A szállítóinkubátort a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztály kapta a Mészáros Csoporttól.

Magyarországon évente csaknem nyolcezer újszülött koraszülöttként jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat koraszülött intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig az intézetnek csak egy darabja volt – közölte a cégcsoport kedden az MTI-vel. 

Amint emlékeztettek, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban Covid-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az egészséges babák mellett egymástól megfelelően elkülönítve az osztályon fogadják a fertőzésgyanús vagy igazoltan covidos édesanyák koraszülöttjeit is. A vadonatúj szállítóinkubátor tovább segíti a higiénés szempontok figyelembevételét.

Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható „házon belül” a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a Covid-19 fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk – fogalmazott dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa a közlemény szerint. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója kifejtette: miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a csoport vállalta.

Forrás: MTI
Fotó: Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.