50 darab saját fejlesztésű légzésvédelmi félálarcot adományozott a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) részére a KC Struktur Kft. A maszkokat dr. Laki Judit, az AITK munkatársa vette át Csősz Boglárkától, a fejlesztő cég társtulajdonos külkapcsolati vezetőjétől.

Csősz Botond, a KC Struktur Kft. társtulajdonos formatervezője és Kállai Miklós, a cég társtulajdonos mérnöke 2020 tavaszán kezdett el 3D nyomtatással kísérletezni különböző maszkváltozatokkal. A megfelelő forma elkészítését követően valódi vírusokkal is tesztelték a puha szilikonból készült, a cserélhető szűrőknek köszönhetően többször is használható légzésvédelmi félálarcot, melynek maszktestét fertőtlenítőszerekkel vagy kifőzéssel is lehet fertőtleníteni.

A tervek szerint a hamarosan három kontinensen is forgalmazásra kerül a magyar fejlesztésű vírusmaszk, melynek hatékonyságát 2020 végén hitelesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A teljes maszk – beleértve a szilikon hatású anyagból, termoplasztikus elasztomerből készült maszktestet is – megkapta az európai uniós PPE-R COVID-19 III. kategóriájú hitelesítést, amely az FFP2 szűrőosztályával egyenértékű.

Vas Dóra
Fotó forrása: KC Struktur Kft.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.