Nyolcadik alkalommal rendeztek farsangot és találkozót a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán a beültethető hallásjavító készüléket viselő egykori pácienseknek. Csaknem száz, többségében ún. cochleáris implantátumot viselő gyermek és felnőtt vett részt az idei programon. Az első hazai cochleáris implantátum műtétet 33 évvel ezelőtt végezték el a Semmelweis Egyetemen.

A 2012 óta minden évben megrendezett farsangi ünnepség alkalmat ad a beültethető implantátumot viselő betegekkel való kapcsolattartásra, a páciensek egymással is megismerkedhetnek, és lehetőségük van a műtétet, valamint a rehabilitációt végző szakemberekkel is kötetlenül beszélgetni – mondta Dr. Küstel Marianna, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika docense, a Cochleáris Implant Team vezetője. A rendezvényre érkeztek műtét előtt álló betegek is, akik így megismerkedhettek olyanokkal, akiken már sikeres elvégezték az implantáció beültetését.

A programon Dr. Tamás László klinikaigazgató köszöntötte a résztvevőket és tájékoztatta a szülőket az aktualitásokról, jövőbeli tervekről.

A klinikán 600 betegek operáltak eddig, és gondoznak, a páciensek az ország minden részéből érkeznek, koruk 1,5 és 85 év között mozog. A cochleáris implantációval visszaadható a súlyos idegi hallássérüléssel született gyermekek hallása, ehhez azonban arra van szükség, hogy legkésőbb 5-6 éves korig – de optimális esetben másfél-kétévesen – átessenek a műtéten. A korai felismerést segíti a 2015-ben bevezetett újszülöttkori objektív hallásszűrés – mutatott rá Dr. Küstel Marianna. Az alig látható implantátum beültetésével azokon is tudnak segíteni, akik életük során valamilyen baleset vagy betegség következtében veszítették el a hallásukat teljesen vagy részlegesen (a fél oldalon).

Az első hazai cochlearis implantáció műtétet 1985-ben végezték el a klinikán Dr. Ribári Ottó vezetésével. Ma már mind a négy egyetem fül-orr-gégészeti klinikáján végeznek ilyen beavatkozást. Az utóbbi néhány évben két másik típusú beültethető hallásjavító készüléket is alkalmaznak kisebb számban, más indikációk esetén. A docens szólt arról is, hogy a klinikán az elmúlt évben már mindennapi használtba vették azokat implantált páciensek kényelmét szolgáló, kétágyas, fürdőszobás, klimatizált szobákat, amiket a két legnagyobb implant cég, a Victofon és a Cochlear támogatásával alakítottak ki. A farsangon volt jelmezverseny, arcfestés, tombola, emellett felléptek a Langaléta Garabonciások is. A programot immár hagyományosan támogatja a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség, továbbá a Cochlear és MedEl implantátumokat forgalmazó magyarországi cégek, valamint a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete és Lang Klára, aki az egyetem gazdasági főigazgatója volt a kilencvenes években – emelte ki Dr. Küstel Marianna.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.