intézetben, ahol a fülbetegek részletes vizsgálata, a nagyothallók ellátása, műtéti előkészítése, szükség esetén a hallókészülék felírása, kipróbálása történik. Fontos tevékenység a hallásrehabilitáció gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A foniátriai laboratórium a hangképzés és rekedtség gyógyításával, a gégebetegek rehabilitációjával foglalkozik, a rhinológiai speciális ambulancián pedig a fül-orr-gégészeti allergiás, szagláspanaszokkal küzdő és más rhinologiai betegek kivizsgálása és kezelése folyik. Az egyensúlyszerv betegségeinek kivizsgálását és kezelését a nemzetközileg is elismert színvonalon az otoneurológiai laboratórium és részleg látja el.

Oktatás

A klinikán magyar, német és angol nyelvű oktatás történik általános- és fogorvostanhallgatók részére. A tantermi előadások és demonstrációk mellett műtéti bemutatás és gyakorlati fül-orr-gégészeti képzés folyik. A kötelező fül-orr-gégészeti graduális kurzus mellett szabadon választható fej-nyaksebészet graduális kurzus indult a 2013/2014-es tanévben, ami 2014/2015-os tanévtől kötelezően választható képzéssé minősült. A kurzus során videodemonstrációra kerülnek a legkorszerűbb műtétek és beavatkozások. Az alapképzésen túl szakorvosképzés is folyik a magyar és idegennyelvű hallgatók részére. Rendszeresen szerveznek továbbképző tanfolyamokat rezidensek és szakorvosok számára. A Klinikai Orvostudományok csoportban Prof. Dr. Tamás László vezetésével fül-orr-gégészeti, fej-nyaksebészeti PhD-program indult 7 témakörben (hallás, egyensúlyrendszer, rhinológia, foniátria, garat-gégesebészet, onkológiai prognosztikai faktorok, tracheotomiák). Az egész ország területéről jönnek műtéttechnikai, audiológiai, foniátriai, otoneurológiai, rhinológiai, microchirurgiai és lézer továbbképző kurzusokra orvosok és szakorvosok.

Kutatás

A klinika a fül-orr-gégészet egyes területein nemzetközileg elismert, magas szintű kutatást végez. A nagyothallás javítása, gyógyítása, belsőfül-biokémia, cochlearis implantáció, neurootológia, tinnitológia, audiológia és rhinologia területén több új módszert vezetett be, kutatási eredményeire a nemzetközi tudományos élet is felfigyelt. A klinikán folyó kutatásokba a TDK munkákon keresztül a hallgatók is bekapcsolódtak. Több fiatal vesz részt a különböző laboratóriumok kutatási tevékenységében és ebből részben publikációkat, szakdolgozatokat és pályázatokat készítenek. 

Szakmai profilok

 • Általános fül-orr-gégészet
 • Audiológia
 • Speciális hallásjavítás
 • Cochlearis implantáció
 • Otoneurológia
 • Foniátria
 • Logopédia
 • Fej-nyaksebészet
 • Endoszkópia
 • Plasztikai és rekonstruktív sebészet
 • Rhinológia
 • Allergológia