Napi 60-80 COVID-beteg CT-vizsgálata történhet meg a Pulmonológiai Klinikán működő új berendezéssel, amelynek köszönhetően a betegellátás is gyorsabbá és biztonságosabbá válik. A készüléket az Orvosi Képalkotó Klinika működteti, beszerzését pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) finanszírozta – a járványidőszak után a CT az onkológiai és tüdőfibrózisos páciensek diagnosztikájában segítheti a klinikát. A Semmelweis Egyetemen minden COVID-betegről készül mellkasi CT a pontos állapotfelmérés érdekében.

Új CT-t adtak át a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján; a berendezés 2020. december 28-tól segíti a Tömő utcai járványtömbben a COVID-ellátás. Ezzel együtt már három, az egyetemen található CT-berendezés vesz részt a koronavírusos betegek diagnosztikájában, ám ez az első, kifejezetten csak a fertőzöttek ellátására dedikált készülék – mondta el dr. Merkely Béla az új diagnosztikai helyiség bejárásán. A rektor hozzátette: az új CT-nek köszönhetően az ország egyik legnagyobb és legmodernebb COVID-ellátóhelyén, a Tömő utcai I. számú járványtömbben ezentúl helyben biztosítható lesz a legmagasabb szintű képalkotás a betegek számára, ez pedig gyorsabbá és biztonságosabb teszi a betegellátást, és az emberi erőforrásokat is kíméli. Eddig ugyanis a Központi Betegellátó Épület CT-je szolgálta ki a Sürgősségi Betegellátó Osztály és a Pulmonológiai Klinika pácienseit is. A fejlesztésnek köszönhetően naponta átlagosan 60-80 COVID-beteg CT-vizsgálata történhet meg a Pulmonológiai Klinikán – emelte ki a rektor.

A most átadott 128 szeletes CT 120 millió forintba került, amelyet a fenntartó ITM finanszírozott, támogatva a sürgősségi beszerzést is. „A tüdő finomstruktúrájának vizsgálata kizárólag CT-vel valósítható meg. A COVID-járvány kapcsán a CT-vizsgálat elengedhetetlen a gyors diagnózishoz, a tüdőgyulladás mértékének pontos meghatározásához, illetve a kezelés irányításához” – mutatott rá dr. Maurovich Horvat Pál, az eszköz működtetéséért felelős Orvosi Képalkotó Klinika (OKK) igazgatója. „Az új CT-nek köszönhetően a többi klinika diagnosztikai igénye is emelhető, amely összegyetemi szinten a betegellátás minőségét és a betegbiztonságot is növeli. A berendezés bekapcsolódik az OKK-n nemzetközi együttműködések keretében folyó kutatásokba is, melyek célja a mesterséges intelligencia használatának vizsgálata az orvosi döntések támogatásában, így például a betegség kedvezőtlen klinikai kimenetelének kockázatbecslésére is” – mondta el dr. Maurovich Horvat Pál.

„A Semmelweis Egyetemen lehetőség szerint minden COVID-betegnél készül egy kezdeti, alacsony dózisú mellkasi CT felvétel, amellyel a fertőzés kiterjedését és a tüdőben keletkező eltéréseket lehet kimutatni. A vizsgálat a klinikai állapottól függően, romlás esetén akár néhány nap után megismételhető, valamint kezelés (pl. remdesivir-terápia) után és hazabocsátás előtt is történik kontroll” – részletezte dr. Müller Veronika. A Pulmonológiai Klinika igazgatója kiemelte: tüdőgyógyászati szempontból nagyon fontos, hogy a tüdő finomstruktúráját megjelenítő CT-képeken jól követhetők azok az elváltozások, melyek esetenként előre jelezhetik későbbi interstitialis tüdőbetegség (tüdőfibrózis) kialakulását. A Pulmonológiai Klinika egyik, országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő profilja az ilyen betegségekben szenvedők ellátása, melynek hazai irányelvben is szabályozott alapdiagnosztikai eleme a mellkasi, nagy felbontású CT – emelte ki dr. Müller Veronika. Amint a Pulmonológiai Klinika igazgatója elmondta, ebben a betegségcsoportban az egyszerű mellkasröntgen nem használható, így nem csak a COVID-időszak alatt, hanem hosszú távon is hasznát veszik majd a berendezésnek; ráadásul az egyetem onkológiai ellátásában, különösen tüdődaganatban szenvedő betegek vizsgálatakor is nagy segítség lesz a most átadott készülék.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem