Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Széchenyi-díjat vehetett át Prof. Dr. Tímár József patológus, az orvostudomány doktora, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet professor emeritusa.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dr. Tímár József professzor úr kiemelkedő tudományos pályafutása, különösen a daganatok áttétképzésének molekuláris alapjait feltáró kutatásai és az azokra alapozott új terápiák kifejlesztése terén végzett szakmai tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést. Professzor úr a hazai rákkutatás nemzetközi hírű képviselője, kutatási területe a daganatok áttétképzése és annak sejtbiológiai és genomikai alapjai. A prediktív és prognosztikus molekuláris patológiai diagnosztika egyik hazai úttörője, központi szerepet játszott az onkológiai program megalkotásában és menedzselésében. A mai napig aktívan részt vesz onkológiai kutatásokban és a molekuláris patológiai leletezésben.

Professzor úr 2008-tól 2017-ig intézetünk (PIBOI) jogelődjének, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézetének igazgatója volt és 2013-2015 között az oktatási rektorhelyettesi tisztséget is betöltötte.  Professzor úr jelenleg a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet Tumorprogressziós Munkacsoportjának vezetője, több kutatási programban is kiemelt szerepet tölt be, továbbá intézetünk magyar és angol nyelvű graduális oktatási tevékenységében is aktívan részt vesz. A III. éves patológia tárgyat hallgató medikusok számára a tanév során magyar és angol nyelven is több előadást, illetve bonctermi és szövettani gyakorlatot tart. Oktatási és kutatási tevékenysége mellett Professzor úr tudományos publikációs aktivitása is kiemelkedő: tudományos közleményeinek száma jelenleg 526, független idézettsége pedig 8000 felett van, továbbá számos magyar és angol nyelvű molekuláris onkológiai szakkönyv szerzője.

Szívből gratulálunk Professzor úrnak a kitüntetéshez!