Az új koronavírus okozta megbetegedések miatti járványügyi helyzetben a Semmelweis Egyetem mindent megtett, hogy dolgozóinak megfelelő munkafeltételeket teremtsen, és biztosítsa számukra, valamint az egyetem klinikáin ápolt betegek számára a maximális biztonságérzetet. Ezt segítették a beérkező adományok is, amelyeket – ezúton is köszönetet mondva – ezen a pandémia alatt folyamatosan frissülő felületen tettünk közzé.

Egyetemünk munkáját, legyen szó betegellátásról, oktatásról vagy az ezeket támogató adminisztrációs feladatokról, három alapítványon keresztül tudják segíteni, ezeken keresztül az egyetem bármely szervezeti egységének juttathatnak adományokat:

 

Ingyen üdülhettek az Ortopédiai Klinika dolgozói egy volt betegük jóvoltából

Winkler Gyula ez év elején feküdt az Ortopédiai Klinika területén lévő COVID ellátási részlegen, ahol a klinika szakdolgozói ápolták. Felépülését követően hálája jeléül egész nyáron tíz héten át, hetente több szobában üdülhettek a klinika dolgozói és családtagjai a Zamárdi Napsugár Panzióban. Az Ortopédiai Klinika több osztálya, nővérek, gyógytornászok, valamint a műtős személyzet osztoztak az üdülési lehetőségen, ahol a jó levegő mellett a csend, a nyugalom valamint a kedves és segítőkész személyzet biztosította a feltöltődést.

A klinika dolgozói ezúton szeretnék megköszönni Winkler Gyulának a lehetőséget, hogy sok munkatársuk élvezhette a zamárdi Balaton part örömeit és kényelmét.


Ingyenes múzeumlátogatással mond köszönetet a Magyar Nemzeti Múzeum az egészségügyi és a szociális ágazat dolgozói számára

A Magyar Nemzeti Múzeum „Múlt nagyjai – jelen hősei” című kampányán keresztül köszönetet mond az elmúlt időszak önfeláldozó munkájáért, valamint ingyenes múzeumlátogatás lehetőségét kínálja fel a kikapcsolódni vágyó egészségügyi és szociális dolgozók számára. Az 1802-ben alapított közgyűjtemény lehetővé teszi, hogy a múlt nagyjai és a jelen hősei nagymúltú kiállítótereiben szimbolikusan „találkozhassanak”. A kampány 2022. március 11-ig, a járvány miatti első korlátozások kétéves évfordulójáig tart. Az érdeklődők kísérőjükkel együtt csütörtöki és vasárnapi nyitvatartási napokon, előzetes regisztráció után vehetik igénybe a kedvezményt, amelyhez munkahelyüket és szakterületüket kell megadniuk.

Az ingyenes múzeumlátogatással kapcsolatos részletes információk erre a linkre kattintva tekinthetők meg.

Regisztráció →


Forma-1 futamra szóló jegyeket adományozott a Semmelweis Egyetem COVID-hőseinek a HUMDA

A hazai mobilitási piac meghatározó szereplője, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. a koronavírus-járvány elleni küzdelemben nyújtott teljesítmény elismeréséül a 2021. július 30. – augusztus 1. között megrendezett Formula–1 Rolex Magyar Nagydíj teljes hétvégéjének mindegyik napjára 30 belépőjegyet ajánlott fel a Semmelweis Egyetem betegellátásban részt vevő egészségügyi dolgozója számára. A HUMDA így mondott köszönetet az emberek egészségéért végzett kiemelkedő és emberfeletti munkáért, amelyet az egyetem munkatársai végeztek a járvány idején, az elmúlt több mint egy esztendőben!


A Madách Színház köszönetét szeretné kifejezni mindazoknak, akik részt vettek/vesznek a COVID ellátásban, emberfeletti munkát végeztek és végeznek. Ezért a színház felajánlott 100 db online jegyet az egyetem munkatársainak, a Vasárnap mondd el! c. musical bemutatójára, melyet június 11-én (pénteken) 20 órakor tekinthetnek majd meg.

A Magyar Állami Operaház köszönetét szeretné kifejezni mindazoknak, akik részt vettek/vesznek a COVID ellátásban, emberfeletti munkát végeztek és végeznek ezekben a nehéz napokban.
Ezért az Operaház felajánlott 100 db jegyet az Egyetem számára, a Figaro3 c. előadásának ősbemutatójára, mely június 26-án (szombaton) 19 órakor kerül megrendezésre az Eiffel Műhelyházban.

A Market Építő Zrt. 8 millió forint értékű támogatást nyújtott a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája számára. A magyar építőipari cég munkavállalói önkéntes gyűjtésükkel az egészségügyi intézmények ápolószemélyzetének járványügyi helyzetben folytatott áldozatos munkáját kívánták elismerni. Az adományt május 14-én Puszta Laura, a Market Építő Zrt. operatív HR vezetője és Blahut Edit irodavezető jelképesen is átadta dr. Merkely Béla egyetemi tanárnak, a Semmelweis Egyetem rektorának, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójának. 


