A Semmelweis Egyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 2020 május 1-16 között H-UNCOVER országos, reprezentatív vizsgálatot végeztek, melynek célja az volt, hogy pontos képet kapjunk a járvány első hullámának kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról.

Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt az országos koronavírus-szűrővizsgálaton. A kerethiba figyelembe vételével a legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg. A szűrés részvételi aránya és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló, a hasonló céllal Izlandon, valamint Szlovéniában végzett felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel.
Bővebben az eredményekről itt olvashat →
Tovább a vizsgálat indulásáról szóló cikkre →
A szűrővizsgálatról szóló plakát letöltése →


 

Gyakori kérdések a H-UNCOVER vizsgálattal kapcsolatban

Hogyan kapok értesítést?

Levélben, telefonon, vagy az ügyfélkapun keresztül kap majd meghívót.

Lehet jelentkezni a vizsgálatra?

A vizsgálatra nem lehet önkéntesen jelentkezni, a KSH segítségével már megtörtént annak a 17 778 főnek a kiválasztása, akik meghívást kapnak vizsgálatra.

Mi alapján lettem kiválasztva a vizsgálatba?

Ez egy reprezentatív vizsgálat, a résztvevők meghatározott jellemzők alapján, de véletlenszerűen kerültek kiválasztásra. Ennek szempontja az volt, hogy a minta minden magyarországi régióra és életkorra reprezentatív legyen.

Igaz, hogy nem lehet enni és inni a vizsgálat előtt?

Kérjük, hogy a pontosabb eredmény érdekében a szűrés előtti 2 órával már ne egyen, de vizet még közvetlenül a vizsgálat előtt is ihat.

Igaz, hogy házhoz is jönnek, ha krónikus beteg vagyok?

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik. Ha Ön krónikus beteg, vagy elmúlt 65 éves, akkor jelezze munkatársainknak, mert a szűrőautó elmegy az otthonáig, nem kell kimozdulnia a vizsgálat miatt.

Igaz, hogy 2-3 nap múlva megismétlik a vizsgálatot?

Bár az egyetemek munkatársai 1-1 helyszínen többször is jelen vannak, egy embernek a vizsgálaton csak egyszer szükséges megjelenni. A mostani felmérés május 14-ig tart, ugyanakkor a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER nevet viselő kutatás keretében.

Mikor kapok értesítést a vizsgálati eredményemről?

A kapott laboratóriumi eredményeket az Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe feltöltjük, ahol további felhasználásra elérhetővé válik Ön és kezelőorvosa számára. A szűrés utáni 24-48 órában külön is értesítjük azokat, akiknek a mintája pozitív lett. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik.

Mi történik ha a teszt alapján fertőződött vagyok?

Amennyiben Ön az újtípusú koronavírussal fertőződött attól függően, hogy tüneteket mutat-e vagy sem, otthoni karanténba kerül, vagy kórházi kezelést kap. Ilyen esetben vállaljuk családja teljeskörű szűrését is. Az Ön állapotát szakképzett kollégáink felügyelik, igény szerint ellátását az egyetemi klinikákon elvégezzük.

Milyen vizsgálatra számíthatok? Fájdalmas?

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével egyebek mellett arra is választ kaphatunk, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások (pl. dohányzás), amik elősegíthetik, vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez többek között a mindennapi tevékenységekre, szokásokra és az egészségi állapotra is.  Ez ügyfélkapun keresztül is kitölthető, nem szükséges feltétlenül a helyszínen megválaszolni a kérdéseket.

Mennyire biztonságos elmenni a vizsgálatra? Sokat kell-e várakozni más betegekkel együtt?

A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos, az időpontokat úgy szervezték meg a szakemberek, hogy ne alakuljon ki várakozás másokkal egy légtérben. A vizsgálatot végzők a felmérés ideje alatt a betegellátásban nem vesznek részt, természetesen folyamatos az ő szűrésük is, valamint megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek, amelyet rendszeresen cserélnek.

Úgy érzem, engem nem érint ez a betegség, miért érdemes mégis elmennem a vizsgálatra?

A tesztelésben való lakossági részvétel a kiválasztottak számára önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva kiválasztottak, ők ugyanis nemcsak magukat és a családjukat, hanem személyenként további mintegy 500 magyar honfitársunkat képviselik.

Kell fizetni a vizsgálatért?

A vizsgálat ingyenes.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat célja, hogy feltérképezze Magyarország átfertőzöttségét az újtípusú koronavírussal.

Ha Ön meghívást kapott és kérdése van, akkor itt kaphat felvilágosítást: +36-80-808-200