Iskolánk 15 tanulója és 2 oktatója a spanyolországi Carletben, Valencia tartományban töltött egy hetet az IES Eduardo Primo Marques középiskola cserepartnereként.
 
Miután a spanyolok itt jártak januárban, és csodás élményekben gazdagodtak, a teljes csapat nagyon várta a viszontlátást 4 hónappal később.
 
A hétvégén a családok és a spanyol diákok biztosítottak programokat tanulóinknak a helyi kultúra megismerése és a kikapcsolódási lehetőségek terén, míg oktatóink a 2 spanyol kollégával Xàtiva és Valencia városába látogattak el.
 
A hétfő az iskolában a ráhangolódó foglalkozások, valamint a projektmunka jegyében telt. A spanyol és a magyar diákok közösen angol nyelvű prezentációk összeállításába kezdtek, amelyet alapos kutatómunka, válogatás, szerkesztés után a pénteki napon végleges formába öntöttek és előadtak az iskola 12 éves első évfolyamosainak. A magyar kollégák angol nyelvű matematikaórát látogattak, ahol szabadtéri szerkesztési, mérési, tervezési feladatokat végeztek el a diákok. Közben megismerkedtek a helyi oktatási rendszerrel, a szigorú szabályokkal (pl. a mobiltelefon használata regionális törvények értelmében 100%-ban tilos az iskolákban), illetve az iskola helyi sajátosságaival, Erasmus programjaival és az iskolavezetéssel.
 
A hétfő délután ismét szabadidővel telt, a családok különböző kirándulásokat és sportprogramokat szerveztek a magyar diákoknak. Kedden Cullera városába, a szép kilátást biztosító várba és a gyönyörű tengerparti strandra látogatott el a csapat, ahol sportjátékokkal (kidobós, foci, röplabda), fürdéssel és napozással telt el az idő.
 
Szerdán az egész napot Valencia egyik modern negyedében töltötték, ahol meglátogatták az Òceànografic tropikáriumot (itt mindenkit lenyűgözött a számtalan tengeri és óceáni faj), a Tudományos Múzeumot (itt rendhagyó kémiaórán kísérleteztek és tudásukról adtak számot diákjaink), illetve némi szabadidő után a Hèmisphere planetárium épületét (itt pedig állatokról szóló mozifilmet néztek meg).
 
Csütörtökön valenciai városnézés várt a csoportra. A spanyolokkal közösen bejárták a nevezetes épületeket, megnézték a Történeti Múzeumot a Városházán, a piacot és sok szép közterületet is. Az este ismét szabadprogrammal telt.
 
Pénteken az iskolában az előadások után palacsintaparty, majd pedig az oklevelek ünnepélyes átadása zajlott. Végül a családokkal és a spanyol kollégákkal töltött utolsó ebéd után mindenki kiment a reptérre, és a könnyes búcsú, valamint a jó hangulatú utazás után, éjfél előtt kicsivel hazaérkezett a magyar csapat. 
 
A szervező kísérőtanárok Zilahy Zsuzsa és Dr. Keszy-Harmath Dániel.
 
Jövőre folytatjuk!