Az Ápolók Világnapja alkalmából a Courtyard by Marriott Budapest City Center kollégái a 250 éves patinás Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjének Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központjának ápolóit lepték meg Melis Róbert Executive Chef és csapata által készített édes finomságokkal. Az elmúlt egy év történései miatt még nagyobb elismerés és köszönet illeti azokat, akik a jelenlegi helyzetben is kitartóan helytállnak és nap nap után gondját viselik szeretteinknek akkor, amikor a legkiszolgáltatottabb helyzetben betegen, frissen műtötten, akár csak idős korból adódóan legyengülve találkoznak velük. A látogatás megható fordulatot vett, amikor egy nagyon kedves rajzokból álló csomagot nyújtottak át kollégáinknak a kórház dolgozói köszönetképpen a figyelmességért.

A Magyarországon fertőtlenítőszereket gyártó és forgalmazó MOL-LUB Kft. nagyobb mennyiségben adományként ajánlott fel kis kiszerelésű alkoholos kézfertőtlenítőszereket magyarországi fekvőbeteg-ellátó intézmények dolgozói számára.

 • MOL Hygi Fluid 200 ML 2729 db
 • MOL Hygi Fluid 500 ML 2999 db

Televíziókat kapott az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika

Újabb nyolc darab LED televízióval gazdagodott a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája (AITK) a Ne Dobd Ki Alapítvány jóvoltából. Az alapítványtól tavaly novemberben kapott 13 LED készüléket már használják a COVID intenzív osztályokon, a mostaniak is oda kerülnek majd.


Maszkadományt kapott az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika

50 darab saját fejlesztésű légzésvédelmi félálarcot adományozott a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) részére a KC Struktur Kft. A maszkokat dr. Laki Judit, az AITK munkatársa vette át Csősz Boglárkától, a fejlesztő cég társtulajdonos külkapcsolati vezetőjétől.

Tovább a cikkre →


Négy millió forintos adományt kapott a Semmelweis Egyetem Alapítvány a járvány elleni védekezéshez

A COVID-ellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordította a Lurdy Ház Kft. által felajánlott négy millió forintot a Semmelweis Egyetem Alapítvány. Az adományt szimbolikusan dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes és Baumgartnerné Holló Irén gazdasági főigazgató vette át a bevásárló és irodaközpont ügyvezető igazgatójától, dr. Stephen Szakáltól, és Zwichl Fanni marketing és kommunikációs vezetőtől.

Tovább a cikkre →


Jótékonysági ruhavásárt szervezett a Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika 

A Semmelweis Egyetem Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikájának tantermében július 31. és augusztus 19. között megrendezett jótékonysági ruhavásárral a COVID-19 járvány alatt dolgozó egyetemi munkatársak támogatására gyűjtöttek.

Tovább a cikkre →


Ezer különleges mintázatú maszkot adományozott az Operettszínház az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikának

Az Operettszínház dolgozói elsősorban olyan textíliákból készítettek maszkokat, amelyek jelmezkészítésből maradtak vissza. A felajánlás egyik felét beteg gyermekek fogják kapni, a másik felét pedig a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának dolgozói.


Életmentő szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetemnek a Mészáros Csoport

A szállítóinkubátort a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztály kapta a Mészáros Csoporttól.

Tovább a cikkre →


Ajándékcsomagokat kaptak a Semmelweis Egyetem ápolói a L’Oréal Magyarországtól

Az ápolók napja alkalmából a L’Oréal Magyarország 1000 darab, szépségápolási termékeket tartalmazó ajándékcsomagot adományozott az egyetem ápolóinak.

Tovább a cikkre →


Plakátokkal támogatja az Auchan Magyarország Zrt. az országos reprezentatív szűrővizsgálat-sorozatot. A hazai orvosi egyetemek által végzett COVID-19 szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet azok a plakátok, melyeket a héten kihelyeznek az ország összes Auchan áruházában. Az Auchan Magyarország Zrt. a plakátok előállítási és kihelyezési költségeit is magárra vállalta.

A Pestszenterzsébeti Kolping Szervezet 1.000.000 forintot adományozott a Semmelweis Egyetem Alapítványának a koronavírussal kapcsolatos kutatómunka támogatására.


