Az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberről-emberre terjedése hasonlít az influenzához, de ellene nincs még védőoltás vagy gyógyszer. A jelenlegi adatokból továbbra is azt látjuk, hogy a betegség lefolyása leggyakrabban az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet. A megbetegedések 14%-a lehet súlyosabb, és a betegek 6%-ánál alakulhat ki kritikus állapot. Az új koronavírus leginkább a 65 év feletti személyekre lehet veszélyes, és azokra, akik más súlyos megbetegedésben is szenvednek.

Éppen ezért kiemelten fontos közös feladatunk az idősek védelme és a vírus terjedésének megakadályozása. Az egyidejű tömeges megbetegedések elkerülése azért is lényeges, mert az egészségügyi ellátórendszer túlterheléséhez vezethet. Könnyen belátható, hogy egy kevésbé leterhelt ellátórendszer könnyebben birkózik meg a súlyos betegek ellátásával is.

Fontos tudni, hogy egyeseknél nem jelentkeznek tünetek, azonban ők is fertőzőképesek lehetnek. A vírus emberről-emberre terjedése jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. Közös felelősségünk, hogy fegyelmezetten tartsuk be azokat az egyszerű szabályokat, amelyekkel a vírus terjedése hatékonyan gátolható. 

 • Korlátozza a társas kapcsolatait, lehetőség szerint maradjon otthon!
 • Ne érintkezzen idősekkel, krónikus betegekkel, nehogy megfertőzze őket!
 • Alaposan, legalább 20 másodpercig, és gyakran mosson kezet szappannal, meleg vízzel és/vagy alkalmazzon kézfertőtlenítőt!
 • Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (mobil, számítógép billentyűzet, kilincsek, korlátok stb.)!
 • Kerülje az érintéssel járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi stb.)!
 • Tartsa be a köhögési, tüsszentési etikettet! Ne a tenyerébe köhögjön, hanem használjon papírzsebkendőt. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe!
 • Kerülje a tömeget! Tartson két méteres távolságot más személyektől.
 • Szellőztessen minél gyakrabban!
 • Társasházakban is fertőtleníteni kell a liftek, kapunyitók nyomógombjait, ajtónyitókat, villanykapcsolókat szintenként.
 • Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket!
 • Igyekezzen hiteles forrásból tájékozódni!

Ha Önnél hirtelen légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (magas láz, száraz köhögés, légszomj) mindenképp telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, aki súlyos esetben értesíti a mentőket. A mentőszolgálat elvégez egy tesztet, és mintavételt követően, ha nem súlyosak a tünetei és nincs feltétlenül szüksége kórházi ápolásra, akkor otthonában is lábadozhat, akkor is, ha koronavírus fertőzése igazolódik. Ilyenkor Ön és az egy háztartásban élők is házi karanténba kerülnek. Ha úgy érzi, hogy állapota romlott, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

Gyógyultnak akkor tekinthető valaki, ha minimum 24 óra különbséggel 3 levett légúti mintája negatív eredményű. Az első mintát a betegtől a tünetek kezdetét követően legalább 7 nappal vagy a láz megszűnése után legalább 3 nappal kell levenni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is bármikor adnak információt az új koronavírussal kapcsolatban a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható információs számukon: 06 80 277-455 vagy 06 80 277-456.