Miközben folyamatosan érkeznek a kormány által megrendelt védelmi eszközök Magyarországra,  adományozók is nagymértékben hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez felajánlásaikkal. Ezúttal két kínai egyetem és két kínai vállalat küldött maszkokat, védőruhákat és mintavevő eszközöket a Semmelweis Egyetem dolgozói számára.

 A Central South University és a Fudan University jóvoltából összesen 16 000 különböző típusú maszk és 200 db védőruha érkezett. A kínai Cecz vállalat 10 000 db mintavevő eszközzel segíti a védekezést, a Hangzhou International Exchange & Service Center pedig további 100 db védőruhával és 2500 sebészeti maszkkal járult hozzá az egyetemi egészségügyi dolgozók biztonságához.

A Semmelweis Egyetem köszönetét fejezi ki az adományozóknak, valamint a Pekingi magyar nagykövetségnek, a Shanghaji magyar főkonzulátusnak és Cao He Ping, Magyarországon élő kínai üzletembernek az adományok Magyarországra történő eljuttatásában nyújtott segítségükért. Az eszközöket a Semmelweis Egyetem egészségügyi dolgozói között osztják szét.

A Kínából érkező adományok szervezésében a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága működött közre. Pop Marcel igazgató elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem több mint egy évtizedes, szoros kapcsolatot ápol az ázsiai országgal. Partnerei között szerepel többek között a Heilongjiang University of Chinese Medicine, a Shanghai Jiao Tong University, a Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, a Central South University, a Zhejiang University School of Medicine, és a Pekingi Egyetem, amelyekkel elsősorban oktató- és hallgatócsere, valamint közös kutatások formájában valósul meg az együttműködés. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán 2010-ben indult el a Magyarországon mindezidáig egyedülálló, ötéves, hagyományos kínai gyógyászat alapképzés, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetemmel együttműködésben. Dr. Merkely Béla rektort tavaly másodszor is megválasztották a Kínai-Közép-Kelet-Európai Országok Kórházszövetségének társelnökévé.

A Semmelweis Egyetem elkötelezett a kínai kapcsolatok további erősítése, új partnerségek kialakítása iránt. 

Forrás: NKI

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.