Támogatást kaptak a hazai orvosegyetemek az országos szűrővizsgálathoz
 
Köszönjük a Vízimentők Országos Szakszolgálata, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház és a fővárosi Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet önként felajánlott segítségét és támogatását a négy hazai orvosképző egyetem nevében. Az intézmények önkéntesen csatlakoztak ahhoz az országos reprezentatív szűrővizsgálathoz, melyet április 28-án jelentett be a négy hazai orvosképző egyetem, és melynek célja, hogy pontos képet kapjunk a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Légzéstámogató eszközöket adományozott a Semmelweis Egyetemnek a MOL

Öt légzéstámogató eszközt adományozott a MOL mintegy 19 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának, hogy ezzel járuljon hozzá a gyógyító munkához a rendkívüli járványügyi helyzetben. A gépek a veszélyhelyzet megszűnését követően is a klinikán maradnak, és szerephez jutnak az orvos- és szakdolgozó továbbképzésben is. 

Tovább a cikkre →


Az Axol Pharma Zrt. 500 000 Ft-tal támogatta a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekdiabétesz osztályát.

6 darab nagy tudású kórházi betegágy megvételével támogatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáját a Market Építő Zrt. Az ágyakat az átadás és a szükséges fertőtlenítés után rögtön beállították a napi ellátásba.


A Semmelweis Egyetem Központi Raktára számára egy nagy teljesítményű elektromos targoncát ajánlott fel a Jungheinrich Hungária Kft.

Hosszú Katinka 1,5 millió forintot adományoz a koronavírussal kapcsolatos kutatómunkára

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok magyar úszónő 1,5 millió forintos adománnyal támogatja a Semmelweis Egyetem Alapítványt, amit az egyetem koronavírussal kapcsolatos kutatómunkára fordít.

Tovább a cikkre →


A Central South University és a Fudan University jóvoltából összesen 16 000 különböző típusú maszk és 200 db védőruha érkezett az egyetemre. A kínai Cecz vállalat 10 000 db mintavevő eszközzel segíti a védekezést, a Hangzhou International Exchange & Service Center pedig további 100 db védőruhával és 2500 sebészeti maszkkal járult hozzá az egyetemi egészségügyi dolgozók biztonságához.
 

Az OTT-ONE Nyrt. a napokban több ezer magas minőségű, európai minősítéssel ellátott védőmaszkot juttatott el a hazai orvostudományi egyetemekre, köztük a Semmelweis Egyetemre is. 


A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezelt gyerekek digitális oktatásának támogatására a T-Systems Magyarország laptopokat adományozott.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály részére a Dahua Technology Hungary Kft. hőkamerás testhőmérséklet mérő- és ellenőrző rendszert adományozott.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát a Dermart Bőrgyógyászati Klinika támogatta egymillió forint egyszeri adománnyal.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részére az Areus Infokommunikációs Zrt. ajánlott fel tízmillió forint támogatást lélegeztetőgép vásárlására.


Az Orvosi Képalkotó Klinika számára a Med-En Trade Kft. 2 darab GE hordozható ultrahang készüléket ajánlott fel határozatlan időre. A BELUX Csoport Kft. jóvoltából 10 db Globalspeech magyar nyelvű radiológiai beszédfelismerő liszensz, valamint eRAD 8-as radiológiai leletező szoftver áll rendelkezésre a Semmelweis egyetem összes radiológusának távleletezésre 2020. márciusától 2 év időtartamra.


Ezer légzésvédő maszk beszerzésében támogatta a Semmelweis Egyetemet a BDPST Group

A rendkívüli járványhelyzetre tekintettel a múlt héten azonnali pénzadománnyal támogatta a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaság az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika alapítványát, amely 1000 darab légzésvédő szájmaszkot (FFP2) szerzett be az összegből és osztotta azokat el az egyetem betegellátó szervezeti egységei között. Az így beszerzett respirátorok több napra nyújtottak védelmet az intézményben tevékenykedő egészségügyi dolgozók számára.

Tovább a cikkre →


Showtime különkiadás a kézmosásról a Kolibri Pictures felajánlásával

A Semmelweis Egyetem animációs filmsorozatának különkiadásában bemutatjuk a helyes kézmosás lépéseit, hiszen Semmelweis Ignác felfedezése óta tudjuk, hogy ez az egyik legjobb módja a fertőzések megelőzésének. A különkiadás a Kolibri Pictures és Semmelweis Ignác „magyar hangja”, Kautzky Armand felajánlása nyomán készülhetett el.

