A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából idén az iskolánk rendhagyó megemlékezést szervezett a 10. és 11. évfolyamos diákok számára.

A 12. C és B osztály bevállalós srácai segítségével sikerült rekonstruálnunk egy jelenetet a hírhedt, rákosi korszakban tevékenykedő államvédelmi szervezet, az ÁVH életéből. Ennek keretében a mit sem sejtő tizedikes vagy tizenegyedikes diákokra becsengetés után „törtek” rá az ÁVH-s tisztek, akik egy, már előzetesen beavatott tanulót az általa elkövetett kommunistaellenes szervezkedései miatt „kihurcoltak” a teremből. A megvalósításra kerülő jelent célja az volt, hogy reprezentálni tudjuk a múlt hasonló eseményeinek váratlanságát, a csengőfrász időszakát, amikor a gyanútlan emberekre az éjszaka közepén vagy hétköznapi tevékenységeik során törtek rá az erőszakszervezet tagjai.

A tanulók ezután egy kisfilmet tekintettek meg, amely segített a lezajlott jelenet megértésében és általa megismerkedhettek Pógyor István mártírhalálának körülményeivel.

A megvalósításban részt vettek történelemtanáraink: Márton Andrea és dr. Virághné Pomogács Judit tanárnők, valamint Terdik István tanár úr. Továbbá a 10. és 11. C osztály osztályfőnökei: Zilahy Zsuzsa és Cziegler Mária tanárnők.

Külön köszönet a 12. évfolyamos fiúknak, akik bevállalták az ÁVH-s tisztek szerepét!