Közzétéve: 2020. április 20.

Arcmaszkot könnyedén készíthetünk akár a háztartásban fellelhető, vagy könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból is, néhány egyszerű szabály betartása mellett.

FIGYELEM!

A textilből készült arcmaszkokat nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekre adni, vagy olyan személyre, akinek légzési nehézségei vannak, eszméletlen, magatehetetlen, vagy más ok miatt nem tudja segítség nélkül levenni a maszkot. Mindezek betartása mellett érdemes akár több arcmaszkot is készítenünk családtagjaink, ismerőseink részére is.

Mikor jó egy textil maszk?

A textil arcmaszk…

 • szorosan, de kényelmesen illeszkedjen oldalt az archoz
 • legyen rögzítve a fejen hátul összekötött, vagy fülre akasztható madzaggal
 • több réteg szövetből álljon
 • tegye lehetővé az akadálymentes légzést
 • legyen gépben, 60 fokon mosható és szárítható anélkül, hogy károsodna vagy megváltozna az alakja

Kell a textil arcmaszkokat rendszeresen mosni, vagy másképpen tisztítani?

Fontos, hogy rendszeresen, minden viselés után kimossuk az arcmaszkokat. A Semmelweis Egyetem ajánlása, hogy a maszkok mosása minimum 60 fokon történjen.

Hogyan kell biztonságosan levenni a használt textil arcmaszkot?

Ügyeljünk rá, hogy a maszk levételekor ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, a levétel után pedig egyből mossunk kezet! Amennyiben a maszkot nem azonnal mossuk ki, akkor dupla nejlon zacskóban tároljuk, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen, vagy teraszon.


Útmutató a varrással és varrás nélkül elkészíthető arcmaszkok készítéséhez

 

VARROTT TEXTIL ARCMASZK

Szükséges anyagok:

 • 2 db, kb. 25×15 cm méretű pamutszövet
 • 2 db, 15 cm hosszúságú gumi (vagy befőttes gumi, hajgumi, esetleg zsinór vagy textil madzag)
 • Tű és cérna
 • Olló
 • Varrógép
ÚTMUTATÓ VARROTT TEXTIL ARCMASZKHOZ
 1. Vágjon ki 2 db, kb. 25×15 cm méretű négyszögletes pamutszövet darabot. Használjon olyan szorosan szőtt pamutot, mint a steppelt anyag vagy a pamutvászon. Ha nincs más, megteszi egy átlagos póló anyaga is. Illessze a két darab anyagot egymáshoz, a maszkot úgy kell varrni, mintha egyetlen darab anyag lenne.

 1. A hosszabbik oldalakat hajtsa be kb. 6 millimétert és szegélyezze. Ezután a rövidebb oldalakat hajtsa be kb. 1,2 centit, és varrja le azokat.

 1. Dugjon át egy kb. 15 cm hosszúságú, 3 mm széles gumiszalagot a maszk két oldalán levarrt szegélyekbe. Ezek lesznek a fülre akasztható hurkok. Használjon egy hosszú tűt vagy hajtűt, hogy átfűzze a gumit a szegélyen. Ha nincs gumiszalagja, használhat hajszalagot vagy gumis fejpántot is, ha pedig csak zsinór áll a rendelkezésére, akkor a kötők lehetnek hosszabbak, így hátul a fejen lehet majd megkötni.

 1. Óvatosan húzza a gumikat úgy, hogy a csomók a leszegett részen belülre kerüljenek. Gyűrje kicsit össze a maszk széleit a guminál, majd igazítsa úgy a maszkot, hogy kényelmesen elfedje az arcát. Ezután rögzítse varrással a gumi helyét, hogy az ne csúszkáljon.


PÓLÓBÓL GYORSAN VÁGHATÓ TEXTIL ARCMASZK
(varrás nélkül is elkészíthető)

FIGYELEM! 

Mivel az ezzel a technikával elkészíthető maszkok csupán egyrétegűek, mindenképpen duplán, egymást fedve viseljük azokat!

Szükséges anyagok:

 • Póló
 • Olló
ÚTMUTATÓ PÓLÓBÓL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZKHOZ


KENDŐBŐL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZK
(varrás nélkül is elkészíthető)

Szükséges anyagok:

 • Kendő (vagy bármilyen, kb. 50×50 cm méretű, négyzet alakú pamutszövetből készült anyag)
 • Befőttes- vagy hajgumik
 • Olló (amennyiben ön vágja ki az anyagot)
ÚTMUTATÓ KENDŐBŐL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZKHOZ
FIGYELEM! 

Az itt javasolt textil arcmaszkok nem sebészeti maszkok vagy FFP2 részecskeszűrő félálarcok, hanem lakossági, hétköznapi használatra alkalmas, többször használható maszkok. 

Az útmutatóhoz és a szabásmintákhoz felhasznált forrás: Centers for Disease Controls and Prevention