További a videóra →


Az egyetem számos klinikája kap rendszeres vagy egyszeri meleg, illetve hideg étel adományt az alábbi éttermektől, cégektől:

 • Tommy di Napoli Pizzéria
 • Food Universum Kft.
 • Oinos Wine Bar & Bistro
 • Leroy Bistro
 • Öltönyök Háza
 • Artisan Pékség 
 • Cserpes Sajtműhely
 • VIWA vitaminos víz
 • activé FiberShake
 • Kávéáruház.hu
 • Artizán Pékség
 • Coca-Cola Magyarország
 • Eurest
 • Kifli.hu
 • Cocó7 Csokoládé
 • Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület
 • Magyar Jégkorongszövetség
 • Kispesti szurkolók és Kriski Zoltán
 • Viblance Kft.
 • Multi-Cikória Kft.
 • AlbaDeli
 • Vászolyi Sajt Manufaktúra
 • Molnár László – Molnár’s Kürtőskalács
 • Pöttyös
 • M.L. Energy Kft.
 • Nestlé Hungária Kft.
 • Hallja kend? – Babusa Sándor 
 • Lindt&Sprüngli
 • Alessio Kávézó és Étterem
 • Turbó Diéta
 • Waberer’s International Nyrt.
 • WayCup Budapest kávézó
 • Budapesti Corvinus Egyetem Öntevékeny Csoportok Irodája
 • Farm Tojás Kft. 
 • Kende Gastro Zrt.
 

Kisebb eszközök, kozmetikai termékek és vegyi áruk is érkeztek a különböző klinikákra az alábbi cégektől, magánszemélyektől:

 • Eucerin (kézkrém minta)
 • Philips Magyarország Kft. (két kávéfőző, 18 db légszűrő)
 • dr. Szilas Cecília (két doboz maszk)
 • Innoveng Kft. (fertőtlenítő szerek)
 • Richter Gedeon Nyrt. (maszkok és gumikesztyűk)
 • Mölnlycke Health Care Kft. (maszkok és gumikesztyűk)
 • Janssen-Cilag Kft. (maszkok és gumikesztyűk)
 • Instruktor Öntevékeny Csoport (két hűtő)
 • Mirawind Kft. (150 db névtábla)
 • Pólónagyker (150 db póló)
 • 3D nyomtatás a koronavírus ellen (maszkok)
 • NAOS Hungary Zrt. (Bioderma termékek)
 • La Roche Posay (krémek)
 • Molnár Márta, Beauty Partner Kft. (kézkrémek)
 • Social Point Alapítvány (Két mikrohullámú sütő, egy kávéfőző és egy nyomtató)
 • Pigniczky Ágnes és Mihályi Gabriella (műanyag fólia)
 • Yves Rocher Hungary Kft. (400 db kézkrém, 300 db kézmosó gél, 40 db tusfürdő)
 • ECLECTICK, Gyovai-Farkas Edina és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért (100 db szájmaszk)
 • Bioderma (Bioderma készítmények)
 • L’Oreál Magyarország Kft. (CeraVe tusfürdők és testápolók)
 • iHair Kft. (500 db gyermek arcmaszk)
 • Fischer Enikő (500 db maszk)
 • TAKBIKE biciklis üzlet (70 db FFP maszk)
 • Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. (9 raklap mosó- és tisztítószert)
 • Biotest Hungaria Kft. (200 speciális maszk)
 • HOLD Alapkezelő (300 speciális maszk)
 • Blaskó Zsuzsa (nagy mennyiségű Sudocrem)
 • Varga Balázs (több csomag meleglamináló fólia)
 • Waberer’s International Nyrt. (2 raklap mosó- és tisztítószer)
 • Benedict Ágnes (irodaszerek)
 • iHair Kft. (10 db UVC fertőtlenítő készülék)
 • Miller’s 3D (10 db 3D nyomtatott maszktartó pánt)
 • Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Budapesti Szervezete (1500 db FFP2 maszk)
 • Denkstatt Hungary Kft
 • Budaörsi Anyukák csoportja
 • Magyar Kórházszövetség (sópipák, borotvák)
 • Biomed Kft.  (nadálytő és körömvirág krém)

Önkéntes munkával nyújtottak támogatást az alábbi magánszemélyek és szervezetek:

 • Nagy Sándor Zsolt (informatikai és szerkesztési munka)
 • Bóna László (grafikai segítség)
 • Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata az Alumnival és az EFOTT-tal közreműködve adományokat vitt ki a klinikán dolgozók részére
 • Frauenhoffer László (infografika szerkesztés)

Egyéb támogatásokkal, felajánlásokkal segítették a klinikákat az alábbi magánszemélyek:

 • Benedek Zsolt (egy lakás)
 • Temesvári Erik (öt vendégszoba)
 • Dovák Péter (két lakás)
 • Huszár Orsolya és Deák András (két lakás)
 • Pomlényi Paulina
 • Szabó Zsanett és Benedek Zsolt (egy lakás)
 • Francesco Annunziata (három lakás)
 • Lutter Panni (egy lakás)
 • Szabó Lajos – Kőröshegyi Levendulás
 • Pintér Ádám (két lakás)
 • Mátrai Andrea (egy lakás)
 • egy édesapa az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Diabétesz Osztálya számára 6 liter fertőtlenítő folyadékot, egy doboz maszkot és egy doboz gumikesztyűt adományozott, közreműködésével a Faház Önkiszolgáló Étteremtől ebédmenüket is kaptak az osztály dolgozói