Kedves Orvostanhallgató!

Örömmel tájékoztatunk, hogy a Semmelweis Egyetem ÁOK dékánja jóváhagyta a Szaknyelvi Intézet 2023/24-es tanévre (szeptembertől 10 hónapig, havonta 20 órában) szóló demonstrátori pályázati felhívását.

Ha érdekel a nyelvek világa, akkor most itt a lehetőség, hogy jelentkezz demonstrátornak:

 • magyar programon oktatott angol, német, francia, olasz, orosz vagy spanyol nyelvű orvosi szaknyelvi kurzusokra
 • angol és német programon oktatott magyar orvosi szaknyelv kurzusra
 • orvosi terminológiai kurzusra

Az Intézetünk emellett keres nyelvtudásban jártas hallgatókat, akik a 2023/24-es tanévtől Language Club-okat tartanának (bármilyen nyelven). Ha szívesen csatlakoznál a csapathoz, akkor várjuk jelentkezésedet erre a pozícióra is.

A Szaknyelvi Intézetben dolgozó demonstrátorok számos izgalmas feladatot látnak el:

 • segítenek a szaknyelvoktatóknak a szaknyelvi foglalkozások és kutatások előkészítésében
 • autentikus szaknyelvi anyagokat gyűjtenek és rendszereznek
 • tematikus szószedeteket állítanak össze
 • digitalizálják és feldolgozzák az orvosi dokumentációkat
 • részt vesznek a terminológiai adatbázisokkal kapcsolatos gyűjtőmunkában
 • részt vesznek a dolgozatok, írásbeli és szóbeli vizsgák előkészítésében és az írásbeli vizsgák felügyeletében, illetve az évenkénti orvosi terminológia verseny rendezésében
 • emellett szimulált betegként is tevékenykednek, segítve a szaknyelvoktatókat a szaknyelvi szituációk autentikus szimulációjában és a betegközpontú diagnózisközlés gyakoroltatásában magyar és külföldi hallgatók számára (élőnyelveknél és magyar szaknyelvórákon)

Lehetőség van még:

A Language Club szervezés a HÖK segítségével, ehhez tananyagok készítése oktatóink felügyeletével, Language Clubok rendszeres tartása (csak a Language Clubra jelentkezők esetében).

A Szaknyelvi Intézet demonstrátoraival szembeni elvárások: légy legalább másodéves (kivételes esetben elsőéves) hallgató emellett

a) az előző két félévben legalább jó tanulmányi átlageredményt (3,51) értél el;

b) magyar és élőnyelvi szaknyelvoktatás / Language Club: az adott nyelv anyanyelvi beszélője vagy, vagy felsőfokon beszéled az adott nyelvet. Előnyt jelent szaknyelvi kurzusokon (Szaknyelv I-IV, Profex nyelvvizsga előkészítő I-II) való részvétel és jeles osztályzat;

c) terminológia: 4,5 átlaggal végezted a Latin I. és Latin II. (2019 előtt) / Orvosi és Szakorvosi terminológia (2019-től) tantárgyakat; Előnyt jelent a Latin / Terminológia tanulmányi versenyen helyezés illetve 80% fölötti eredmény.

d) élőnyelvek: adott szaknyelvet magas szinten ismered; terminológia: jártas vagy az anatómiai és klinikai terminológiában;

e) magatartásod példamutató és szereted a pezsgést, aktív közösségi életet.

A pályázat benyújtásának határideje: 2023. július 1. Pályázatokat e-mailben, az app.demonstrator@gmail.com címre kell benyújtani.

Érvényes pályázathoz szükséges dokumentumok:

 • kitöltött és aláírt a demonstrátori pályázati űrlap (az ÁOK honlapjáról letölthető)
 • egy fél-max. 1 oldalas motivációs levél

Témája: tapasztalat az orvosi szaknyelvvel kapcsolatban (pl. klinikai gyakorlat, önkéntes munka, külföldi részképzés, Profex nyelvvizsga, ill. Latin / Terminológia versenyen elért helyezés, stb.), demonstrátori jelentkezés okai.

A demonstrátor jelöltek személyes elbeszélgetésére július elején kerül sor. Az időpontot e-mailben fogjuk egyeztetni.

Az alkalmassági felmérés a Szaknyelvi Intézet oktatóinak feladata lesz, és a döntésükről legkésőbb július közepéig értesítjük a pályázókat.

A kinevezésről szóló végső döntés az ÁOK dékánjának hatáskörébe tartozik. A pályázat eredménye szeptember elején legkésőbb kihirdetésre kerül.

Amennyiben kedved van az intézetünkben folyó munkába bekapcsolódni, várunk sok szeretettel! Kérdés esetén fordulj bizalommal telefonon a demonstrátorok koordinátorához:

Sirokmány Viktória

Tel: 06206701830

Szaknyelvi Intézet