Az eddiginél rugalmasabb, átláthatóbb, hatékonyabb és kisebb létszámú egészségügyi Szakmai Kollégium jött létre 2011. április végén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendelete szerint.

Az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként kétszintű szervezet kezdte meg működését. A Szakmai Kollégiumnak 60 – egyenként 3-3 fős – tagozata van. A tagozatok mellett, azokkal megegyező szakterületen 5-15 fős tanácsok alakulnak.

A tagozatok tagjai operatív és koordináló szerepük mellett, véleményt nyilvánítanak – többek között – az egészségügy finanszírozási rendszeréről, a stratégiai fejlesztési kérdésekről, a kapacitás elosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, de az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről is.

A tanácsok fő feladata a szakmai társaságok tagságának bevonásával a tudományos bizonyítékokon alapuló szakmai irányelvek, szakmai protokollok, és módszertani levelek összeállítása. Ezen túlmenően véleményezhetik az új vizsgálati módszereket és a gyógyító-megelőző eljárások alkalmazásának feltételeit, javaslatot tehetnek a szakmai vezetői (például osztályvezetői, főorvosi) pályázati kiírások szakmai követelményeiről, illetve a pályázó szakmai feltételeknek való megfeleléséről is állást foglalhatnak.

A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a Szakmai Kollégium érintett tagozata felé. Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, de a miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

Szakmai kollégiumok tagozatok és tagjai

A Szakmai Kollégium „Menedzsment és Egészséggazdaságtan” Tagozatának állásfoglalása 1.

A Szakmai Kollégium „Menedzsment és Egészséggazdaságtan” Tagozatának állásfoglalása 2.