Közzétéve: 2021. február 18.

A COVID-19 járvány ideje alatt a helyes és következetes maszkhasználat az egyik legfontosabb, mindenki által betartható óvintézkedés, amely a betegséget okozó vírus fertőzőképesebb változatainak terjedését is megakadályozhatja. A maszk akkor működik hatásosan, ha mindenki hordja, azonban nem minden maszk jelent ugyanolyan védelmet – kiválasztásakor figyeljünk oda arra, mennyire illeszkedik arcunkra, hogyan szűri ki a levegőt és hány rétege van!

Hogyan győződhetünk meg róla, hogy maszkunk megfelelően ellátja-e feladatát?
Ügyeljünk arra, hogy a maszk szorosan illeszkedjen az arcunkra! A széleknél a réseken át ki- és beszűrődhet a légzéskor távozó apró váladékcseppeket tartalmazó levegő.
Válasszunk többrétegű maszkot, amely több légúti váladékcseppet képes megállítani, így azok kívülről behatolva nem fertőznek meg minket és a sajátjainkat sem engedik kijutni a környezetünkbe, így ha betegek vagyunk, mi sem fertőzünk meg másokat.
Milyen maszkot válasszunk?
Anyaga két vagy több rétegből álljon, legyen mosható, a légzést lehetővé tevő.
Teljesen takarja el orrunkat és szánkat.
Szélei szorosan illeszkedjenek az arcunkhoz, hézagok nélkül.
Rendelkezzen orrmerevítővel.
Milyen maszkot NE válasszunk?
Amely a légzést megnehezítő anyagból, például műanyag bevonatú textilből készült.
Amely kilégzőszeleppel, vagy szellőzővel rendelkezik. Bár az ilyen maszk a viselőjét megvédi, de ha fertőzött személy hordja azt, akkor kilégzéskor vírusrészecskék szabadulhatnak ki a szelepen keresztül, így a fertőzés továbbterjedhet.
Hogyan hordjuk a maszkot?
A maszk felvétele előtt mossuk meg vagy fertőtlenítsük a kezünket!
Viselés közben ne nyúljunk a maszkunkhoz! Ha gyakran kell igazítanunk vagy állítanunk rajta, mert nem illeszkedik megfelelően, keressünk olyan maszkot, amelyet nem szükséges viselés közben igazítanunk!  

 

Maszkviselési tippek
Válasszunk orrmerevítővel rendelkező maszkot!
A maszk felső részén található fémcsík megakadályozza, hogy a levegő a maszk tetején ki- és beszűrődjön.
Hajlítsuk a merevítőt az orrunkra úgy, hogy az megfelelően és szorosan simuljon az arcunkra!
Ellenőrizzük, hogy a maszk szorosan illeszkedjen az orrunkra, szánkra és állunkra!
Ha a maszk jól illeszkedik, meleg levegőt kell éreznünk keresztül jönni a maszk elején, a maszk anyagának pedig minden egyes lélegzetvételkor ki-be kell mozognia!

Kössük meg az egyszer használatos maszk fülpántját!

Kössünk csomót a fülpántra közvetlenül ott, ahol az a maszkhoz csatlakozik, a maszk összehúzott sarkait pedig hajtogassuk a szélek alá! Így a maszk sokkal jobban rásimul az arcra.

Videós instrukció (angol nyelvű): https://www.youtube.com/watch?v=UANi8Cc71A0

Használjunk többrétegű védelmet!

Viseljünk olyan textilmaszkot, amely többrétegű anyagból készült, esetleg a rétegek közé további szűrőanyag helyezhető! Textilmaszkot házilag is készíthet, amelyhez a honlapunkon is talál útmutatót!

 

Tanácsok speciális körülmények esetén

Kiskorúak

A megfelelő illeszkedés érdekében a gyerekek használjanak nekik készült, kisebb méretű maszkot!

Kiskorúak esetében is győződjünk meg arról, hogy a maszk szorosan illeszkedik, eltakarja az orrot, szájat és állat, oldalt pedig ne maradjanak rések!

2 éven aluli gyermekek ne hordjanak maszkot!

Hideg időjárás esetén

Sálunkat vagy símaszkunkat a maszk felett viseljük!

A sál és símaszk nem helyettesíti a maszkot!

Hogyan vegyük le a maszkot?
  • Óvatosan oldozzuk el a maszk zsinórját vagy akasszuk ki a hurkot a fülünkről! Csak a maszk zsinórját vagy fülhurkait fogjuk meg! Hajtsuk össze a maszk külső sarkait!
  • Figyeljünk oda, hogy ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, amikor levesszük a maszkot, a levétel után pedig azonnal mossuk meg vagy fertőtlenítsük a kezünket!
Hogyan tisztítsuk a maszkot?
  • A többször használatos maszkokat rendszeresen mosnunk kell – ez történhet a szokásos mosás részeként, többi ruhadarabunkkal együtt.
  • Használjuk megszokott mosószerünket, és a maszk anyagához használható lehető legmelegebb vízbeállítást! Mossunk a legmagasabb hőfokon és hagyjuk a tökéletesen megszáradni!