A májbetegségek diagnosztikája kiemelt helyet foglal el a II. sz. Patológiai Intézetben. Intézetünk a máj daganatos elváltozásai miatt operált (primer és secunder májdaganatok) műtéti preparátumok mellett igen jelentős számú vastagtű biopsziás mintát kap vizsgálatra, melyek egy része az ország számos egészségügyi intézményéből küldött konzíliumi anyag. Intézetünkben kiemelt helyen foglalkozunk a gyermekkori májbetegségek patológiájával.

Mindezek alapjait Prof. Schaff Zsuzsa Széchenyi-és Batthyány-Strattmann László-díjas patológus, egyetemi tanár, a II. sz. Patológiai Intézet volt igazgatója (2000-2008), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetettje, a nemzetközi szinten kiemelten elismert és a hazai májpatológia egyik legkiemelkedőbb alakja fektette le. A májrákok területére vonatkozó patológiai felosztásai a nemzetközi kézikönyvekben alapirodalomként szerepelnek. Fő érdeklődési területe a vírus-sejt kölcsönhatás, ezen belül kiemelten a májgyulladást okozó vírusok, így a hepatitis-B és hepatitis-C vírus, és különösen ezek májrákot okozó hatása.

A munkacsoport kiemelkedő tagja Prof. Kiss András a II. sz. Patológiai Intézet jelenlegi igazgatója (2017-), az MTA doktora, akinek fő kutatási területe a májrákok molekuláris patológiája. Számos kutatócsoport és PhD. hallgató munkáját segíti elsősorban a májdaganatokkal kapcsolatos kutatások területén, emellett számos más kutatási terület molekuláris patológiai munkájában vesz részt, külföldi tudományos együttműködései jelentősek.

A munkacsoport tagja Dr. Lotz Gábor egyetemi docens, akinek fő érdeklődési területe a molekuláris genetikai és az in situ hibridizáció alapú DNS/RNS diagnosztika. A molekuláris patológiai laboratórium vezetője. Érdeklődési területe a vírus hepatitisek patogenezise és a májdaganatok molekuláris patológiája, emellett a daganatos és nem daganatos májbetegségek rutin patológiai diagnosztikájában is részt vesz.

Dr. Halász Judit, egyetemi adjunktus, aki a rutin patológiai diagnosztikus munka mellett a májbetegségek – különös érdeklődéssel a nem daganatos májbetegségek – diagnosztikájával is foglalkozik. A daganatokat illetően fő érdeklődési területe a hepatoblastoma patológiája.

A munkacsoport munkájában az elmúlt években sikeres PhD. fokozatot szerzett kollégák, és a TDK konferenciákon eredményesen szereplő diákkörös hallgatók vesznek részt.

Konzíliumi vizsgálatkérőlap

MUNKATÁRSAK

Prof. Kiss András intézetvezető egyetemi tanár

Prof. Schaff Zsuzsa egyetemi tanár

Dr. Lotz Gábor egyetemi docens

Dr. Halász Judit egyetemi adjunktus